Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

Чабан К.А.,
головний спеціаліст управління культури,
туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації

Основні засади і напрямки просвітницької діяльності публічних бібліотек Хмельницької області на сучасному етапі

   Соціокультурна діяльність – один із важливих напрямів діяльності публічних бібліотек, засади якого визначені рядом нормативних документів. В Законі України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" сказано, що "Публічна бібліотека є загальнодоступним закладом, що забезпечує конституційні права особистості щодо рівних можливостей для задоволення основних бібліотечно-інформаційних потреб". Характер послуг бібліотек визначається статусом установи, її призначенням, завданнями, категоріями користувачів, тощо, які закріплені в Положенні про бібліотеку (або її Статуті), Правилах користування бібліотекою. Зокрема, в проектах Типових положень про обласні бібліотеки для юнацтва та для дітей Міністерства культури і туризму України для даних видів бібліотек визначені наступні завдання: "сприяння духовному, культурному, соціальному, психологічному, емоційному і фізичному розвитку, розвиткові творчих здібностей, організація змістовного дозвілля, популяризація книги та читання, формування національної свідомості, громадського обов’язку, виховання правоосвіченої, морально-досконалої людини, формування основ інформаційної культури, допомога у професії, психологічна підтримка, популяризація здорового способу життя, знайомство з кращими зразками світової та національної культури шляхом проведення комплексу індивідуальних, масових, групових і наочних форм роботи із застосуванням електронних носіїв інформації заходів у співробітництві з культурно-освітніми закладами, соціальними установами, громадськими організаціями, доброчинними фондами, засобами масової інформації". Відповідно до "Типових примірних норм часу на основні процеси бібліотечної роботи" організація культурно-масових заходів бібліотек проводиться з метою реклами бібліотеки та бібліотечних послуг ( віднесена у відповідний розділ документу), відповідно до "Положення про краєзнавчу роботу бібліотек системи Міністерства культури і туризму" - з метою всебічного вивчення і наукового дослідження краю, надаються безкоштовно, а ряд послуг (проведення театралізованих свят, оздоровчих і обрядових заходів, виставок книг і творів образотворчого мистецтва, заняття у літературно-музичних вітальнях, гуртках) віднесені до переліку послуг, які можуть надаватись на платній основі.
   Визначальними чинниками для тематики, форм та змісту просвітницьких заходів, кола потенційних партнерів публічних бібліотек у здійсненні просвітницьких заходів в поточному році є нормативні документи держави, уряду, центральних виконавчих органів та органів влади на місцях, рекомендації методичних центрів.
    Патріотичне та національне виховання дітей і молоді у бібліотеках починається  з виховання на героїчних, а подекуди і трагічних сторінках вітчизняної історії, на пробудженні інтересу до вивчення біографії видатних осіб, вихованні поваги до пам’яті поколінь. В останні роки просвітницьку діяльність бібліотек було спрямовану на висвітлення маловідомих сторінок історії України періоду козаччини - національно-визвольної війни українського народу середини XVII століття під проводом Богдана Хмельницького, військових перемог та діяльності гетьманів України Івана Виговського, Івана Мазепи.
    Увагу установ культури і мистецтва акцентовано також на необхідності донесення правди та відновлення історичної справедливості щодо подій української революції 1917 – 1921 років, терору і масових політичних репресій 1937-1938 років,  голодомору 1932-1933 років в Україні. Робота бібліотек була зосереджена на виявленні та запису свідчень очевидців трагедій, підготовці бібліографічних та фактографічних баз даних, виданні у співпраці з районними музеями краєзнавчих книг, а також на відкритті читачам книжкових виставок нових документів, проведенні обговорень книг, конференцій, засідань круглих столів, клубів за інтересами складних і суперечливих в оцінці істориків тем вітчизняної історії - подій під Крутами, утворення Карпатської України, УНР, діяльності УПА та окремих осіб. Робота проведена спільно з архівами, істориками, краєзнавцями, громадськими діячами, засобами масової інформації.
    Щорічно при плануванні та організації роботи бібліотеки враховують знаменні і пам’ятні дати за державним календарем (День Соборності, Незалежності, Державного прапора, захисника Вітчизни, прав жінок і миру тощо). Сприяють вихованню поваги до національних святинь, пізнанню традиційного народного мистецтва, розвиткові творчості заходи бібліотек за народним календарем - виставки різдвяних вертепів, писанок, андріївські вечорниці, робота кімнат народознавства, яких налічується близько 80 в області.
    Щороку на виконання державних та обласних програм, відповідних наказів управління культури, туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації бібліотеки області проводять комплекс заходів, спрямованих на популяризацію української мови та української літератури, - свята книги, вікторини, конкурси читців до Міжнародного дня рідної мови, прес-марафони, свята української писемності і мови, цикли заходів до ювілеїв митців "Українська література в особах", "Повернені імена", "Портрет класика", презентації молодих та знаних авторів, форуми видавців.
    На виконання програм реалізації молодіжної політики, підтримки сім’ї, гендерної рівності щорічно у бібліотеках проводяться заходи з профілактики ВІЛ-СНІДу, тютюнопаління, наркоманії та популяризації здорового способу життя, толерантності (конкурси малюнків, захисти рефератів, засідання академій та шкіл гарних манер, зустрічі з фахівцями соціальних служб, психо- та валеологічні тренінги, вікторини), розвитку творчості (вернісажі, презентації молодіжних гуртів, майстрів мистецтв, в т.ч. окремих категорій, як то діти-інваліди, молодь з пенітерціарних установ), виховання шанобливого ставлення до жінки, профілактики ранніх статевих зносин (свята матері, бенефіси відомих жінок, конкурси сімей-ерудитів, вечори вшанування сімейних традицій і династій).
    Один із напрямків гуманітарної просвіти бібліотек – інформування населення щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України. Кілька років поспіль при ОУНБ імені М.Островського діє центр європейської інформації, на базі якого проводяться групові навчання, Інтернет-конференції, вікторини для учнів шкіл та студентів міста "Що я знаю про Європейський Союз", конкурси дитячого малюнка "Намалюй Україну після вступу до Європейського Союзу". Традиційними напередодні Дня Європи у бібліотеках  є усні журнали, дні інформації, інформаційні читання, уроки історії та літературні вечори, а для маленьких читачів, - театралізовані та мультимедійні подорожі "Казки народів Європи", вікторини "Що ти знаєш про ЄС", віртуальні мандрівки "Музеями Європи". 
    Формування правової свідомості громадян починається з виховання у бібліотеках для дітей, а потім, - у бібліотеках для дорослих поваги до норм права, ознайомлення з чинними документами. На реалізацію обласної програми правової освіти населення в бібліотеках організовані заходи до Дня Конституції України, зустрічі із юристами та правознавцями,  вечори запитань і відповідей, засідання клубів на теми: "Захист трудових прав людей", "Права споживача: обізнаність і безпека", "Втілення положень загальної декларації прав людини у нормах чинного законодавства України", “Кримінальна відповідальність неповнолітніх", правові тренінги "Право на освіту та отримання професії", конкурси ерудитів, бліц-турніри "Ключі від форту "Право", юридичні марафони, опитування "Як ви знаєте свої права". Кілька років поспіль діють лекторії "Право. Закон. Громадянин" при обласній універсальній науковій бібліотеці імені М.Островського, "Не загуби своє майбутнє" правовий всеобуч при обласній бібліотеці для юнацтва, кінолекторій "Твоя правова культура" при Шепетівському міському центрі культури і дозвілля, лекторій для батьків "Права дітей і обов’язки батьків" при Чемеровецькій, "Закони нашого життя" при Красилівській та інших бібліотеках області. Підсумки обласного конкурсу 2008 року "Влада. Бібліотека. Населення" доводять, що для повноцінного забезпечення правовою інформацією мешканців області важливим є використання документів, прийнятих органами влади та місцевого самоврядування. Налагодження співпраці публічних бібліотек з даним структурами сприяє діяльності при бібліотеках куточків інформації "Влада інформує", довідкових центрів, пунктів прийому громадян місцевої податкової адміністрації, громадських приймалень, залученню управлінців та депутатів місцевих рад до масових заходів бібліотек.
    Серед просвітницьких заходів публічних бібліотек значна їх частина призначена окремим категоріям фахівців - представникам бізнесових структур, виробничих професій, творчої еліти, національних меншин, вчителів, батьків. Зарекомендували себе дні інформації, дні нової книги, майстер-класи, ярмарки професій, проблемні дискусії, вернісажі, круглі столи, обговорення, виставки брендів, дні корисних порад, факультиви, школи тощо.
    Як свідчить статистика, кількість просвітницьких заходів публічних бібліотек Хмельницької області за останні 5 років збільшилась в 1,3 рази і становить 19,5 тисяч. Близько 160 заходів на рік проводиться обласною універсальною бібліотекою, в середньому по області - до 25.  Тенденцією у їх підготовці та проведенні є розширення аудиторії, використання медіа та віртуальних ресурсів, налагодження співпраці бібліотек із зацікавленими структурами, а результат – зростання  відвідування заходів користувачами бібліотек до 603 тисяч осіб, що становить 8-му частину від усіх відвідувань бібліотек реальними користувачами, реклама установ та їх послуг, підвищення іміджу бібліотек у суспільстві.

Кількість

2004

2005

2006

2007

2008

Просвітницьких масових заходів публічних бібліотек ( без обласних установ)

14477

15453

16405

18624

19508

Клубів (об’єднань) за інтересами для дорослих користувачів

419

428

442

463

478

Клубів (об’єднань) за інтересами для дітей

263

297

284

276

305

Літературно-музичних віталень

18

14

83

84

79

Кімнат народознавства

33

27

80

73

77

Мережа публічних бібліотек

892

894

896

896

895

Література:

  1. Про бібліотеки і бібліотечну справу: Закон України із змінами і доповненнями. Станом на 27 березня 2007 року // http://www.uazakon.com/document/tpart00/isx00671.htm
  2. Положення про краєзнавчу роботу бібліотек системи Міністерства культури і мистецтв України : Наказ Міністерства культури і туризму України №314 від 11.06.96 //http://lib.if.ua/spec/n_kray.html
  3. Про затвердження Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи: Наказ Міністерства культури і туризму України  №1631/0/16-08 від 29.12.08 //http://profy.nplu.org/articles.php?lng=uk&pg=83
  4. Основні показники діяльності закладів культури та мистецтва Хмельницької області за 2008 рік/ Упр. культури, туризму і курортів Хмельниц. облдержадміністрації.- Хмельницький, 2009.- С.12.
  5. Аналіз діяльності бібліотек Хмельницької області за 2008 рік/ Хмельниц.ОУНБ ім. М.Островського.- Хмельницький, 2009.- С.27.
  6. Бібліотеки для дітей Хмельниччини у 2008 році: Аналіт.-статист. збірн./ Обл. бібліотека для дітей ім. Т.Шевченка.- Хмельницький, 2009.-  С.30.
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
e-mail