Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

Фастишевська К.М.,
зав. бібліотеки Хмельницького політехнічного коледжу

Місце бібліотеки ВНЗ в системі національно-патріотичного виховання молоді

    Патріотизм є головним чинником національного світогляду молоді. Характерними ознаками патріотизму є розуміння і сприйняття української ідеї, сприяння розбудові державної незалежності України, готовність до захисту своєї Батьківщини, пошана до історичної пам'яті, любов до рідної культури, мови, національних свят і традицій українського народу, дотримання Конституції України, шанобливе відношення до державних національних символів, дбайливе ставлення до національних багатств, рідної природи, збереження та зміцнення власного здоров'я.
   Питання патріотичного виховання молоді знаходиться в центрі уваги держави. Відповідно до Указу Президента України 2009 рік оголошено Роком молоді.
   Велика роль у процесі формування патріотизму у молодого покоління належить саме бібліотекам навчальних закладів. Реалізація завдань має здійснюватися шляхом координації роботи бібліотеки ВНЗ з управлінням у справах сім’ї та молоді, центром соціальної допомоги молоді, з іншими бібліотеками, закладами освіти, культури, спілкою письменників, з засобами масової інформації, молодіжними, юридичними, громадськими організаціями тощо.
   Патріотичне виховання молоді, її готовності до праці та військової служби має давні традиції у бібліотеках, але сьогодення розставляє нові акценти і вимагає розширення цього завдання. Важливе місце у системі патріотичного виховання молоді займає виховання любові і пошани до державної символіки, Конституції України, знання законів нашої держави.
   Бібліотека політехнічного коледжу використовує багатий арсенал різноманітних форм і методів роботи під час підготовки до святкування Дня Конституції та Дня Незалежності України. В бібліотеці оформлені розгорнуті експозиції та книжково-ілюстративні виставки: "Якою є історія української Конституції", Моя Земля – це незалежна Україна", "Незалежність держави і права молоді", "Майбутнє твоє, Україно!"; стенди "Україна незалежна: сторінки історії"; проведені уроки державності: "Державні символи України", "Символіка нашого краю"; історико-патріотична година "Сторінками історії"; урок історичної пам'яті "Історія української державності"; дискусії: "Яким я бачу майбутнє своєї держави?", "Жити за законами держави"; вечори запитань та відповідей: "Хто ми, чиї сини, яких батьків, ким, за що закуті?", "Вони загинули в боротьбі за Українську державу" та ін.
   Патріотичне виховання – це виховання готовності до захисту Вітчизни, мужності, відваги, розуміння громадянського обов'язку, який передбачає у будь-який час стати на захист Батьківщини, потребу вивчати бойові традиції та героїчні сторінки історії українського народу, його Збройних Сил, вшановувати пам'ять тих, хто захищав рідну землю в роки Великої Вітчизняної війни. Наш громадянський обов'язок - зберегти і увічнити пам'ять усіх полеглих, з повагою до ветеранів Великої Вітчизняної війни виховувати молоде покоління.
   Важливим моментом у роботі бібліотеки по патріотичному вихованню є популяризація літератури про Велику Вітчизняну війну. Бібліотека провела комплекс заходів: оформлені книжкові виставки літератури: "Роки війни, століття пам'яті", "Пам'ятаємо твій подвиг, солдат", на яких розмістили місцевий матеріал, зібраний в тематичну папку "Визволення Хмельниччини", провели героїко-патріотичні читання: "Не можна забути дороги війни", "Полум'ям подвигу вашого наші горять серця"; проведені зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни і Збройних Сил України; вечори пам'яті, вечори-спогади, уроки мужності, літературно-музичні композиції, вечори поезії воєнних років на теми: "Шляхами мужності і слави", "Вічна слава героям!", "Тільки пам'ять не сивіє", "Великі жертви твої, Україно".
   Мета патріотично-військового виховання – формування у молоді почуття національної гордості, готовності захищати суверенітет України, підвищення зацікавленості молоді до служби в її Збройних Силах. Основна увага тут спрямована на допризовну молодь. Ефективною формою ознайомлення молоді з умовами проходження військової служби є проведення різних масових заходів, а саме: дня призовника "Я стану твоїм захисником, Україно!". Спільно з військкоматом провели: урок патріотичного виховання "Героїзм та мужність йдуть поруч", відкритий діалог "А ти зміг би повторити подвиг дідів?"; дискусію "Як ти розумієш патріотизм?".
   Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України В.А. Ющенко в одній із промов підкреслив: "Наша мета - сильна держава, сильне військо, сильний флот. Ви повинні демонструвати усьому світові силу і міць України".
   З метою обґрунтування та пошуку нових форм і методів патріотичного виховання і підготовки молоді до служби в Збройних Силах провели анкетування допризовної молоді для визначення її ставлення до служби в Збройних Силах України. Результати анкетування дали змогу узагальнити та проаналізувати стан справ з патріотично-військового виховання, розробки певних пропозицій щодо поліпшення роботи в цьому напрямку.
   Цікавими і корисними для майбутніх воїнів були зустрічі з юнаками, які відслужили в армії, воїнами-афганцями, з ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС. Змістовними були вечори пам'яті, вечори–вшанування: "Ми пам'ятаємо і сумуємо", "Афганські сторінки хвилюють моє серце". Бібліотекарі доносять до молоді коледжу інформацію про стан сучасної армії шляхом бесід: "Сучасний студент. Який з нього вояк?", вечорів запитань і відповідей: "Українська армія зразка 2020 року: якою їй бути?", "Професійна армія: міф чи майбутнє?", вечорів-диспутів: "Що таке контрактна основа армії ?"
   Розвиток відносин між Україною та НАТО набув нового імпульсу на сучасному етапі. Головною метою бібліотекарів є надання повного обсягу інформації щодо напрямку діяльності цієї організації. А так як літератури на цю тему в бібліотеці було обмаль, ми разом із керівником інформаційного центру, викладачем предмету "Захист Вітчизни" О.М. Зобкало написали листи-прохання в Брюссель та Київ у центри інформації та документації НАТО і отримали 80 примірників видань та журналів "Брифінг НАТО", "НАТО/ОТАN". Оформили книжкову виставку "Україна і НАТО", тематичні папки-досьє "Діяльність НАТО", "Україна – Росія – НАТО", провели годину цікавих повідомлень "Ставлення до вступу у НАТО", "НАТО: за і проти".
   Краєзнавча робота посідає пріоритетне місце в діяльності нашої бібліотеки і є основою патріотичного виховання молоді. Сформований в бібліотеці фонд краєзнавчої літератури, матеріали з місцевих газет, краєзнавчий довідково-бібліографічний апарат, система інформаційного обслуговування молоді з питань краєзнавства, випробувані на практиці форми і методи популяризації матеріалів про Хмельниччину допомагають виховати у молоді почуття патріотизму і національної самосвідомості. Специфіці краєзнавства найбільш повно відповідають комплексні форми популяризації літератури. В коледжі оформлена народознавча світлиця, музей бойової слави. Велику увагу привертає колоритна виставка предметів українського побуту "Скарбниця народної мудрості", що розміщена в народознавчій світлиці. Максимально розкрити краєзнавчий фонд, представити широке коло наявних у бібліотеці краєзнавчих матеріалів допомагає книжкова виставка "Хмельниччино - мій рідний краю", "Літературна Хмельниччина".
   Сучасна бібліотека - не просто бібліотека, а центр освіти, духовності, культури і інформації. Сьогодні перед бібліотеками постає безліч питань. Як зберегти і передати нащадкам усі ті кращі надбання національної культури, що були виплекані протягом століть українським народом? Що треба зробити, аби й завтра лунала народна пісня, не всихала криниця народної мудрості і творчості? Які зусилля докласти, аби молодь не цуралася національного спадку? Адже звертання до традицій зовсім не означає нехтування сьогоденням. Тільки пізнавши минуле, витоки своєї культури та історії, можна чіткіше зрозуміти і уявити майбутнє. "Той, хто не знає свого минулого, - любив повторювати М.Рильський, - не вартий майбутнього".
   Цікаві форми проведення заходів розширюють знання студентів про край, його історію, розвивають інтерес до минулого і сучасного.
   Багато уваги приділяємо питанням відродження і розвитку духовності, культури, традицій нашого народу під час проведення виховних годин.
   Питання відродження духовності та розвитку культури піднімались на засіданнях методичного об’єднання бібліотечних працівників ВНЗ I-II рівнів акредитації "Професіонал", що діє при бібліотеці ХПК, а саме: "Краєзнавча діяльність бібліотек ВНЗ: стратегія розвитку", "Краєзнавство - пріоритетний напрямок роботи бібліотек", які спрямовують працівників бібліотек на роботу по відродженню національної культури, впровадженню народних традицій та обрядів у життя.
   Проводячи велику й різноманітну роботу по відродженню української культури й духовності, працівники бібліотеки приділяють значну увагу вихованню поваги і любові до рідної землі, мови, літератури, традицій і звичаїв свого народу, свого краю.
   Любов до Батьківщини - це і любов до природи рідного краю, яка потребує захисту, примноження природних багатств. Більшої ефективності роботи у цьому напрямку надають краєзнавчі вечори "Край мій, оспіваний в віршах", "Люби рідне місто всім серцем своїм", екологічна година "Знай, люби, бережи", книжкова виставка "Охороняємо природу рідного краю".
   Уже стало традицією проводити в коледжі народні свята, які супроводжуються музикою, танцями, піснями, святковим народним вбранням.
   Щорічно в коледжі проводяться День знань, посвята в студенти, День коледжу, свято квітів. Ці свята стали великим родинним зібранням. Його мета – підвищення іміджу коледжу, поваги до викладачів, вони об’єднують не лише випускників усіх поколінь, але й талановитих студентів, які свою майстерність виражають в картинах, вишивках, виробах народних промислів.
   Патріотичне виховання молоді - складна проблема загальнодержавного рівня. Вона потребує спільних зусиль державних, громадських, політичних організацій і установ, що опікуються проблемами молоді, вимагає від них високої культури, освіченості, активної громадянської позиції. Саме бібліотека, що має високий духовний та інтелектуальний потенціал, володіє безцінними книжковими скарбами, може здійснювати значний вплив на формування патріотичного світогляду дітей та молоді.
   Сподіваємось, що, взявши на себе цю відповідальність, працівники бібліотеки дозволять підняти на новий рівень культурно - просвітницьку роботу бібліотек навчальних закладів.
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
e-mail