Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

Малина Лідія Іванівна,
директор наукової бібліотеки
Подільського державного аграрно-технічного університету

Бібліотека ВНЗ як осередок духовного і культурного розвитку особистості

   Сучасна людина третього тисячоліття має бути всебічно освіченою, вихованою,  високоморальною особистістю.
Без виховання і настанови людина – наче земля, яка, хоча й найкраща, але родитиме лише бур’ян, якщо на ній не працювати.
   Народ, який керується мораллю добра, правди і краси, ніколи не згине, бо це та сіль землі, той цвіт і плід на дереві нації, який робить його незламним. А слова, що йдуть від самих глибин душі і серця, становлять добірне збіжжя, яке лягає у перелоги  господньої ниви.
   Бібліотека вищого навчального закладу є одним із головних підрозділів, вона не лише допомагає у вирішенні найскладніших проблем навчання і розвитку учбового процесу, забезпечення літературою всіх дисциплін, але й сприяє виробленню цінних орієнтацій, впливає на формування в стінах закладу інтелектуального та культурного середовища – того особливого ґрунту, на якому зусилля викладачів і вчених приносять плоди. Бібліотека створює атмосферу творчої зацікавленості у навчанні, науці, мистецтві, впливає на стан духу, який не піддається жодним вимірам та оцінкам, проте лежить в основі моралі, сприяє вихованню української душі.
   Саме на досягнення цього спрямовані зусилля колективу наукової бібліотеки Подільського державного аграрно–технічного університету. Нові інформаційні технології займають все більше місця у бібліотечній діяльності та бібліотечному обслуговуванні. Бібліотека реалізує концепцію інформаційного суспільства, зберігаючи, обробляючи, поширюючи  інформацію на традиційних і електронних носіях, які займають ключову позицію серед постачальників інформаційних послуг.
   Могутній потік інформації на основі електронних носіїв захопив сьогодні наших студентів своєю дивиною, привабливістю і потужними пошуковими інформаційними можливостями. Інформаційні послуги мережі Інтернет особливо до вподоби студентам, для яких ця мережа слугує надійною і всеосяжною джерельною базою. В нашій бібліотеці - 20 комп’ютерів, які  підключені до мережі Інтернет, і всі вони на протязі дня працюють. Але погляд на бібліотеку тільки  з точки зору інформаційних функцій є однобоким. Бібліотека повинна зберігати соціальну та культурну пам’ять, що міститься  в матеріальному предметі – книзі, розвивати в користувачеві потребу в ній, пропагувати книгу. Для цього на всіх перших курсах бібліотечні працівники проводять зі студентами бесіди, лекції, організують "Дні першокурсника", обов’язкові екскурсії по бібліотеці, знайомлять  з її роботою, з літературою по профілю, спеціальності, з правилами користування бібліотекою, матеріальною відповідальністю за втрачені, пошкоджені книги з її фонду.
   Сьогодні є побоювання, що тотальна віртуальна система знищить традиційні бібліотеки. Але вони виживуть, тому,  що в нашій свідомості невіддільні від слова "Людина". Тут не  лише читають, але й разом міркують, досліджують, обмінюються ідеями, закохуються, мріють. Бібліотеки, підпадаючи під фінансовий та культурний тиск, повинні більш активно запрошувати читачів зануритися у дослідження книжкових багатств, долучитися до світу краси. Відвідувач повинен переступити  поріг бібліотеки із захопленням і благоговінням, відчуттям потреби спілкування з книгою.
   Важливим для бібліотеки є вдалий інтер’єр, сучасні меблі, бібліотечне устаткування, зручне розташування комп’ютерної техніки, професійно, грамотно підібрані, яскраві матеріали книжкових виставок та переглядів літератури. Велика увага приділяється  в читальних залах та  на абонементах квітковому дизайну, всі кімнати озеленено. Рослини створюють відчуття винятковості місцезнаходження читача. Бібліотека – це місце роботи і " храм думки", і науково-дослідний центр, і лабораторія, і музей, і вища школа, і місце високих радощів, світ розуму і очей. Так думка є для нас стимулом до професійного вдосконалення та творчого пошуку.
   Працівники бібліотеки – це люди, захоплені своєю роботою, які добре розуміють особливості роботи з користувачами, інтелектуально розвинені, всебічно обізнані, привітні і завжди усміхнені. Бібліотекар повинен вірно розуміти читача, повинен завжди керувати своїми емоціями і не допускати зневажливого  відношення до читача; і це все залежить від культури самого бібліотекаря.  Принцип бібліотечного обслуговування – точно, своєчасно виконати замовлення на літературу. Анкетування, які ми періодично проводимо у бібліотеці, засвідчують, що саме таким і хочуть бачити бібліотекаря наші студенти – сучасною людиною у всіх її проявах.
   Бібліотека допомагає студентові включити книгу в контекст реального життя. Наслідки такої діяльності – бажання молодих людей, які залюбки у свій вільний час приходять до бібліотеки, допомагати у проведенні "Днів інформації", "Днів дипломника", "Днів спеціаліста", "Днів бібліографії", "Днів кафедри" з переглядом літератури.
   Традиційно з кожним курсом проводимо "Тиждень дипломника". Вересень у нас -  місяць першокурсників і паралельно місяць  магістра. Грудень –  місяць  аспіранта. Бібліографічні огляди літератури проводимо разом з викладачами університету. Працює в бібліотеці клуб поетів і прозаїків, в якому активну участь приймають викладачі, студенти  університету, а також літератори – аматори Кам’янець - Подільського. Всі масові заходи проводимо з активною участю студентів.
   Співробітництво бібліотеки з художниками, музикантами, поетами, визначними людьми в галузі сільського господарства сприяє підвищенню авторитету та рекламуванню бібліотечної діяльності. Так, у читальному залі суспільних наук ми провели благодійну виставку ікон і картин "Сльози Господні" буковинського художника Олександра Козака. В рамках благодійної виставки  відбулася година духовного спілкування на тему "Краса духовності". Була оформлена книжкова виставка "Душа болить і воскресає",  бібліографічний огляд,  відбулися виступи ректора, проректора, отця Юрія. Взяли участь у заході учні хорової школи "Журавлик". Виховний захід пройшов цікаво, змістовно, не залишивши нікого байдужим.
   Все це викликає позитивні емоції, виховує смак, дає можливість  долучити до прекрасного, відчути творчий потенціал і підняти рівень авторитету наукової бібліотеки навчального закладу.
   Змінюється суспільство, змінюється наш університет, вводяться нові спеціальності, додається роботи бібліотекарям. Проте завжди знаходимо час для невимушеного спілкування, цікавого обговорення різних тем, корисного відпочинку.
   В результаті багаторічної роботи в бібліотеці складалися певні традиції, наприклад, відзначення професійного свята – "Всеукраїнського дня бібліотек", яке ми відзначаємо на природі, в доброзичливій, приємній атмосфері, обмінюємося думками, спілкуємося. Для задоволення культурних потреб та забезпечення духовного росту працівників бібліотека започаткувала культурно-просвітницькі тури по містах краю, які передбачають відвідування мистецьких, культурно-історичних установ: "Кришталева печера" – Тернопільської області, історико-краєзнавча експедиція по замках Західної України. Неодноразово організовували поїздки в "Бакоту", "Совиний яр", "Хотин".
   Впевнені, коли життя колективу насичене, розмаїте, творче, тоді можна успішно працювати з молоддю, формувати її духовно - моральне обличчя, розвивати інтелект.
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
e-mail