Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

Чабан К.А.,
головний спеціаліст управління культури,
національностей та релігій облдержадміністрації

Веб-сайти публічних бібліотек Хмельницької області
як засіб підтримки і розвитку читання

   Розвиток і підтримка читання є одним із напрямків реалізації культурної політики у Хмельницькій області. Задоволенню інформаційних запитів громадян сприяють публічні бібліотеки, які надають доступ до друкованих та електронних джерел інформації. Інформатизація бібліотек робить можливим створення на їх базі Інтернет-центрів, власних інформаційних ресурсів у мережі Інтернет, які доступні цілодобово.
   Сегмент публічних бібліотек Хмельницької області у мережі Інтернет у 2013 році представлено 22 веб-сайтами та 17 блогами, з яких 2 блоги створено сільськими бібліотеками. Кількість відвідувачів веб-сайтів публічних бібліотек за рік зросла з 123 до 218 тисяч, тобто майже вдвічі. Кількість відвідувань веб-сайтів обласних книгозбірень збільшилась кількісно з 102,5 до 121,3 тисяч, проте їх частка у загальному обсязі зменшилась на користь відвідувачів веб-сайтів районних та міських бібліотек. Поява та зростання популярності бібліотечних мережевих ресурсів стали можливі завдяки проведеним організаційним та господарським заходам.
   Інформатизація публічних бібліотек області здійснювалась на виконання Національної програми інформатизації, прийнятих на місцевому рівні розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 28.07.2008 року №393/2008-р "Про підготовку до реалізації в області Міжнародного проекту "Глобальні бібліотеки", відповідних планів заходів місцевих державних адміністрацій, Обласної програми розвитку культури на період до 2012 року.
   Загалом від грантової діяльності та за підтримки бюджетів, починаючи з 2008 року, парк комп’ютерної техніки публічних бібліотек збільшився з 188 до 580, а частка комп’ютерів, підключених до мережі Інтернет з 87 до 459 одиниць, що склало 80% від усіх (див. Таблицю 1). За умовами реалізації проекту "Глобальні бібліотеки/Бібліоміст" працівники бібліотек-учасниць пройшли фахову підготовку в регіональному тренінговому центрі на базі обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Островського та стали надавати мешканцям нові послуги в Інтернет-центрах, створювати та представляти у мережі Інтернет власні інформаційні ресурси.
    Табл.1. Кількість комп’ютерів у публічних бібліотеках області

  2008 2009 2010 2011 2012
Загальна кількість 188 198 275 415 580
у т. ч. підключених до мережі Інтернет 87 115 177 318 459
у т. ч. комп’ютерів у сільських бібліотеках 6 10 23 85 156

   На веб-сайтах публічних бібліотек користувачам доступна інформація про документи бібліотечних фондів, їх електронні каталоги, у тому числі зведені та корпоративні. Обсяг власних баз даних публічних бібліотек становить 844,9 тисяч записів, з них в електронних каталогах – 522,3 тисячі записів. На веб-сайті обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Островського зведений краєзнавчий каталог формується з 2005 року і налічує 22 тисячі записів. На веб-сайтах обласної бібліотеки для юнацтва та Хмельницької центральної міської бібліотеки представлено зведений каталог 6 бібліотек, який налічує 253,7 тисяч записів, з них 70,8 тисяч записів – електронний каталог бібліотеки для юнацтва.
   На веб-сайтах читачі бібліотек знайдуть інформацію про послуги бібліотек та умови їх отримання. Серед послуг Ярмолинецької районної бібліотеки: покращення навичок роботи з ПК, зв’язок з рідними і друзями по Skype, спілкування в соціальних мережах, правові консультації, інформаційні послуги з працевлаштування, замовлення квитків на транспорт, проведення екскурсій, вивчення іноземних мов, переклади текстів, доступ громадян до офіційної інформації, новини регіону.
   Завдяки реалізації гранту Програми сприяння Парламенту України ІІ (ПСП ІІ) у 87 публічних бібліотеках області створені Центри та Пункти доступу громадян до офіційної інформації органів влади у мережі Інтернет. За умовами гранту учасникам надсилається правова література; працівники пройшли навчання та можуть надати кваліфіковану допомогу жителям в пошуку правової інформації. На сайтах бібліотек-учасників проекту представлено повнотекстові версії деяких видань, зокрема, до інформаційного вісника "Правова країна" на веб-сайті Полонської районної бібліотеки. Популярність правових ресурсів у громадян зростає. У 2012 році послугами Центру в обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. Островського скористались 1650 користувачів, у 2013 році їх кількість сягнула 2200.
   Власні видання бібліотек на веб-сайтах представляють бібліографічні покажчики, дайджести, статистичні щорічники, сценарії просвітницьких заходів; краєзнавчі розвідки про видатних подолян, які прославили край; історичні довідки; календарі знаменних і пам’ятних дат; анотовані щорічні каталоги "Книга Хмельниччини"; довідково-інформаційні, методичні розробки; узагальнені матеріали з досвіду роботи; огляди преси та інша краєзнавча інформація. Професійний інтерес працівників бібліотек представляють сторінки з офіційною інформацією, інструкціями, консультаціями, порадами, підсумками соціологічних досліджень, підбірками корисних посилань.
   Щорічно бібліотеки пропонують відвідувачам провести змістовно вільний час, долучитись до заходів з відзначення видатних дат вітчизняної історії та культури, відвідати презентації нових книг, взяти участь у конкурсах, стати членом 587 клубів за інтересами, серед яких – клуби домогосподарок і молодих матерів, краєзнавців, письменників-початківців, з вивчення народних обрядів, юридичного спрямування, органічного землеробства, дискусійні тощо.
   Координацію та контроль за діяльністю публічних бібліотек області здійснює управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, яким з 2012 року підтримується власний веб-сайт. З метою активізації використання в бібліотеках новітніх інформаційних технологій, виявлення та запровадження в практику бібліотек передового досвіду за наказом управління від 9.04.2013 року № 132 н, у 2013 році проведено обласний огляд-конкурс центральних бібліотек на кращу організацію роботи з використання новітніх інформаційних ресурсів "Бібліотека. Інтернет. Користувач", переможцем якого стала Хмельницька центральна міська бібліотека.
   Реалізація регіональної політики Хмельницької області у галузі підтримки читання доводить потребу в розвитку у бібліотеках інформаційних комп’ютерних та Інтернет-технологій. Перспектива функціонування веб-сайтів бібліотек вбачається у створенні корпоративних ресурсів, забезпеченні взаємовикористання ресурсів бібліотек та інформаційних центрів, а також ресурсів органів влади, місцевого самоврядування, наукових центрів, центрів надання адміністративних послуг тощо. До цього зобов'язують Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" та "Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування".

Використана література:

1. Про Національну програму інформатизації : Закон України від 4.02.1998 року в редакції Закону України від 02.12.2012// Верховна Рада України: Електронний інформаційний ресурс.- Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/74/98-%D0%B2%D1%80
2. Про затвердження плану заходів з впровадження Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд": Розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.07.2012 року №514-р //Верховна Рада України : Електронний інформаційний ресурс.- Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/514-2012-%D1%80
3. Про затвердження Плану організації та впровадження Ініціативи "Публічні бібліотеки - мости до електронного урядування" у 2013 році: Наказ Міністерства культури України від 01.03.2013 року №135.- 5с.
4. Про підготовку до реалізації в області Міжнародного проекту "Глобальні бібліотеки": Розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 28.07.2008 року №393/2008-р.-8с.
5. Про план заходів з реалізації в області Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд": Розпорядження Хмельницької обласної державної адміністрації від 27.06.2013 року №203/2013-р.- 4с.
6. Про Обласну програму розвитку культури на період до 2012 року : Рішення сесії Хмельницької обласної ради від 01 жовтня 2008 року №15-17/2008.- 15с.
7. Про проведення обласного огляду-конкурсу центральних бібліотек на кращу організацію роботи з використання новітніх інформаційних ресурсів "Бібліотека.Інтернет.Користувач": Наказ управління культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації від 09.04.2013 року №132 н.-6с.
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
e-mail