Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

   

Таланчук Оксана Болеславівна,
зав. сектора електронної бібліотеки
відділу інформаційних технологій
і комп’ютерного забезпечення НБ ХНУ

Огляд наповнення сайтів бібліотек ВЗО
Хмельницького методичного об’єднання

   Розвиток інформаційних технологій та впровадження їх у повсякденне життя суспільства приводить до того, що люди вже не уявляють свою діяльність без них. Бібліотеки перетворюються зі звичайних організацій, які зберігають опубліковані документи і організовують їх використання, у потужні інформаційні центри, які функціонують у мережі Інтернет. Тому перед сучасними бібліотеками постало завдання створити умови, які б задовольнили новий тип інформаційних користувачів. Розвязанням цього завдання стало створення веб-cайтів бібліотек.
   Веб-сайти дають виняткову можливість бібліотекам розширювати свою діяльність, охоплюючи все більшу кількість користувачів, а також презентувати себе та свої здобутки, створюючи тим самим позитивний імідж. Перевагою веб-сайтів є те, що бібліотеки можуть не лише краще забезпечувати інформаційні потреби користувачів, а й представляти на розгляд широкому колу свої інформаційно-аналітичні продукти, знайомити з послугами, які вони надають та інформувати про свою діяльність.
   Веб-сайти надають доступ до інформації віддаленим користувачам і є зручними у користуванні. Користувачі в будь-який час можуть ознайомитись з необхідною інформацією тієї чи іншої бібліотеки, перебуваючи в будь-якому місці.
   Сьогодні впевнено можна стверджувати, що бібліотечні веб-сайти стали органічною частиною обслуговування. Зазвичай розвиток бібліотечного веб-сайту розпочинається зі сторінки, на якій вказується загальна інформація про книгозбірню: склад та структура фондів, режим роботи, структура бібліотеки, контактна інформація, правила користування, перелік послуг, коротка інформація про історію бібліотеки.
   Практика створення веб-сайтів різних організацій дозволяє сформувати низку загальних вимог, яким повинні відповідати й віртуальні представництва бібліотек.
   Вони базуються на загальних критеріях якості веб-серверів. До ключових показників якості яких належать:
   – глибина змісту;
   – простота навігації;
   – стабільність інформаційних ресурсів;
   – оперативність оновлення інформації;
   – доступність для користувачів;
   – єдність дизайну всіх розділів.
   Крім загальних вимог до створення веб-сайтів, актуальними є завдання, які постають перед сайтами бібліотек:
   1. Безпроблемне та швидке входження на веб-сайт бібліотеки з будь-якої пошукової системи, створення позитивного іміджу бібліотеки, а також популяризація інформації про діяльність установи.
   2. Інформування користувачів про інформаційну діяльність бібліотек, а саме: про створення та функціонування інформаційно-аналітичної, бібліографічної та довідкової продукції.
   3. Забезпечення належних умов для швидкого і якісного пошуку інформації на сайті. Це завдання можна виконати, створивши пошукове вікно, карту сайту. Актуальним для користувачів є пошук та підбір необхідної літератури за допомогою "Віртуальної довідки". Це відбувається таким чином: користувач надсилає інформаційний запит в електронній формі, а фахівець відповідає на сайті бібліотеки в розділі "Віртуальна довідка".
   4. Інформування про події (наукові конференції, презентації, виставки, дні відкритих дверей та ін.), заплановані в бібліотеці, тобто стрічка новин. Постановка цього завдання вкрай важлива і для користувачів, і для бібліотеки, адже саме таким чином відбувається двостороння співпраця бібліотеки з користувачами. З одного боку, бібліотека підвищує свій рейтинг, поширює інформацію про свою діяльність, а з іншого – у відвідувачів виникає унікальна можливість відвідати інформативні виставки, розширити коло захоплень.
   Надання доступу до бібліотечних продуктів (електронних каталогів, бібліографічних матеріалів, інформаційно-аналітичної продукції), а також забезпечення доступу до повнотекстової літератури. Виконання цього завдання задовольнило б чималу потребу користувачів у повнотекстовій інформації.
Виходячи з поставлених завдань, проаналізуємо сайти бібліотек Хмельницького обласного методичного об'єднання, до якого входять:
   1. Наукова бібліотека Кам’янець-Подільского національного університету ім. І.Огієнка (НБ КПНУ);
   2. Наукова бібліотека Подільського державного аграрно-технічного університету (НБ ПДАТУ);
   3. Наукова бібліотека Хмельницького університету управління та права (НБ ХУУП)            
   4. Бібліотека Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії (ХГПА);
   5. Бібліотека Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту (ХКТЕІ);
   6. Наукова бібліотека Хмельницького національного університету (НБ ХНУ), яка є обласним методичним центром.
   Важливе завдання веб-сайту бібліотеки – створення позитивного іміджу – частково вирішується на головній сторінці, адже це його обличчя. Головна сторінка розкриває особливості структури веб-сайту та функціонування розділів, відкриває для користувачів найважливішу, найсвіжішу інформацію про діяльність бібліотеки. Цим створюється перше враження про сайт та організацію в цілому, формується певний імідж бібліотеки серед відвідувачів.
   На жаль, власні веб-сайти мають не всі бібліотеки обєднання.
   Бібліотека Хмельницького університету управління та права має свою сторінку. Посилання знаходиться на головній сторінці веб-сайту навчального закладу у розділі "Структурні підрозділи". На веб-сторінці бібліотеки можна знайти: інформацію про працівників книгозбірні, загальну інформацію, історичну довідку, адреси провідних бібліотек України, правила користування бібліотекою, інформацію про відділи бібліотеки, послуги та контакти, основну БД "Електронний каталог", фотогалерею. У розділі "Вебліографія" – адреси електронних бібліотек, посилання на періодичні видання з профілюючих спеціальностей університету. У розділах "Бібліотекарю" та "Мистецтво спілкування" висвітлено посилання на спеціалізовані сайти та корисні поради бібліотекарям.
   Щодо БД "Електронний каталог", то варто зауважити, що посилання переміщає на головну сторінку веб-сайту університету.
   Бібліотека Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії також має свою сторінку на сайті вишу. У розділі "Підрозділи академії" висвітлюється 4 посилання: коротка інформація про бібліотеку, структура бібліотеки, перелік періодичних видань академії та новини бібліотеки. Приємно, що розділ "Новини" – активний, в ньому подається інформація про події книгозбірні, оголошення. Також ця інформація відображається у головній стрічці новин академії.
   Далі зупинимось на веб-сайтах бібліотек, які зробили крок вперед і мають свої веб-сайти, якими активно користуються відвідувачі.
   На веб-сайт бібліотеки Кам’янець-Подільского національного університету ім. І.Огієнка можна зайти за електронною адресою http://library.kpnu.edu.ua/.  Коли відкривається веб-сайт, перед нами постає головне вікно, де можна ознайомитись з історією наукової бібліотеки. Тут же розміщено назви розділів:
   ·    Головна.
   ·    Дирекція.
   ·    Анкета.
   ·    Контакти.
Зліва є компактне меню, яке складається з блоків:
   ·    Про бібліотеку.
   ·    Сторінка читача.
   ·    Акції.
   ·    Хроніка бібліотечного життя.
   ·    Інформаційні ресурси.
   ·    Інформаційні ресурси в Інтернет.
   Ці розділи в свою чергу діляться на більш конкретні рубрики, куди можна перейти за гіперпосиланнями.
   В центрі – БД Зведений ЕК бібліотек Хмельницької області, який ведеться спільно з бібліотеками ХНУ, ХКТЕІ, Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва. Це дозволяє користувачеві отримати додаткову інформацію про те, де в межах міста та області знаходиться потрібний йому документ. Наявність такого електронного бібліографічного продукту дає можливість бібліотекарям за відсутності необхідних матеріалів замовити їх з іншої бібліотеки та надати користувачеві на традиційному носієві або електронною поштою. Такий принцип спілкування дозволяє забезпечити високу оперативність отримання інформації.
   У рубриці "Сторінка читача" містяться:
   ·    Положення про наукову бібліотеку.
   ·    Правила користування дипломними та магістерськими роботами.
   ·    Правила користування науковою бібліотекою.
   ·    Положення про облік, збереження та використання дисертаційного фонду.
   ·    Електронні інформаційні ресурси бібліотеки (Запитуєте? Відповідаємо!), де користувачі мають змогу отримати відповіді щодо користування електронними ресурсами книгозбірні.
   В розділі "Хроніка бібліотечного життя" висвітлено найновіші події, факти та оголошення бібліотеки.
Варто звернути увагу на рубрику "Інформаційні ресурси". Тут є інформація про нові надходження, цікаві та змістовні віртуальні виставки. Можна переглянути видання та публікації бібліотеки (довідково-бібліографічні видання, календар знаменних і пам'ятних дат, бюлетень з проблем вищої школи, періодичні видання в науковій бібліотеці КПНУ, персональні та бібліографічні покажчики, матеріали конференцій та інше). У розділі "Обмінний фонд. МБА"  розміщено Правила користування МБА та перелік документів до обміну.
   У розділі "Інформаційні ресурси в Інтернет"  досить широкими є посилання на електронні ресурси та повнотекстові електронні видання:
   ·    Електронні бібліотеки.
   ·    Бібліотеки загальнодержавного значення.
   ·    Обласні бібліотеки.
   ·    Спеціальні бібліотеки (бібліотеки науково-дослідних установ, навчальних закладів).
   ·    Науково-інформаційні центри.
   ·    Державні наукові та галузеві бібліотеки Білорусі, Росії.
   ·    Бібліотеки вищих навчальних закладів країн світу.
   В цілому, веб-сайт має гарне наповнення, приємний дизайн. Слід зауважити, що інформація на сайті оновлюється.
І наостанок, зупинимося на сайті НБ ХНУ, який є акумулятором інформаційних електронних ресурсів і має розгалужену структуру, а інформаційні ресурси згруповані за видами діяльності. Сьогодні сайт розміщено на окремому сервері з реальною адресою в мережі Інтернет – http://library.khnu.km.ua/. Перш за все, тут максимально повно представлені власні інформаційні продукти: ЕК, повнотекстові документи, нові надходження, матеріали конференцій та семінарів, наукові публікації співробітників, бібліографічна інформація, а також  інформація про послуги читачам, історію книгозбірні та її сучасну наукову, методичну, просвітницьку та корпоративну діяльність тощо.
   Основними БД є :
   ·    Електронний каталог.         
   ·    Електронна бібліотека.         
   ·    Віртуальна довідка.
   ·    Зведений електронний каталог бібліотек Хмельницької області.
   Внизу сторінки міститься посилання-інформація на Історію бібліотеки, Структуру книгозбірні та Пам'ятка читача НБ ХНУ.
   Електронний каталог НБ ХНУ відображає весь активний фонд бібліотеки та створює основу для виконання різноманітних запитів користувачів. Пошукові форми, розроблені інженерами-програмістами бібліотеки, дають змогу здійснювати пошук як по всьому ЕК, так і в окремо в БД: "Підручники", "Методичні посібники", "Періодичні видання", "Автореферати дисертацій" тощо.
   Електронна бібліотека Хмельницького національного університету – повнотекстова БД, яка містить наукові, навчальні, методичні, нормативні документи, періодичні видання і доступна для авторизованих користувачів з будь-якої точки доступу до мережі Інтернет. Література представлена за різними галузями знань. Щоденно електронна бібліотека поповнюється новими документами. Переглядати новинки можна у розділі "Нові надходження до електронної бібліотеки". Частиною загальної електронної колекції наукової бібліотеки ХНУ став інституційний репозитарій Хмельницького національного університету (повна назва ElarKhNU).
   Для віддалених користувачів на сайті книгозбірні працює віртуальна довідкова служба, яка дозволяє за допомогою консультанта значно скоротити час самостійного пошуку користувачем та дає можливість одержати інформацію за певною темою.
   Новини та оголошення книгозбірні можна переглянути на головній сторінці веб-сайту.
   Блок "Інформаційні ресурси" створений на допомогу навчальному процесу та науковій роботі університету й сприяє ефективному пошуку інформації.
   База даних "Вища школа" містить інформаційні списки з проблем вищої освіти.
   БД "Праці вчених університету", "Публікації викладачів" відображають наукову та педагогічну діяльність професорсько-викладацького складу.
   БД "Публікації про університет" містить інформацію про діяльність Хмельницького національного університету.
   В базі даних "Бібліотеки в Інтернет" представлені адреси бібліотек та інформаційних центрів.
   "Навігатор Інтернет-ресурсів за профілем університету" – це анотований путівник по сайтах, що містять матеріали на допомогу навчальному процесу.
   База даних "Освіта в Інтернет" містить інформацію про навчальні заклади України та систему освіти за кордоном.
   У розділі "Наукова робота" представлено бібліографію праць вчених університету
конференції бібліотеки, наукові публікації працівників бібліотеки ХНУ, документи, що регламентують діяльність книгозбірні.
   Блок "Просвітницька робота" надає перелік масових заходів, віртуальних виставок, оглядів художньої літератури "Радимо почитати", які яскраво розкривають зміст традиційних фондів книгозбірні за допомогою сучасних мультимедійних технологій.
   У правій частині головної сторінки сайту розміщені блоки:
   ·    Формуляр читача. Кожен читач бібліотеки може отримати інформацію про видані йому документи та термін їх повернення, ввівши шифр читацької картки у поле "формуляр читача".
   ·    Сторінка викладача. Розміщено БД " Книгозабезпеченість навчального процесу ХНУ" та "Система комплектування", за допомогою яких викладачі можуть здійснювати замовлення нової літератури через Інтернет та слідкувати за наявністю відповідних джерел для забезпечення навчальних дисциплін.
   ·    Методичне об'єднання — ресурс, спрямований на допомогу бібліотекам вишів по сприянню розвитку та вдосконаленню основних методів і форм бібліотечної та бібліографічно-інформаційної діяльності.
   ·    МБА.
   ·    Наші партнери, меценати.
   ·    Обмінний фонд.
   ·    Періодичні видання.
   ·    Наукові публікації. Анотована повнотекстова БД, яка містить понад 12 тис. публікацій з наукових журналів "Вісник Хмельницького національного університету", "Вимірювальна та обчислювальна техніка в технологічних процесах", "Проблеми трибології", інформаційного бюлетеня "Бібліотека в освітньому просторі", збірника "Актуальні проблеми гуманітарних та природничих наук" і дає можливість користувачеві здійснювати пошук за автором, назвою та тематичним спрямуванням статті.
   ·    Публікації про бібліотеку.
   Велику кількість звернень має електронний ресурс  "Хмельницький національний університет у дзеркалі періодичних видань", який створено до 50-річного ювілею Хмельницького національного університету. Він містить статті з державних та регіональних газет і журналів, що висвітлюють розвиток і життя університету та наукової бібліотеки за період 2001–2011 років.
   Отже, розвиток веб-сайтів набуває в діяльності бібліотек все більшого значення. Веб-сайт формує імідж бібліотеки в інформаційному просторі, тому від того, наскільки привабливим є веб-сайт (інформаційно, функціонально, естетично), судять про бібліотеку.
   Проаналізувавши електронні ресурси книгозбірень ВЗО Хмельницького методичного об’єднання, можна стверджувати, що бібліотеки, які мають активні веб-сайти, знайшли гарний спосіб популяризації своєї діяльності, пришвидшення та вдосконалення інформаційного обслуговування користувачів.
   Основні завдання, які постають перед бібліотечними працівниками – це постійне оновлення інформаційного наповнення та вдосконалення структури й можливостей веб-сайту. Задля тісної співпраці з широкою аудиторією користувачів, а також заохочення молоді до підвищення свого культурного і освітнього рівня.

    Література

   1. Грогуль, О. Аналіз веб-сайтів обласних бібліотек (на прикладі Рівненської державної обласної бібліотеки та Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д. І. Чижевського) [Текст] / О. Грогуль // Вісник Львівського ун-ту. Серія книгозн. бібліот. та інф. технол. - 2012. - Вип. 7. - С. 172–181.
   2. Нежурбіда,  Г. Г. Веб-сайти медичних бібліотек України: основні концепції побудови та тенденції розвитку [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://library.gov.ua/html/pok_pr/12/77.doc. – Назва з екрану.
   3. Трачук,  Л. Електронні бібліографічні ресурси на сайтах бібліотек вищих навчальних закладів України // Вісник Львівського університету. Серія книгознавство, бібліотекознавство та інформаційні технології. – Львів, 2009. – Вип. 4. – С. 153–166.
   4. Філіпова Л. Питання змісту бібліотечних Web-сайтів в Інтернеті // Бібліотечна планета. – 2003. –№ 3. – С. 12–15.
   5. Швецова-Водка, Г.  Обласна бібліотека в інтернет-просторі [Текст] / Г. Швецова-Водка // Бібліотечний форум України. - 2013. - №1. - С.15-19.
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
    e-mail