Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

   

Чабан К.А.,
головний спеціаліст управління
культури, національностей та релігій
Хмельницької облдержадміністрації

Бібліотеки і правова освіта: від нігілізму до правової обізнаності

   В реалізації державної інформаційної політики, доступу громадян до інформації, в тому числі правової, вагоме місце відводиться створенню інформаційних систем і мереж, оновленню та зберіганню інформаційних ресурсів, бібліотечних фондів, баз даних та інформаційних ресурсів 1. Заходами обласної програми правової освіти населення на 2011-2015 роки звертається увага на необхідність правової освіти населення за участю місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, органів юстиції, навчальних закладів та закладів культури, поєднання правової освіти із загальною середньою, професійно-технічною та вищою освітою3.
    Доступу громадян до джерел правової інформації сприяють публічні бібліотеки. Щорічно фахівцями обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Островського виконується близько 7,5 тисяч довідок правового та морально-етичного змісту, що складає 45% від їх загальної кількості. У відділах абонементу та читальних залах видається понад 20 тисяч примірників видань правового та морально-етичного змісту з фондів бібліотеки, передплачується 25 назв періодичних видань, серед яких інформаційний бюлетень "Офіційний вісник України", "Відомості Верховної Ради України" та інші.
    На постійній основі діють книжкові виставки, довідкові столи під назвами "На допомогу правовій освіті населення", "Право: знати, розуміти, виконувати ", "На порядку денному – реформи", "Дитинство в законодавчому просторі", "Я і мої права", "Про права від А до Я", та інші.
    Важлива правова інформація міститься в офіційних документах, прийнятих місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. З метою доведення їх змісту до населення кілька років поспіль у бібліотеках області діють центри, куточки регіональної інформації "Бібліотека і влада", "Влада інформує". Щорічно обласна універсальна наукова бібліотека імені М.Островського видає та представляє в мережі Інтернет на власному веб-сайті інформаційно-бібліографічне видання "Офіційні неопубліковані документи обласної ради та обласної державної адміністрації".
    Доступу громадян до актуальних документів сприяють Інтернет-центри, створені у 174 публічних бібліотеках області, у тому у 68 сільських установах. На їх основі від реалізації гранту Програми сприяння Парламенту України ІІ (ПСП ІІ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у 85 бібліотеках створені пункти доступу громадян до офіційної інформації органів влади в мережі Інтернет. Учасникам гранту-бібліотекам та їх користувачам надсилається безкоштовно правова література. Працівники установ пройшли навчання та надають допомогу жителям у пошуку правової інформації, долучають громадян до процесу громадського обговорення окремих нормативних документів і таким чином впливають на законодавчий процес.
    Про популярність послуг таких центрів показує той факт, що у 2012 році послугами Центру обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Островського скористались 1650 користувачів, у 2013 році їх кількість зросла в 1,5 рази.
    На замовлення користувачів бібліотеки готують та надсилають в електронному вигляді списки "Нове у законодавстві про ...", дайджести, закладки, методичні рекомендації тощо. Заслуговують на увагу видання обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка : дайджест-збірник "Підліткові проблеми", набір закладок "Правова абетка", інформаційний список літератури для користувачів-учнів 5-9 класів та їх батьків "Я маю право".
    Популяризації правових знань сприяють заходи з нагоди Днів Конституції, Незалежності, Соборності, Державного Прапора України, юриста, річниць прийняття Конвенції ООН про права дитини, Загальної декларації прав людини та інших документів.

   При бібліотеках області за участю фахівців відповідних служб діють 58 правових об’єднань за інтересами, серед них 50 клубів, 2 факультативи, 3 лекторії, 1 школа правових знань, 1 гурток та 1 всеобуч. Результативності роботи клубу "Держава. Право. Громадянин" в обласній універсальній науковій бібліотеці імені М.Островського сприяє участь представників Головного управління юстиції у Хмельницькій області, обласних громадських організацій "Центр правового захисту" та "Подільської правової ліги". Часті гості клубу "Крок" обласної бібліотеки для дітей - фахівці відділу захисту прав і свобод неповнолітніх обласної прокуратури, служби у справах дітей Хмельницького міськвиконкому, студенти Хмельницького університету управління та права. За участю фахівців управлінь державної міграційної та пенітенціарної служб України у Хмельницькій області, УМВС у Хмельницькій області відбуваються заняття правового лекторію в обласній бібліотеці для юнацтва. Неодмінною на засіданнях клубу "Майданчик для дискусій" при Ярмолинецькій районній бібліотеці є присутність юриста райдержадміністрації, який надає правову консультацію з порушеного питання.
    Підвищенню рівня правоосвітньої роботи, виявленню та поширенню кращого досвіду роботи бібліотек сприяють проведені за відповідними наказами 4,5 обласні конкурси бібліотек. Від активізації даної діяльності кількість правових клубів в бібліотеках за рік збільшилась на 10.
    Залученню громадськості до обговорення проектів нормативних документів сприяють консультації з громадськістю управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації. Це форма роботи органу виконавчої влади, який є розробником проекту нормативно-правового акту або готує пропозиції щодо реалізації державної політики у відповідній сфері2. Протягом останніх 2-х років у бібліотеках обговорювались проекти Концепцій розвитку бібліотечної справи, діяльності сільських установ, збереження культурної спадщини у м. Хмельницькому, Ізяславі, реалізації ініціатив "Партнерство "Відкритий Уряд" та "Публічні бібліотеки-мости до електронного урядування".

    Правове інформування та надання правової допомоги об’єднує бібліотеки та громадські організації. У 2014 році стартував проект правового консультування громадян на базі 6 бібліотек області за допомогою скайп-зв'язку громадян з юристами громадської організації "Подільська правова ліга", представниками органів виконавчої влади. Проект реалізується за грантової підтримки.
    Задоволення запитів громадян у правовій інформації сприяє зв’язку органів влади та місцевого самоврядування, які створюють нормативні і правові документи з: бібліотеками, які зберігають та надають у доступ правову інформацію; юристами-фахівцями, які надають правові консультації та беруть участь у роботі громадських організацій; засобами масової інформації та каналами Інтернет, а також сприяє залученню громадян до обговорення проектів правових документів, які стосуються їх прав та законних інтересів, впливає на фінансування та підвищення іміджу бібліотек в суспільстві, робить їх установами, де реалізується державна інформаційна політика та політика у сфері культури.
   
    Використана література:

1. Закон України "Про інформацію" від 2 жовтня 1992 року № 2657-XII // Відомості Верховної Ради України від 01.12.1992 р., № 48.
2. Постанова Кабінет Міністрів України від 03.11.2010 № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" //Урядовий кур’єр від 24.10.2012 № 194.
3. Обласна програма правової освіти населення на 2011-2015 роки, затверджена рішенням обласної ради від 2 березня 2011 року № 29-3/2011 // Головне управління юстиції у Хмельницькій області: Електронний інформаційний ресурс: Режим доступу: http://justice.km.ua/?dep=page&dep_up=963&dep_cur=965
4. Наказ управління культури, туризму і курортів Хмельницької обласної державної адміністрації, Головного управління юстиції у Хмельницькій області від 02.04.2012 року №101-н/179 од "Про проведення обласного конкурсу на кращий молодіжний клуб правового спрямування при публічних бібліотеках".
5. Наказ управління культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації, Головного управління юстиції у Хмельницькій області від 04.09.2013 року №234-н/383/09 "Про проведення обласного огляду-конкурсу бібліотек на кращу організацію роботи з правової освіти населення".


  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
    e-mail