Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

   

Фастишевська К.М.,
завідуюча бібліотекою
Хмельницького політехнічного коледжу

Формування фонду бібліотеки вишу як фактор впливу
на якість задоволення інформаційних потреб користувачів

   Бібліотека Хмельницького політехнічного коледжу вирішує завдання інформаційного забезпечення навчального процесу, підвищення професійного та культурного рівня викладачів та студентів, виховання кожної молодої людини як всебічно розвиненої особистості.
    Використовуючи організаційно-технологічні нововведення, бібліотека виробила нову методологію взаємодії з користувачами, що дозволило здійснити перехід на якісно новий рівень їхнього інформаційного забезпечення.
    Важливим джерелом ефективного обслуговування користувачів, забезпечення їх інформаційних потреб є удосконалення технологічних процесів, впровадження новітніх технологій, формування власних інформаційних ресурсів.
    У 2007 році в бібліотеці коледжу розпочато автоматизацію основних бібліотечних процесів, створений електронний каталог, який нараховує 22 тисячі записів, внесено 82 тисячі примірників видань. Багатоаспектна можливість електронного каталога дає можливість користувачам бібліотеки в автоматизованому режимі сортувати інформацію за певними ознаками, а також складати списки літератури, які записують на флеш-накопичувач або роздруковують на принтері в інформаційно-бібліографічному центрі бібліотеки.
    Створені бази даних: "Надходження літератури", "Періодичні видання", "Публікації викладачів коледжу", "Інформаційні списки", "Картотека статей", "Статистика".
    З метою наближення ресурсів Internet до користувача в бібліотеці діє безпровідний безкоштовний Internet.
    Основою діяльності бібліотеки є бібліотечний фонд, який нараховує більше 100 тисяч примірників видань на різних носіях інформації. Щорічно фонд бібліотеки поповнюється в середньому на дві тисячі примірників (з обласного центру з розповсюдження підручників у 2013 році надійшло лише 9 примірників видань), передплачується близько 70 назв періодичних видань.
    Фонд бібліотеки коледжу універсальний. Він враховує профіль вищого закладу, відповідає освітнім, інформаційним та виховним функціям коледжу. До його складу входить навчальна, довідкова, художня, науково-популярна література та періодичні видання, що відповідають спеціалізації вищого навчального закладу І-II рівнів акредитації.
    Cьогодні ціна на книгу, періодичне видання досить висока і тому, з метою оптимального використання коштів, бібліотека коледжу щорічно проводить соціологічне дослідження, щодо доцільності придбання чи передплати тих чи інших видань. Це дослідження включає в себе анкетування, опитування викладацького складу, аналіз статистики документовидачі та обговорення рекомендованого переліку видань на методичній раді коледжу.
    Слід відмітити, що, незважаючи на немалі кошти (на перше півріччя 2014 р. на передплату використано більше 15 тисяч грн.), у керівництва коледжу є розуміння необхідності передплати періодичних видань. Так, з кожної спеціальності передплачено не менше трьох видань навчально-методичного характеру. Також, враховуючи потреби наших читачів, приділяється увага передплаті і масових суспільно-політичних, популярно-наукових видань, які користуються попитом у студентів.
    Формування бібліотечного фонду було і залишається одним із основних завдань бібліотеки. Щорічно аналізується перелік навчальної літератури в розрізі окремого предмету. При виявленні прогалин шукаються шляхи їх заповнення. Колектив бібліотеки коледжу вимушений шукати та використовувати додаткові можливості та джерела для комплектування бібліотечного фонду, а саме: залучення благодійників та спонсорів серед державних осіб і приватних підприємців-колишніх випускників коледжу; звернення до благодійного фонду "Політехнік Поділля", громадських організацій; співпраця з видавництвами "Кондор", "Знання", "Каравела" з міста Київ, "Новий Світ", "Магнолія Плюс" з міста Львів, книжковими магазинами, обласними і міськими літературними об'єднаннями, місцевими авторами, використання електронних документів із сайтів в Internet, організування в бібліотеці благодійних акцій: "Подаруй бібліотеці книгу", "Подаруй бібліотеці свій підручник" і т.д.
    Як приклад, тільки в січні 2014 року з благодійного фонду на придбання підручників виділено 1700 грн., після проведення благодійної акції "Подаруй бібліотеці книгу" фонд бібліотеки поповнився на 200 примірників.
    Ще один шлях поповнення фондів бібліотеки – звернення до автора видання. Так, свої книги дарують викладачі коледжу, за помірну ціну пропонують свої твори відомі письменники Хмельниччини – Кульбовський М., Качеровська Н.Н. та ін..
    Бібліотека коледжу обслуговує студентів, які навчаються в навчально-консультаційному центрі Львівського національного університету "Львівська політехніка". Книжковий фонд НКЦ сформований з підручників, виданих університетом і нараховує понад 7 тисяч примірників, які внесені в електронний каталог.
    Більша частина фонду активно використовується для задоволення інформаційних потреб студентів коледжу, але є підручники якими користуються і студенти НКЦ.
    В останні роки працівники бібліотеки відчули необхідність у певній модернізації форм спілкування зі студентською аудиторією та почали приділяти особливу увагу оновленню методичних підходів до роботи з популяризації творів друку, урізноманітнюючи просвітницьку діяльність.
    Акцент зробили на новизні у назві заходу, методиці його проведення, привнесенні елементів театралізації, активній участі читачів у заході. І вже перші результати підтвердили доцільність роботи саме в цьому напрямі.
    Живий інтерес у читачів викликають книжкові виставки: "Вічно живи, Україно!", "Факти-Події-Оцінки", "Державні символи України", "Європейський вибір України: Людина. Право" та ін.
    Книжкова виставка "Знаменні та пам’ятні дати" – постійна, але її тематичне наповнення змінюється залежно від календаря народних і державних свят та знаменних і пам’ятних дат.
    У бібліотеці постійно проводяться інформаційні, історичні, виховні, пізнавальні години; тематичні, літературно-мистецькі вечори; зустрічі з цікавими людьми; уроки мужності, моралі, застереження, здоров’я; предметні дні, тощо.
    На відзнаку 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка в бібліотеці проведено літературно-мистецьке свято "Якби зустрілись ми з тобою…" та віртуальну подорож по життю і творчості Т.Г. Шевченка; в читальному залі оформлені книжкові виставки "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття", "Освячене Шевченком визнання", "Борітеся - поборете, Вам Бог помагає".
    Добре налагоджена і система індивідуального інформування адміністрації коледжу, викладачів і студентів.
    На високому рівні проводиться пошукова робота по збору і збереженню інформації про діяльність коледжу. В читальному залі оформлена постійно діюча книжково-іллюстративна виставка "Хмельницький політехнічний коледж: історія і сьогодення". Основним із розділів виставки є "Творчий доробок", де представлені видання викладачів і студентів нашого закладу. Ведеться окрема папка-накопичувач матеріалів про коледж (від дня його заснування), готуються бібліографічні списки та покажчики літератури.
    З метою збереження книжкового фонду бібліотека у 2011 році провела переоблік, який дозволив не лише встановити фактичну наявність бібліотечного фонду, а й сприяв подальшому поліпшенню його організації та використання. В бібліотеці ведеться кропітка робота зі збереження фонду. Приємно відмітити, що в цілому в книгозбірні немає боржників, окрім тих, що не забрали документи після відрахування з коледжу. Студенти перед останнім іспитом отримують у бібліотеці довідку про відсутність заборгованості.
    Сьогодні робиться все для того, аби студенти цінували не лише інформаційні ресурси бібліотеки, а й отримували підтримку її працівників. Свій внесок в успішну діяльність бібліотеки вносять: бібліотекар-бібліограф Гой Ю.М., бібліотекарі 1 категорії: Бевза В.І., Борук Н.І., Квятковська І.А.
    Завдяки плідній діяльності колективу бібліотеки, впровадженню новітніх технологій, бібліотека є лідером серед бібліотек ВНЗ І-II рівнів акредитації, але не варто зупинятись на досягнутому, тому що ще є над чим працювати.
    Бібліотека коледжу планує взаємодіяти з іншими бібліотеками щодо формування корпоративного електронного ресурсу, що включає в себе обмін інформацією з бібліотеками та науковими установами з можливістю спільного використання електронних баз даних.


  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
    e-mail