Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

   

В.С. Прокопчук,
директор НБ КПНУ,
С.О. Кантлін,
заступник директора НБ КПНУ

Бібліотечна рада університетської книгозбірні:
стан, результативність та проблеми діяльності

   
   У статті аналізується діяльність Бібліотечної ради Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, її вплив на удосконалення роботи наукової бібліотеки університету.
    Ключові слова: бібліотечна рада, засідання, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, наукова бібліотека, наукова робота, автоматизація, комп’ютеризація.
   
   
    Окремі аспекти роботи Бібліотечної ради університету знайшли висвітлення в працях О.М. Завальнюка, В.П. Ляхоцького, В.С. Прокопчука, А.М. Трембіцького та ін. Мета цієї – піддати комплексному аналізу діяльність бібліотечної ради Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та виявити проблеми й шляхи підвищення ефективності її роботи.
    Бібліотеки, як важливі суспільні комунікаційні структури, завжди супроводжували і надавали їм посильну підтримку громадські формування.
    Для прикладу, з відкриттям 1866 року в Кам’янці-Подільському Російської публічної бібліотеки був створений розпорядчий комітет, який взяв на себе акумулювання коштів, їх витрачання на придбання літератури, бібліотечної техніки, передплату періодики, оренду приміщення, оплату праці бібліотекарів.
    Фундаментальну бібліотеку Кам’янець-Подільського державного українського університету супроводжувало декілька громадських, наукових, методичних структур. Функції Бібліотечної ради виконувала Бібліотечна комісія, створена ректором університету 24 жовтня 1918 року [2]. Її складали представники професорсько-викладацької корпорації університету, а очолював творець кількох бібліотек (Єпархіальної – головної книгозбірні Подільської православної єпархії та бібліотеки Давньосховища), кілька місяців (до переходу на посаду приват-доцента і настоятеля університетської церкви Св. Миколая) помічник бібліотекаря університетської бібліотеки Юхим Йосипович Сіцінський. Комісія розглядала питання комплектування бібліотеки, каталогізації фонду, створення бібліотечних підрозділів на факультетах, при семінарах, зміцнення матеріальної бази, добору кадрів та інші [8]. Степан Онисимович Сірополко, очоливши восени 1919 року бібліотеку К-ПДУУ, поряд із Бібліотечною комісією створив Бібліотечну раду. 13 січня 1920 року правління університету розглянуло і схвалило підготовлений і представлений ним проект "Статуту Бібліотечної ради Кам’янець–Подільського державного українського університету". Очолював раду бібліотекар (так тоді йменувалася посада керівника книгозбірні) С. Сірополко, до її складу входили помічники бібліотекаря, секретар і один представник від молодших службовців. Рада збиралася не рідше одного разу на тиждень [1].
    Бібліотечні ради, як дорадчий орган, без сумніву, діяли і при бібліотеках Кам’янець-Подільського інституту народної освіти та інституту соціального виховання, учительського та педагогічного. На жаль, документально ця діяльність не прослідковується.
    Активізувалась діяльність бібліотечної ради, вже Кам’янець-Подільського державного університету, 2007 року було доповнено Положення, оновлено склад Бібліотечної ради, вироблено план діяльності. До 2012 року її очолював проректор університету Віктор Миколайович Федорчук, згодом – професор Іван Михайлович Конет, нині проректор з наукової роботи, доктор фізико-математичних наук.
    Голови Бібліотечної ради глибоко вникали в життя бібліотечного колективу, аналізували вузькі місця і причини, що їх породжували, виробляли пропозиції, трансформували у рішення, які реалізовував директор і увесь бібліотечний колектив. Оскільки бібліотечна рада розглядала складні проблеми, вирішення яких у значній мірі залежить від керівництва університету, ректор О.М. Завальнюк активно відгукувався на рішення бібліотечної ради і, наскільки це було можливо, допомагав у їх втіленні в життя.
    За період 2007-2012 рр. Бібліотечна рада аналізувала різні за змістом і проблематикою питання діяльності університетської бібліотеки [3]:
2007 Про умови функціонування відділу рідкісних видань. Про хід реалізації "Концепції розвитку бібліотеки на 2007-2012 рр." у питанні комп’ютеризації та автоматизації бібліотечних процесів.
2008 Про наукову роботу. Звіт завідуючої комп’ютерним читальним залом про формування і використання електронних інформаційних ресурсів.
2009 Ефективність використання періодичних видань у навчальній і науковій роботі. Роль наукової бібліотеки в підвищенні якості університетської освіти.
2010 Облік роботи в читальних залах природничого та економічного факультетів та факультету психології, корекційної та соціальної педагогіки і психології та абонементу мистецької літератури.
2011 Про додаткові платні послуги в науковій бібліотеці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Стан роботи в центральному абонементі з інформаційного забезпечення навчального процесу.
2012 Наукова робота НБ Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Про хід реалізації "Концепції розвитку бібліотеки Кам’янець-Подільського державного університету на 2007-2012 роки".
2013 Про роботу університетської бібліотеки з удосконалення обліку користувачів та документовидачі. Діяльність колективу наукової бібліотеки з впровадження електронних інформаційних технологій.

    В результаті вдалося не тільки підвищити ефективність дій на традиційних напрямах роботи (комплектування фонду до 50% здійснюється за рахунок придбання нової літератури у видавництвах на замовлення кафедр; покращено професійну підготовку кадрів, їх атестацію тощо), а й запровадити нові: формування і використання електронного інформаційного ресурсу, включення колективу в наукову бібліотекознавчу, бібліографознавчу роботу та ін. Наведемо кілька прикладів. 2007 року Бібліотечна рада заслухала питання "Про хід реалізації "Концепції розвитку бібліотеки на 2007-2012 рр." в питанні комп’ютеризації та автоматизації бібліотечних процесів". Був намічений пакет заходів, підтриманих ректором. У підрозділах бібліотеки обладнано робочі місця комп’ютерною технікою, придбано ламінатор, принтер для друку штрих-етикеток, почали формувати ЕК. У наповненні електронного каталогу допомагали студенти фізико-математичного факультету. На 1 березня 2014 року він налічує 360000 бібліографічних записів. Створено веб-сайт бібліотеки, читальний зал електронної бібліотеки на 20 робочих місць, фонд електронних видань за рахунок придбання у видавництвах, сканування, копіювання з мережі Інтернет. Велику кількість документів передали окремі викладачі та кафедри. Сьогодні в бібліотеці нараховується 23357 документів, 11890 влито до комп’ютерної мережі університету [4]. За результатами розгляду на Бібліотечній раді 6 жовтня 2009 року питання моніторингу книгозабезпечення посилена взаємодія відділу комплектування і наукової обробки літератури з кафедрами та викладачами, виділено окремого працівника (Клімчук Т.П.) для формування картотеки, аналізу книгозабезпечення в розрізі кожного факультету, кафедри, дисципліни, вирішення у співпраці з викладачами питання інформаційного забезпечення конкретних предметів документами на традиційному чи електронному носіях. Водночас посилено цілеспрямоване формування фонду електронних видань саме тими підручниками, навчальними посібниками, яких не вистачає до нормативу книгозабезпеченості, створено електронну картотеку про інформаційне забезпечення предметів, які читаються на факультетах української та іноземної філології, історичному, економічному, фізичної культури, розпочато по природничому факультету.
    Посилюється корпоративна співпраця з бібліотеками інших ВНЗ. НБ КПНУ є учасником проекту "Зведений електронний каталог, який налічує 260900 записів. Бібліотекою Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка передано до нього 21653 назви документів, до яких 2013 року звернулося 2317 користувачів.
    Діє обмінний фонд, який нараховує 5321 примірників; 2013 року передали за його рахунок кількасот необхідних видань.
    Книгозбірнею здійснюється корпоративна діяльність з науковою бібліотекою Хмельницького національного університету з розпису періодичних і продовжуваних видань. Для аналітичного опису й обміну обрано по 8 журналів з кожної сторони. Здійснюється тісна співпраця з Державною науково-педагогічною бібліотекою України ім. В.О. Сухомлинського з реферативного розписування двох наукових збірників – "Вісника Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: корекційна педагогіка і психологія" та "Проблем дидактики історії".
    В межах міжнародної співпраці продовжуються договірні стосунки з Російською національною бібліотекою у Санкт-Петербурзі. Підтримуються зв'язки з Науковою бібліотекою Львівської "Політехніки", Науковою бібліотекою Хмельницького національного університету, Науковою бібліотекою Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Науковою бібліотекою Закарпатського національного університету. Результати перевірки роботи бібліотеки в січні 2010 року та наказ ректора "Про результати перевірки роботи наукової бібліотеки університету" № 52 від 23.02.2010 р. стали також предметом обговорення на засіданні Бібліотечної ради. Було затверджено план усунення виявлених недоліків, створено єдину базу даних про користувачів в автоматизованій інформаційно-бібліотечній системі "УФД. Бібліотека", підготовлено та затверджено "Технологічну інструкцію з обліку користувачів, документовидачі в науковій бібліотеці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка". 10 березня 2011 року під час слухання питання "Про додаткові платні послуги" схвалено "Положення про додаткові платні послуги", у трьох підрозділах (читальний зал електронної бібліотеки, бібліотека рідкісних видань, читальний зал та абонемент педагогічного факультету) було введено додаткові платні послуги: запис на флешкарту або CD-диск, сканування, друк тексту, ксерокопіювання, ламінування, фотозйомка документа, оформлення реєстраційних документів користувачів бібліотеки, формування бібліографічних списків до курсових, дипломних та наукових робіт, користування МБА. 27 березня 2012 року на засіданні Бібліотечної ради аналізувалась наукова робота. Вже на той час бібліотека мала доробок: 2 збірники наукових праць, 2 монографії, 22 бібліографічних та 17 персональних покажчиків. Лише за 2013 рік підготовлено і надруковано 8 окремих видань [5]. А за весь час:
  • проведено 6 науково-практичних конференцій, круглих столів: "Бібліотека вищого навчального закладу – центр науково-інформаційного забезпечення підготовки кадрів" (міжнар. наук.-практ. конф., 2007 р.), "Наукова бібліотека Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: історія, сучасність і перспективи (до 90-річчя утворення бібліотеки)" (круглий стіл, 2008 р.), "Євген Паранюк: людина, дослідник і меценат України та української діаспори (до 85-річчя)" (наукові читання, 2008 р.), "Роль і функції бібліотек вищих навчальних закладів у контексті модернізації освіти" (ІІ міжнар. наук.-практ конф., 2010 р.), "Бібліотеки ВНЗ за роки незалежності: стан, проблеми, перспективи" (круглий стіл, 2011 р.), "Степан Сірополко – освітянин, науковець, бібліотекознавець" (всеукр. наук.-практ. конф., 2012 р.);
  • видано 3 випуски "Наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія: Бібліотекознавство. Книгознавство"; нарис „Бібліотека Кам’янець-Подільського національного університету: роки становлення й розквіту"; збірник "Євген Паранюк: краєзнавець, дослідник української еміграції, меценат (до 85-річчя від дня народження); зведений каталог і покажчик змісту дванадцяти випусків "Трудов Подольского епархиального историко-статистического комитета (церковного историко-археологического общества) (1876-1916)"; 9 випусків бібліографічних покажчиків "Бюлетень з проблем вищої школи"; 8 випусків довідково-бібліографічного видання "Календар знаменних і пам’ятних дат Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка"; 21 випуск біобібліографічних покажчиків серії "Постаті в освіті і науці", що розкривають доробок провідних науковців університету;
  • у зв’язку з підготовкою до перевидання історії населених пунктів України в новій редакції започатковано серію покажчиків "Хмельниччина краєзнавча", побачили світ два випуски: "Просвітницький рух на Поділлі (1906 – 2011 рр.)" (2012); "Матеріали і тези Подільських історико-краєзнавчих конференцій (1965-2010 рр.)";
  • з 2009 року виходить друком покажчик "Періодичні видання в науковій бібліотеці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка";
  • з нагоди 95-річчя університету заступники голови Бібліотечної ради професори І.М. Конет та В.С. Прокопчук підготували і видали біобібліографічний покажчик "Доктори наук, професори Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка", презентований під час відзначення ювілею.
   З лютого 2013 року Бібліотечну раду очолив ректор університету С.А. Копилов, що надало її роботі та прийнятим рішенням більшої ваги. Згідно з наказом ректора до неї увійшли: заступники голови – Іван Михайлович Конет, доктор фізико-математичних наук, професор, проректор з наукової роботи; Віктор Степанович Прокопчук, доктор історичних наук, професор, директор наукової бібліотеки, професор кафедри історії народів Росії та спеціальних історичних дисциплін; секретар – Світлана Олександрівна Кантлін, заступник директора наукової бібліотеки; члени ради – Поліна Степанівна Каньоса, кандидат філологічних наук, декан педагогічного факультету, професор кафедри мовознавчих дисциплін; Олеся Валеріївна Литвиненко, завідувач відділу комплектування та наукової обробки документів; Людмила Миколаївна Марчук, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови; Микола Дмитрович Матвеєв, кандидат біологічних наук, декан природничого факультету, професор кафедри біології та методики її викладання; Петро Аполонович Стрельбіцький, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління персоналом і економіки праці; Віктор Миколайович Федорчук, кандидат психологічних наук, професор кафедри психології освіти, праці і управління; Олександр Васильович Слободянюк, начальник Центру інформаційних технологій [7].
   За час роботи Бібліотечної ради в новому складі заслухано питання "Про роботу університетської бібліотеки з удосконалення обліку користувачів та документовидачі". Були вжиті заходи з удосконалення обліку документовидачі та користувачів, схвалено оновлену "Технологічну інструкцію з обліку користувачів, документовидачі, відвідувачів заходів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка" [6]. Про ефективність розгляду на засіданні Бібліотечної ради з питання "Діяльності колективу наукової бібліотеки з впровадження електронних інформаційних технологій" свідчать факти. Вдалося здійснити перші кроки зі створення інституційного репозитарію – підготовлено пакет нормативних документів, розглянуто на засіданні вченої ради доцільність запровадження інтистуційного репозитарію, видано наказ про його створення і функціонування. Даний ресурс вже проходить апробацію. Підключено базу даних електронних видань "Pоlpred". На методичній раді бібліотеки заслухано питання створення віртуальної довідкової служби, розроблено структуру, правила користування, на наше прохання наукова бібліотека Хмельницького національного університету передала НБ КПНУ програмне забезпечення для віртуальної довідкової служби, а працівники центру інформаційних технологій здійснюють її налаштування на сайті бібліотеки.
    Робота Бібліотечної ради планується на рік. На виконання плану 2013 року оновлено регламентуючі документи "Положення про наукову бібліотеку", "Положення про Бібліотечну раду", положення про підрозділи бібліотеки та посадові інструкції працівників бібліотеки, "Технологічну інструкцію з обліку користувачів, документовидачі, відвідувачів, заходів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка", проведено анкетування з метою вивчення думки читачів про діяльність читального залу електронної бібліотеки. У полі зору Бібліотечної ради питання зміцнення матеріальної бази. Відбувається заміна вікон, ремонт читального залу №1, з допомогою члена бібліотечної ради П.С. Каньоси замінено вікна в читальному залі та абонементі педагогічного факультету на нові енергозберігаючі, за розпорядженням ректора відремонтовано підвіконня та проведено ремонт аварійних ділянок стелі в читальному залі №1. Отримано літературу для нововведених дисциплін, здійснено передплату української періодики на рік, а російської – на І півріччя. Робота Бібліотечної ради університету сприяє ефективному управлінню, накопиченню та розповсюдженню бібліотечних та інформаційних ресурсів, але залишається низка проблем, які неможливо вирішити без підтримки Бібліотечної ради та ректорату. Необхідно поступово розширювати площі для зберігання літератури, удосконалювати матеріально-технічну базу бібліотеки, завершити перехід усіх підрозділів бібліотеки на автоматизований комп’ютерний режим обслуговування користувачів, а для цього поповнити бібліотеку відповідними технічними засобами, відновити додаткові платні послуги, необхідно відновити роботу з підвищення кваліфікації та атестації працівників бібліотеки, і, головне – посилити комплектування фонду паперовими та електронними виданнями шляхом їх придбання у видавництвах.
    Для максимального врахування потреб бібліотеки та її підрозділів до Бібліотечної ради повинні входити представники всіх факультетів, бажано заступники деканів. Варто ініціювати прийняття наказів по університету за результатами розгляду найбільш важливих питань на засіданнях Бібліотечної ради.
    Отже, Бібліотечна рада університету відіграє надзвичайно важливу роль у розвитку та діяльності всіх напрямків роботи наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, її робота є потрібною, плідною та ефективною.
   
    Примітки.
  1. Завальнюк О.М. С.О. Сірополко і розвиток фундаментальної бібліотеки Кам’янець-Подільського державного українського університету / О.М. Завальнюк // Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету: Серія: Бібліотекознавство. Книгознавство. – Кам’янець-Подільський: К-ПНУ, 2008. – Вип. 1. – С. 11 – 18.
  2. Ляхоцький В.П. Книга творить людину… (Сторінки з літопису заснування університетської бібліотеки у Кам’янець – Подільському) / В.П. Ляхоцький // Там само. – С.88 – 99.
  3. Поточний архів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, протоколи засідань бібліотечної ради за 2007 – 2013 рр.
  4. Поточний архів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, звіт про роботу наукової бібліотеки за 2013 р.
  5. Поточний архів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, протоколи засідання бібліотечної ради за 2012 р.
  6. Поточний архів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, протоколи засідань бібліотечної ради за 2013 р.
  7. Поточний архів наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, наказ ректора №11-ОК від 16.10.2012 р. "Про склад бібліотечної ради університету".
  8. Трембіцький А.М. Бібліотекознавча діяльність родини Сіцінських – Січинських / А.М. Трембіцький // Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету: Серія: Бібліотекознавство. Книгознавство. – Кам’янець-Подільський: К-ПНУ, 2008. – Вип. 1. – С. 78 – 87.

  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
    e-mail