Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

   

Вальчук С.А.,
виконуюча обовязки
завідувачки читального залу НБ ХУУП

Сучасні аспекти культурно-просвітницької та виховної роботи
бібліотек вищих навчальних закладів
(на прикладі роботи бібліотеки ХУУП)

   Сучасний розвиток освіти в Україні характеризується інтенсивним переосмисленням цінностей, пошуками нового в теорії та практиці навчання і виховання. Бібліотека вищого навчального закладу в цьому процесі виступає реальним інтегратором змін, єдності інформаційно-бібліотечних ресурсів і освітнього процесу.
   Бібліотеки здійснюють свою діяльність у декількох напрямках і виконують інформаційну, освітню, культурно-виховну та комунікаційну функції. Книгозбірні ВНЗ повинні вибудовувати нові типи відношень між бібліотекарем і користувачем з урахуванням того, що нинішні студенти - це освічені, всебічно розвинені люди, які завдяки новітнім інформаційним технологіям мають колосальний доступ до будь-якої інформації, а тому за умови відсутності існуючої раніше системи примусового відвідування культурно-просвітницьких заходів, змусити їх стати пасивними слухачами часом далеко не нової і неактуальної інформації - справа безперспективна.
   Отже, культурно - просвітницька робота бібліотеки повинна орієнтуватися в першу чергу не на пошук нової інформації заради самої інформації, а й на інші цінності. Новітні інформаційні технології попри всю їх прогресивність та значущість мають і негативну сторону. У першу чергу це пов’язано із несприятливою дією комп’ютерного "наркотику" на організм людини, про яку попереджають спеціалісти країн з достатнім досвідом роботи в умовах комп’ютеризації. Надмірне захоплення спілкуванням з віртуальним світом призводить до скорочення безпосередніх контактів людини з людиною, при цьому поступово втрачається здатність співпереживання, пригнічується емоційна сторона відносин з іншими людьми, що завдає помітної шкоди формуванню гармонійної, морально досконалої особистості.
    Тому вибір форм проведення культурно-просвітницьких заходів повинен схилятися на користь тих, у яких студенти виступають не пасивними слухачами, а найактивнішими учасниками, оскільки в порівнянні з іншими структурними підрозділами університету бібліотека має найкращі для цього можливості.
    Прикладом такої активної участі в просвітницькій роботі є участь студентів 2 курсу юридичного факультету університету у
   вечорі пам’яті "…Височіє наша пам’ять до святих небес", присвячена роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні та літературно-мистецькому вечорі, присвяченого великому Кобзареві "Не вмирає душа наша, не вмирає воля".
    Не втрачає свого провідного місця виставкова робота у культурно-просвітницькій роботі бібліотек вищих навчальних закладів. Саме книжкова виставка є засобом розкриття інформаційних ресурсів книгозбірні, її візитною карткою, відображаючи стиль бібліотеки і творчі можливості персоналу.
    В сучасних умовах бібліотечна виставка стає активним помічником і читача, і бібліотекаря в організації читання; їй притаманні такі риси, як актуальність, динамізм, оперативність. Відсутність жорстких рамок в організації виставок сприяє розвитку творчості, збагаченню бібліотечного досвіду.
    Книжкові виставки, які оформляються бібліотекою університету управління та права, присвячуються як видатним особистостям, знаменним датам, так і актуальним темам.
    Наприклад:
  • до 70-річчя від Дня народження В. Стуса була оформлена виставка "Народе мій, до тебе я ще вернусь…";
  • до 370-річчя від дня народження Івана Мазепи - "Іван Мазепа: людина, політик, державний діяч";
  • до Дня української писемності і мови "Епохи в дзеркалі письмен";
  • до Дня Соборності України "В єдності сила народу";
  • до Дня Конституції України "Конституція України: шлях державотворення";
  • до Міжнародного жіночого дня "Сила слабких: жінки в історії України";
  • до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом "СНІД – соціальна небезпека".
   Особливого значення просвітницький аспект виставкової діяльності набуває на сучасному етапі, коли основною проблемою освіти стає не просто засвоєння постійно зростаючого обсягу знань чи орієнтація в неконтрольованому потоці інформації, але й отримання, створення знання, якого немає, та необхідність в якому назріла. Бібліотечна виставка, як синтетичний продукт на основі різноманітної інформації, і створює таке нове знання. За останні роки виставки змінилися за змістом і стилем оформлення. Пошук нових підходів до організації тематичних книжкових виставок проявляється в урізноманітненні їх видів та напрямків. Суттєвою відмінністю їх від традиційних розгорнутих тематичних виставок минулих років є: оформлення і дизайн; невелика кількість літератури; наявність допоміжних елементів, численних цитат та анотацій, графіків та таблиць, ілюстрацій та іншого матеріалу, що забезпечує діалог з читачем; наявність Інтернет-адреси. Таке оформлення дає змогу читачам отримати більш повну інформацію з даної теми.
    Проте впровадження інформаційних та телекомунікаційних технологій потребує теоретичного осмислення та практичного використання у виставковій діяльності нових можливостей, у тому числі й мультимедійних.
    Сьогодні створюється нова модель наукової бібліотеки, яка передбачає оптимізацію доступу користувачів до бібліотечних зібрань.
    Прикладом цього є віртуальні виставки-презентації, на яких інформуються читачі про нові надходження, про наявність підбірки наукової, навчальної та періодичної літератури, присвяченої конкретній історичній події чи історичній постаті. Під цим поняттям різні фахівці розуміють і презентацію книг в електронному форматі PowerPoint, і електронну виставку повністю оцифрованих видань, і повні цифрові авторські колекції творів. Але найчастіше використовується термін "віртуальна книжкова виставка", коли говорять про виставку, розміщену на сайті бібліотеки. Її безумовною перевагою є те, що це - умовно не обмежений у часі та просторі захід, який реалізується за рахунок Інтернет-ресурсів, у межах якого бібліотека має можливість розмістити текстову інформацію, графічне, аудіо- або відеозображення експонатів, що розкривають зміст виставки. Крім того, використання нових технологій дозволяє досягти не тільки високої якості зображення, але й своєрідного "ефекту присутності", що надзвичайно впливає на емоційне сприйняття і створює відчуття справжності подій. На сторінці бібліотеки університету управління та права періодично оформляються віртуальні виставки, присвячені бою під Крутами, дню народження Т.Г. Шевченка, до Дня Перемоги, до Дня Конституції України, до Дня Державного Прапора України і Дня незалежності України, Дня української мови та писемності, дня пам’яті жертв голодомору та ін.
    У виборі тієї чи іншої форми оформлення виставок проявляється духовний та професійний потенціал бібліотекарів, їх винахідливість, творчий підхід, можливість виразити своє світосприйняття, проявити свій естетичний смак, здатність задовольнити читацькі уподобання, індивідуальні якості як фахівця, так і особистості.


  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
    e-mail