УМІТИ ПОВНОЦІННО ЖИТИ Й ЗАВЖДИ ЗАЛИШАТИСЯ ЛЮДИНОЮ

Ректор Технологічного університету Поділля - людина року

Торік Американський Біографічний інститут (США) та Міжнародний біографічний Центр Кебріджу (Англія) оголосили, що Радомир Сілін обраний інтернаціональною людиною 2000 року. За визначні досягнення, які с гідним прикладом для його сучасників і всього суспільства/ Радомиру Івановичу видано мандат "Іnternational man of millennium".

Хто він, людина року, наш сучасник? Карколомними та непередбаченими бувають життєві шляхи. Доля готувала підлітку Радо-миру стезю військового. Були для цього всі умови: батько — кадровий офіцер, раннє сирітство, Велика Вітчизняна війна, коли І2-річ-ний син полку пройшов дорогами боїв через Румунію, Австрію, Чехословаччину..., можливість вступити до суворовського училища. Але став науковцем. Разом із документом про середню освіту отримав медаль, з відзнакою закінчив Львівський політехнічний інститут, де й почав працювати.

Нині легко перелічити сходинки наукового та викладацького шляху Радомира Сіліна: стажування в Мічиганському університеті (США), професор, доктор наук, наукові праці, статті, винаходи... Але за цим стоїть велика кропітка праця, завзяття, чоловіча воля, життєва сила. Це і є гасло життя Радомира Сіліна: вміти повноцінно жити й завжди залишатися Людиною.

1974 рік. Радомир Сілін - ректор молодого Технологічного інституту в провінційному тоді місті Хмельницькому. Чи думав він, що стане фундатором технологічної науки на Поділлі, засновником наукового технічного потенціалу на Хмельниччині, будівником його навчальних корпусів, бібліотеки, спорткомплексу університету?

Маючи великий досвід науково-дослідної роботи, він очолив важливий напрям у науці з проблем автоматизації виробничих процесів у машинобудуванні, керував багатьма госпдоговірними роботами, готував наукові кадри. Ректор уміло поєднував наукову роботу з роботою завідувача кафедри технології машинобудування, ви-' дав більш як 200 наукових праць, є автором 50 винаходів, трьох наукових монографій. Комп'ютерний центр ВНЗ з виходом в Інтернет — результат титанічних зусиль Радомира Івановича, його гордість. До речі, сьогодні цей центр — один з найкращих в Україні.

Ректор бачить майбутнє Технологічного університету Поділля саме як профільного регіонального університету, який зможе посісти гідне місце в Україні та Європі. Тому сьогодні у ВНЗ відкрито 32 спеціальності, а кількість студентів перевищує 10 тисяч. Зауважте, що ВНЗ усього 33 роки! Тут працюють доктори наук та професори, є спеціалізована Рада з питань захисту кандидатських та докторських дисертацій. Ректор Радомир Сілін представляв Україну в ЮНЕСКО, у міжнародній федерації з питань теорії механізмів та машин.

Сьогодні навчальний заклад, що ось уже 26 років працює під керівництвом професора Радомира Сіліна, готує не лише інженерів, а й психологів, перекладачів, спеціалістів з міжнародної інформації та економічних зв'язків.

Але, і це найголовніше, Радомир Сілін переконаний, що велика економіка таки запрацює й наші інженери -механіки, радіотехніки, яких несправедливо позбавили професійної активності, будуть головними спеціалістами відроджених виробничих процесів. Це вони, підготовлені та навчені Технологічним університетом Поділля, підтримуватимуть вітчизняну промисловість.

Валентина ТКАЧ, журналіст