НА ВІДМІННО СКЛАЛИ НАЙГОЛОВНІШИЙ ЕКЗАМЕН СПОРТСМЕНИ—СТУДЕНТИ ТЕХНОЛОПЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПОДІЛЛЯ.

А НАЗИВАВСЯ ЦЕЙ ІСПИТ—УНІВЕРСІАДА

Уже вп'яте проходили нинішнього року ці престижні змагання в Україні. У них взяли участь команди близько 300 вищих навчальних закладів нашої держави. А ТУП на Універсіаді представляли 128 учасників, що захищали честь провідного вузу Хмельниччини у 14 видах спорту. Але виступам на всеукраїнській арені передувала серйозна підготовка та ретельний відбір кандидатів в ході університетських змагань, у яких взяло участь понад три з половиною тисячі студентів. А перше загальнокомандне місце вибороли спортсмени гуманітарно-педагогічного факультету (декан Микола Скиба, заступник декана зі спортивно-масової роботи Олександр Садовий). Друге і третє місця відповідно посіли команди інженерно-економічного факультету (декан Микола Бондаренко, заступник декана зі спортивно-масової роботи Руслан Савченко) та факультету інженерних та інформаційних технологій (декан Олексій Абрамов, заступник декана зі спортивно-масової роботи Михайло Вуса-тюк). Вперше нормативи кандидатів у майстри спорту та першого спортивного розряду виконали 87 студентів-спортсменів, 295 стали спортсменами масових розрядів.

У змаганнях V літньої Універсіади наш Технологічний університет Поділля зайняв перше місце серед вищих навчальних закладів своєї групи. Наші спортсмени залишили позаду 16 вузів із факультетами фізвиховання і поступилися лише 5 командам інститутів фізкультури та двом університетам, де є факультети фіз-виховання.

На спортивних аренах наші студенти вибороли 10 золотих, 9 срібних та 45 бронзових медалей, набравши 2559 очок. Найбільший внесок в загальнокомандну скарбницю зробили веслувальники, регбісти, тхеквондисти, гандболісти, боксери, борці вільного та греко-римського стилю, легкоатлети та важкоатлети.

Закономірною стала перемога дружної команди бійців тхеквондо під керівництвом тренера вищої кваліфікації Сергія Пісоцького. У цих змаганнях взяли участь 26 команд вищих навчальних закладів України. "Золото" завоювали Олександр Гриньков, Вадим Жарий та Тетяна Райчук. Срібні нагороди здобули Володимир Комарницький, Олександр Яблонський та Олександр Українець. Треті місця посіли Олександр Рева, Андрій Кураш, Андрій Соломон та Олена Кудряшова.

Веслувальники на байдарках і каное під керівництвом заслуженого тренера України доцента Віталія Яремчука та тренера майстра спорту міжнародного класу Віктора Флерчука в напруженій боротьбі зайняли друге місце серед 18 команд. Особливо відзначився студент Леонід Коваль, здобувши три золотих та одну бронзову медалі. Андрій Крук здобув дві золотих та одну бронзову медалі. Переможцями в своїх видах стали Микола Безкіщенко, Сергій Власюк. Срібло в активі Андрія Гавриленка, Андрія Томусяка. По чотири бронзові нагороди здобули Дмитро Черній та Вадим Федик. А Володимир Слободяник та Володимир Подолян завоювали по одній бронзовій нагороді.

Новим видом спорту для нашого університету є регбі, він все більше завойовує популярність серед студентів. Команда регбістів стала третьою з 8 команд вузів, які змагалися на зелених полях.

Славна гандбольна жіноча команда університету в складі: Наталії Слободян, Ірини Павлощук, Оксани Сови, Наталії Крилової, Олени Чоботової, Тетяни Дудар, Олени Туменок, Катерини Пархоменко, Ірини Труфанової, Світлани Граненко, Тетяни Стрельцової, Інги Бурлик під керівництвом нових тренерів Валерія Кисельова і Тетяни Стрельцової в запеклій боротьбі на майданчиках зуміла переграти багатьох іменитих командсуперниць і посісти третє місце.

Третім призовим місцем на Універсіаді порадували і боксери. "Срібло" на рингу здобули Олександр Гурний, Іван Дунець, Ярослав Пастухов. Третіми в своїх вагових категоріях були Іван Байбак, Олександр Скрупськии, Володимир Потаичук.

Нелегкими видалися поєдинки борців вільного стилю. Найкращі особисті результати показали Віталій Кримінський та Руслан Старчеус. Змагаючись зі спортсменами з 40 вузів і 27 команд обласних рад та міст Києва і Севастополя, борці нашого університету посіли перше місце в своїй підгрупі.

Крім того, команда борців вільного стилю брала участь в V Універсіаді України з греко-римської боротьби і посіла друге місце в своїй групі. Команду Технологічного університету Поділля на цих змаганнях представляли майстри спорту Руслан Старчеус, Руслан Грицина, Євген Рудніченко та кандидати в майстри спорту Олег Вальчук, Богдан Бендель, Віталій Кримінський, Андрій Флєрко та Андрій Фірсов.

Велика заслуга в досягненні таких результатів заслуженого тренера України доцента Миколи Рудніченка та тренера майстра спорту Олександра Мозолюка.

Свій вагомий внесок зробила також команда важкоатлетів під керівництвом заслуженого тренера України доцента Миколи Кравцова, посівши перше загальнокомандне місце серед навчальних закладів своєї групи. Валерій Галіцейськии та Ігор Мацевич здобули бронзові нагороди.

В цілому можна сказати, що збірна команда Технологічного університету Поділля на V літній Універсіаді виступила вдало. Хоча резервів для покращення результатів є достатньо. Так, хочеться відзначити, що залучення до веслувального спорту дівчат відразу підвищило б ефективність командної боротьби. Не в повну силу виступили збірні з футболу, спортивного орієнтування, дзюдо, самбо.

Залишається побажати тренерам та студентам-спортсменам наснаги на подальшій благородній спортивній стезі по розкриттю резервів людського духу і тіла, що в майбутньому дасть покращення особистих та командних результатів.

О. НЕДОЛУЖКО, викладач кафедри

фізичного виховання Технологічного університету Поділля