КЕРІВНИК, НАУКОВЕЦЬ, ОСОБИСТІСТЬ

Орлову Оліверу Олексійовичу - відомому вченому, завідуючому кафедрою економіки Технологічного університету Поділля, доктору економічних наук, професору, академіку Української Академії інженерних наук, Міжнародної академії інформатизації виповнюється 70 років.

На великій річці Лена у м. Ленську жила сім'я Орлових. Предки Орлових по матері прийшли на ці береги ще з козаками Пояркова і Дежньова. З тих давніх часів і прижилися у суворому краю.

28 жовтня 1931 року в сім'ї Орлових народився син, якого нарекли Олівером. Батьки Олівера — освічені інтелігентні люди — виховували дітей (крім сина, ще двох доньок Аврору і Онегу) добрими і поряд; ними. Батько — Олексій Олександрович — вільно володів російською і якутською, яку часто використовував з місцевим населенням, коли по роботі бував в різних місцях Якутії (працював головою споживспілки краю). Мати — Валентина Петрівна — трудилась секретарем-друкаркою в управлінні внутрішніх справ. Олівер у дитинстві полюбляв лижі, сани та ігри з дітьми. Пам'ятає, як за перемогу у лижних змаганнях його преміювали блискучими чорними калошами. Це був незвичайний, але в той же час дуже корисний подарунок.

Навчання хлопцю давалось легко. Часто брав участь у шкільних концертах, святах і спектаклях. В архіві сім'ї зберігається грамота за краще виконання ролі Хлестакова у шкільній театралізованій виставі за повістю М. В. Гоголя "Ревізор".

Після школи Олівер вступає до Саратовського військового училища, закінчує його з відзнакою й лейтенантом їде служити в НДР. Придбаний досвід армійського життя формує волю і силу характеру молодого офіцера, але душа і розум говорять, що армія — це не його покликання. Тому у середині 50-х поступає v Саратовський економічний інститут, який закінчує з відзнакою. Одержавши диплом, починає працювати над дисертацією на здобуття ступеня кандидата економічних наук і захищає її у 1963 році.

Згодом Олівер Олексійович переїжджає у Донецьк, куди його, як молодого вченого, направляють в Інститут економіки промисловою ті АН УРСР. Бере участь у розробці наукових тем для промислових підприємств України. Одна з таких виконувалась для гіганта вітчизняної машинобудівної промисловості — Новокраматорського машинобудівного заводу. Ця робота дала молодому вченому можливість іа практиці реалізувати :вій неабиякий науковий ютенціал.

В 1969 році Орлов переходить на викладацьку роботу Донецький державний університет. А вже через п'ять років очолює тут кафедру економіки і організації виробництва. Викладацька і наукова діяльність гають для Олівера Олексійовича змістом життя. В цей період під його керівництвом виконується велика госпдоговірна тема по впровадженню АСУП на заводах газової апаратури. Паралельно працює над дисертацією на здобуття докторського ступеня і захищає її у 1980 році.

В 1983 році професора Орлова запрошують на роботу у Хмельницький технологічний інститут побутового обслуговування (нині Технологічний університет Поділля), де він очолює кафедру економіки. Викладає студентам такі дисципліни, як "Планування діяльності підприємства", "Основи підприємницької діяльності" і "Внутрішній економічний механізм підприємства". Студенти люблять і поважають його за професіоналізм, принциповість і демократичність.

Водночас Олівер Олексійович продовжує активно займатись науковою роботою. В 1987 році на кафедрі створили галузеву лабораторію при Міністерстві побутового обслуговування населення, виконується наукова гема по впровадженню госпрозрахунку на побутових підприємствах і в обласних управліннях галузі.

Про науковий потенціал професора свідчить той факт, що він широко публікується в різних економічних виданнях. За результатами наукових досліджень Орлов опублікував понад 150 наукових робіт, з них З монографії і 4 навчальних посібники. Тільки за останніх чотири роки з-під його пера вийшло сім наукових статей в центральних економічних журналах: "Економіка України*, "Економіст", "Фінанси України*. Нині основною працею професора є підручник "Планування діяльності промислових підприємств", який з'явиться друком наприкінці 2001 року у Київському видавництві "Скарби".

Олівер Олексійович є організатором більше десяти науково-практичних конференцій, в тому числі і міжнародних. Останній науково-практичний семінар, що проводився професором у вересні 2000 року в Алушті, був присвячений проблемам планування діяльності підприємств в умовах ринку. На цей семінар з'їхалися вчені Києва, Донецька, Харкова, Дніпропетровська, Сімферополя, Хмельницького та інших наукових центрів України.

Чимало часу професор Орлов приділяє підготовці наукових кадрів. Під його керівництвом підготовлено 15 кандидатів економічних наук. Деякі з них вже займають посади проректорів вузів, завідуючих кафедрами, доцентів. Тільки для Технологічного університету Поділля він підготував 5 кандидатів економічних наук. А нині під його керівництвом дев'ять аспірантів і пошукачів готують свої кандидатські дисертації. Орлова запрошують різні спеціалізовані ради по захисту дисертацій у міста Київ, Львів, Одесу, Донецьк. Луганськ в якості офіційного опонента докторських і кандидатських дисертацій.

Олівер Олексійович має великий досвід в підготовці висококваліфікованих фахівців. В 2000 році кафедра відмітила ЗО років з дня утворення. Вона молода, середній вік викладачів близько сорока років. За період керівництва кафедрою професором Орловим кількість кандидатів наук на кафедрі зросла у чотири рази. За ініціативою і при активній участі завідуючого тут відкрито такі спеціальності: "Менеджмент організації", "Економіка підприємства" і "Маркетинг". Це сучасні економічні спеціальності, яких потребує стрімкий розвиток ринкових відносин в нашій країні. Кафедра успішно провела акредитацію спеціальності "Менеджмент організації", нині готує до акредитації спеціальності "Економіка підприємства" і "Маркетинг". Тут створена міцна науково-методична база, розроблені комплекси модульного контролю знань, які спрямовані на формування у студентів здатності самостійно мислити, на поглиблене опанування навчального матеріалу і засвоєння теоретичних знань, набуття практичних навичок зі всіх видів економічної роботи на рівні основних ланок суспільного виробництва.

Професор Орлов сприяє розвитку тісних зв'язків кафедри з її випускниками. Серед них — науковці, керівники підприємств і структурних підрозділів, інженери-економісти і менеджери, які працюють у різних сферах народного господарства. Значну роль у взаємодії кафедри з випускниками відіграє асоціація випускників, що створена в 1997 році.

Олівер Олексійович постійно підтримує зв'язки з найкрупнішими заводами міста Хмельницького і сприяє науково-практичній співдружності з ними, проводить роботу по організації філіалу кафедри на "АДВІСі" і "Темпі", обговорює перспективи спільної наукової діяльності.

Орлова знають і шанують керівники заводів, міста і області за його вміння конструктивно мислити, бачити перспективу і реально оцінювати економічну ситуацію.

Особисте життя професора повне і насичене. Його дружина, Євгенія Григорівна Рясних, — доцент кафедри менеджменту університету.

Старша донька Марина живе у Києві, видала кілька збірок віршів. Молодша — Ольга — студентка другого курсу ТУП у, готується стати економістом. Ще є онук Антон і правнук Іван. Всіх своїх рідних Олівер Олексійович гаряче любить і піклується про них.

У свої 70 років Олівер Олексійович веде активний і здоровий спосіб життя. Він — постійний член клубу, моржів, щоліта відпочиває з сім'єю на Сатанівських водах у палатці, здійснює походи у ліс за грибами, малиною. Полюбляє також роботу на дачі. Винограду, який виростив, може позаздрити кожен дачник.

У день 70-річчя колектив кафедри економіки університету зичить ювіляру щастя, здоров'я, довголіття, натхнення у праці, миру,, нових творчих здобутків!

М. СВІТЛИЧНИЙ