УНІВЕРСИТЕТ РОЗВ'ЯЗУЄ СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ

Інформатизація сучасного суспільства і комп'ютеризація різних галузей діяльності вважається сьогодні стратегічним напрямком науково-технічного прогресу, якому під силу розв'язання головних соціальних і економічних проблем. Виникнення внаслідок цього нової науки — інформатики, як загального вчення про методи і засоби одержання, зберігання, передачі, пошуку, опрацьовування інформації, визначення її видів, властивостей і структури, породило ряд нових спеціалізованих напрямків, таких, як: комп'ютерні системи та мережі, інформаційні технології, економічна кібернетика та інші. Активного розвитку останнім часом набуває вивчення соціальної складової суспільства, що вимагає розвитку нової гілки інформатики — соціальної. Разом з цим з'являється попит на відповідних спеціалістів.

Підготовка фахівців за вимогами ринку праці з урахуванням специфіки регіонів є головною метою кожного вищого навчального закладу України, в тому числі і технологічного університету Поділля. Відкриття в цьому навчальному році нової спеціальності — "соціальна інформатика" за напрямом — "прикладна математика" на факультеті інженерних та інформаційних технологій нашого університету стало закономірним відгуком на задоволення запитів з боку адміністрації області і міста, установ та підприємств різних форм власності, зокрема обласного відділу освіти і науки, державного управління екології та природних ресурсів в області, прокуратури міста, обласного управління статистики, центру науково-технічної та економічної інформації, ВАТ "Новатор", ВАТ "А,Ц-ВІС", AT ЦКБ "Титан" та інших. Зацікавленість проявили також банки, митниця, МВС, управління охорони здоров'я.

Складова назви "соціальна" частково відповідає традиційним загальновідомим поняттям соціальних стосунків між людьми, колективами, підприємствами, галузями, суспільствами та державами взагалі. Відомі усім також поняття: "соціальний захист населення", "соціальне забезпечення", "соціальне страхування", "соціальна медицина", "соціальна статистика", "соціологічні опитування та дослідження", "соціальна адаптація" тощо.

Кожна людина за життя щогодинно, щоденно зустрічається з цими проблемами на роботі та в побуті. На підставі інформації, якою вона володіє, життєвого досвіду та в рамках державних законів людина безперервно приймає рішення про свою подальшу поведінку для досягнення поставленої мети. Іншими словами, напівінтуїтивно вирішується завдання управління особистими діями. Загалом прийняття відповідальних рішень в управлінні потребує чіткого обгрунтування, що може базуватись тільки на системному аналізі з використанням знань фундаментальних законів математики, фізики, економіки, екології, медицини, політики, інших наук, а також на підставі досвіду, інтуїції.

Отже, соціальна інформатика являє собою наукоємну дисципліну, що поєднує поглиблені знання фундаментальних наук та інформаційних технологій і сприяє прийняттю обгрунтованих управлінських рішень. Вона сприяє отриманню, перетворенню, вивченню, моделюванню та використанню інформаційних потоків у соціальних галузях, системно аналізуючи ситуації, що виникають. Це і є принциповою відмінністю соціальної інформатики від традиційних "соціальних наук" гуманістичного напряму. Соціальна інформатика дозволяє перекласти різноманітні соціальні проблеми на мову математичних та комп'ютерних моделей з урахуванням визначальних їх рис, змоделювати та проаналізувати ситуацію, зробити обгрунтований прогноз і надати рекомендації для подальших дій.

Як підтвердження "гуманістично-комп'ютерної" назви спеціальності, випускник отримує диплом спеціаліста з соціальної інформатики з подвійною кваліфікацією (з записом у дипломі: "інженер-математик", "викладач інформатики і математики"). Відповідно з цим, спеціалісти з соціальної інформатики можуть працевлаштовуватись, по-перше, як інженери-програмісти, інженери-математики, системні аналітики і наукові співробітники у напрямах:

— розробка систем підтримки прийняття рішень з управління соціальними процесами;

— проектування баз і банків даних для збору соціальної інформації:

По-друге, широкі можливості працевлаштування спеціалістів цієї спеціальності дає і педагогічний напрямок — викладач інформатики та математики в вищих, середніх спеціальних та загальноосвітніх навчальних закладах. Для області та Хмельницького це є болючим питанням за відсутності у місті вищого педагогічного навчального закладу IV рівня
акредитації з підготовки викладачів цього профілю.

Таке подвійне спрямування спеціальності "соціальна інформатика" є новою для України (технологічний університет Поділля стає шостим державним вищим навчальним закладом, разом з Національними університетами Києва, Львова, Харкова та Луганська, що буде здійснювати підготовку таких спеціалістів), суттєво розширює можливості випускника з цієї спеціальності знайти собі достойне місце як в Україні, так і за кордоном.

Радомир СІЛІН, ректор технологічного університету Поділля,
доктор технічних наук, професор.

Володимир КАМБУРГ, професор кафедри інформаційних технологій

проектування університету, доктор технічних наук