СВЯТО КРАСИ

Фестиваль моди "Барви-2001" проводиться уже вдев'яте на сцені Хмельницького технологічного університету Поділля. До своєрідного звіту творчих студентських робіт йшли вихованці ТУПу безсонними ночами. Наснагу черпали від бажання перемогти.

Дебютували 17 майбутніх творців красивого і модного одягу, а всього взяло участь у фестивалі "Барви-2001" 26 номінанток. Бажаючих побачити витвори юних талантів виявилось чимало, але до зали потрапляли лише за запрошеннями. Вільних місць не залишилось. Бурхливі оплески, які часто переходили в овації, були найкращою реакцією на яскраве шоу.

Серед конкурсанток — першокурсниці Оля Слободянюк та Юля Овчарик, другокурсниця Маргарита Козак і третьокурсник, єдиний серед дівочого гурту Саша Очеретний. Про нього хочеться сказати трохи більше. Адже студент вже з досвідом — у свій час закінчив Калинівський технологічний технікум що на Вінниччині. Його неперевершені моделі торік експонувалися на конкурсі "Адмиралтейская игла" в Санкт-Петербурзі. Торік Олександр Очеретний привіз до університету відзнаку, і цього-річ його "Калейдоскоп" поїде, вже втретє, до Києва на міжнародний конкурс "Печерські каштани", до Одеси, а також знову — до Санкт-Петербурга. По-доброму можна позаздрити цьому талановитому студентові, котрий вже має свою справу — відкрив фірму і приносить людям радість.

У газетному фоторепортажі важко дати оцінку тій красі, що заполонила сцену. Запам'яталися й роботи четвертокурсниці Тетяни Островської з умовною назвою "Серед темряви". їх, за визначенням прискіпливого журі, покаже студентка в Одесі.

Оленка Сумишин за місяць виконала чотири конкурсні роботи. Вона — дебютантка і водночас випускниця. Її творчому зростанню, а вона потрапила до вузу за покликом серця, Оскільки до цього закінчила Львівське профтехучилище, сприяла родина. Хвилювалися за її успіх і маленький син Гнатик, і чоловік та його батьки.

Її оригінальні граціозні "Золоті тенета" відзначені спеціальним призом.

Свято краси, невичерпного таланту, оригінального дизайну вдалося. На прощання попросила поділитися враженнями декана факультету В. А. Венгржановського:

— Щороку, а це вже вдев'яте, ми переживаємо з нашими вихованцями їхній тріумф. Безперечно, у студентському успіхові велика заслуга завідуючої кафедрою технології та конструювання швейних виробів Алли Славінської та Ірини Баннової — керівника студентського будинку моделей. Повірте, щороку експонуються чудові моделі. Повторень не побачите. Дуже приємно, що ще зі студентської лави до талановитих приходить визнання. Радий вітати успіх більшості конкурсантів. Хочу нагадати, що минулорічна випускниця, переможниця петербурзького конкурсу "Адмиралтейская игла" Олена Федорук виборола гранд і мала змогу стажуватися в Данії. З Копенгагена вона привезла не лише європейські навики, а й вміння організувати свою справу.

Отож бажаємо і нинішнім номінантам фестивалю молодих дизайнерів одягу "Барви-2001 " здобутків на міжнародних конкурсах і безперечно — визнання.

Надія МАРИНИЧ.