СТУДЕНТСЬКОГО ПОЛКУ ПРИБУДЕ

Бути чи не бути — традиційні хвилювання вчорашніх школярів та молодих людей, котрі, маючи стаж роботи або отримавши диплом за технікум, училище чи коледж, вирішили продовжити навчання у вузі. В університетах, інститутах області розпочалися вступні екзамени.

— До Хмельницького технологічного університету Поділля, котрому виповнилося 33 роки, вирішили вступати майже 2 тисячі абітурієнтів. Всього ж за ліцензією буде прийнято 1365 осіб, 420 з них — навчатимуться за рахунок бюджету, — розповідає ректор вузу, академік, професор Р. І. Сілін.

Найпопулярніший в університеті факультет — гуманітарно-педагогічний. Розмовляю з проректором з навчальної роботи, професором М. Є. Скибою, одночасно Микола Єгорович очолює цей факультет, котрий має в університеті найбільший рейтинг.

— Ми пропонуємо абітурієнтам вісім спеціальностей. Найбільший конкурс на "міжнародні економічні відносини" та "міжнародну інформацію" і "переклад" п'ять претендентів на місце, — зауважує проректор.

До речі, на гуманітарно-педагогічному багато нових форм навчання. Першими тут започаткували екстернатуру. Незаперечний авторитет принесло факультету функціонування учоово-науково-виробничих центрів: "Логос", "Еко-Поділля", "Правознавство", "Безпека життя".

Науковці університету сподіваються, що новостворені спеціальності "соціальна педагогіка і переклад", "соціальна інформатика", спеціалізація "міжнародна технічна експертиза технологічних машин і систем", "обладнання переробних та харчових технологій" (це на факультеті інженерних та інформаційних технологій) стануть теж популярними серед абітурієнтів.

Не менший ажіотаж і на інженерно-економічному факультеті, очолюваному доцентом, кандидатом економічних наук М. І. Бондаренком. Запитала Миколу Івановича, чому такий цейтнот серед абітурієнтів, котрі обрали інженерно-економічний? Відповідь була лаконічною: "Ми плідно співпрацюємо із фахівцями та навчальними закладами США, Німеччини, Франції, Болгарії. Викладачі та студенти проходять стажування в цих країнах. Маємо на факультеті локальну комп'ютерну мережу, доступ до Інтернету. Є своя магістратура (вже було два випуски) і аспірантура. Готуємо, таким чином, для факультету науковців. Впроваджуємо у життя програму "Тасіс".

На інженерно-економічному факультеті налагоджена дієва профорієнтація. Акценти — на сільську молодь. Чималий досвід співпраці науковців університету та викладачів Хмельницького НВК № 2, а незабаром буде відкритий спільний ліцей в Ярмолинцях. В майбутньому функціонуватиме ліцей і в Шепетівці. У новостворених навчальних закладах одинадцятикласники навчатимуться за університетською програмою, а випускні шкільні екзамени одночасно будуть вступними до вузу, як, до речі, і в Хмельницькій школі № 27, де науковці гуманітарно-педагогічного факультету створили кафедру трудового навчання.

Наша газета не раз писала про порівняно молодий (йому виповнилося лише шість років) факультет бізнесу і права. Це дітище доцента Л. В. Торгової, до речі, палкого пропагандиста нашої газети. Щоб стати фінансистами, маркетологами, освоїти економічну кібернетику та управління трудовими ресурсами, на факультеті створено всі умови: по-сучасному обладнано 20 спеціалізованих аудиторій. Студенти мають власний кабінет для самостійної роботи, факультетську бібліотеку з аудіо-, відеотехнікою. Саме тут вихованців навчають комп'ютерної грамоти, роботи в Інтернеті.

Майбутні фахівці протягом п'яти років вивчають основну іноземну мову — англійську, а три роки — французьку, німецьку та іспанську — на вибір.

Розмовляючи з Лідією Володимирівною — єдиною на стаціонарі жінкою-деканом, поцікавилася географією абітури та конкурсом на цей платний факультет. Мені порадили після іспиту поспілкуватися із майбутніми студентами. Багатьох абітурієнтів, як виявилося, привели сюди брати чи сестри-старшокурсники. Ганна Ковенська приїхала до Хмельницького із Трускавця. Її мама — Оксана Аркадіївна, у свій час теж навчалася в цьому вузі, на інженерно-економічному факультеті. Між іншим, Л. В. Торгова була в неї науковим керівником дипломної роботи. Нині Оксана Ковенська викладає економіку на факультеті менеджменту та маркетингу Дрогобицького педуніверситету, але її донька вирішила навчатися у Хмельницькому.

Наталя Гулеи приїхала з Росії, із міста Сургут. Звідки їй стало відомо про університет Поділля? Відповіла: "Мої батьки були студентами цього вузу, і я хочу продовжувати сімейну традицію". Женя Іглинтович — з Ковеля Волинської області. До слова, викладачам дуже імпонували її відповіді, а вона одержала аж 24 бали. Артем Зваричук приїхав з Криму, Христина Туральська — з Харкова. Чимало абітурієнтів — вихідці із Вінниччини, Житомирщини, Чернігова. Незважаючи на те, що на факультеті навчання за контрактом — конкурс високий.

— Доведеться нам просити дозволу в ректораті на відкриття додаткової групи, — каже декан. — Багато бажаючих оволодіти спеціальністю "управління трудових ресурсів", "економічною кібернетикою". Мені дуже приємно, що мій інститут (Лідія Володимирівна теж була студенткою тодішнього інституту побутового обслуговування, а її старша дочка Ганна успішно закінчила новостворений факультет бізнесу та права і вже стала науковцем — Н. М.) обрав і син Олександр.

Побажавши абітурієнтам успіху, вирішила поцікавитися і заочниками. Доцент В. І. Бегняк, декан другого заочного факультету, повідомила, що дев'ять спеціальностей можуть опановувати без відриву від трудової діяльності заочники. І на цьому факультеті абітурієнтам запропонували чимало нового: "екологія і охорона навколишнього середовища", "педагогіка і методика середньої освіти "... Віра Іванівна, а вона деканом понад 1 7років, зауважує, що нині найбільший конкурс серед швейників, психологів та економістів. Теж доведеться просити в ректораті дозволу на додаткову групу.

У цьому році, щоб зайняти місце в університетських аудиторіях, абітурієнти пройшли три етапи. До омріяної мети шлях був непростий, загалом конкурс— і п ять осіб на місце — чималий. Тим солодшим буде смак перемоги.

Надія МАРИНИЧ