ХМЕЛЬНИЦЬКІ ДИЗАЙНЕРИ ЗНОВУ СЕРЕД ПЕРШИХ

У рамках першого Всеукраїнського форуму "Дизайн-освіта 2001 , який нещодавно проходив на базі Харківського художньо-промислового інституту, відбувся "Перший огляд-конкурс дипломних і курсових проектів вищих дизайнерських шкіл України ".

У ньому взяли участь 22 вищих навчальних заклади із 11 міст нашої держави. Вони представляли різноманітні напрями дизайну: промисловий, графічний, книжковий, електронний; дизайн інтер'єрів, меблів, тканин, одягу тощо. Серед усього цього розмаїття знайшлося місце і для вузів Хмельницького з їхніми дизайн-проектами одягу. Зокрема, приємно, що студентський Будинок моделей ТУПу, незважаючи на суперників - Київську та Львівську школу дизайну, - в Харкові здобув чимало перемог.

За кращі дипломні роботи" секретаріатом правління Спілки дизайнерів України СБМ керівник - доцент кафедри технології та конструювання швейних виробів Ірина Баннова) нагороджений дипломом лауреата конкурсу.

За колекції жіночого та чоловічого одягу" він був відзначений дипломом першого ступеня.

"За оригінальність ідеї та сучасність художнього образу" СБМ виборов диплом переможця Спілки дизайнерів України.

"За курсовий дизайн-проект " Ольга Слободянюк, студентка другого курсу ТУПу отримала диплом другого ступеня. Ольга навчається в експериментальній групі, керівником якої є художниця Надія Борецька. Мабуть, саме завдяки свободі творчості, яка панує на заняттях пані Надії, дизайн-проекти її вихованців найбільше запам'яталися поважному журі конкурсу. Наприклад, проект Ольги Слободянюк, який називається "Загублений світ", окрім того, що цікавий оригінальністю самих моделей, привертає увагу своєрідною технікою виконання ескізів. Замість фарб, олівців чи фломастерів Ольга використала гірчицю, чорний та червоний перець. Напилюючи специ в різних комбінаціях, вона досягла того, що біля її роботи завжди було людно.

Не меншу цікавість викликав проект студентки першого курсу Юлії Овчарик, яка ескізи до колекції "Синтез віків" виконала у складній техніці "монотипія".

Дипломи учасника отримали також Марія Гавель, студентка другого курсу (кер. ст. викл. II.Борецька), яка представила на суд журі дизайн-проект із багатообіцяючою назвою "Готика". Олександр Очеретний, студент другого курсу (кер. ст. викл. І.Баннова) запропонував на суд журі свою нову роботу "Калейдоскоп". Цього разу, на жаль, новий проект не приніс Олександрові лаврового вінка. Диплом учасника з міста Харкова привезла і Галина Мандат (кер. ст. викл. І.Баннова), яка запропонувала почесному журі свою магістерську роботу.

Та, мабуть, Всеукраїнський форум "Дизайн-освіта 200Г найбільше запам'ятаєш. Ірині Мусіївні Банновій - керівнику студентського Будинку моделей, доценту кафедри ТКШВ, адже її було прийнято в члени Спілки дизайнерів України.

Приємні враження залишилися в учасників першого Всеукраїнського огляду-конкурсу дипломних та курсових проектів вищих дизайнерських шкіл і від показу 12 кращих колекцій юних дизайнерів ТУПу і від професійності хлопців та дівчат, що в непристосованих для дефіле умовах, показали високий клас, чим просто зачарували присутніх.

Та все ж, як зізнаються хмельничани, найприємнішою нагородою для них стали теплий прийом, аплодисменти і великий шоколадний торт.

Д.МАРЧУК.