ПІДРУЧНИКИ ДЛЯ НОВОЇ НАУКИ

Однією з найактуальніших проблем сучасної вищої школи України є підготовка змістовних україномовних підручників. Особливо це стосується підручників з нових навчальних дисциплін, народжених останнім десятиріччям. Такими є екологічні дисципліни, які викладаються не лише майбутнім екологам, але й широкому загалу студентів.

У Технологічному університеті Поділля популярністю користуються підручники "Екологія" та "Урбоекологія", які пережили за короткий період (1999-2001 pp.) два видання (видавництво "Світ", м. Львів). їх автором є відомий вчений-еколог, завідувач кафедри екології, ландшафтної архітектури та садово-паркового господарства Українського державного лісотехнічного університету, доктор сільськогосподарських наук професор В. П. Кучерявий.

Його підручники відзначаються глибоким науковим змістом, простотою викладу і живою ілюстративністю. До речі, ори два підручники рекомендовані Міністерством освіти і науки України. У підручнику "Екологія" з логічною послідовністю викладені екологічні проблеми на всіх рівнях живої матерії і, передусім, ті, якими займається екологічна наука на рівнях організму, популяції та біоценозу. Підручник доступно розкриває складні зв'язки між елементарними біоценозами і глобальною екосистемою Землі — біосферою.

Підручник "Урбоекологія" заоезпечує однойменну дисципліну, яку вивчають студенти-екологи. Урбоекологія, або міська екологія — нова наука, яка вивчає особливості розвитку природних і штучних екосистем в умовах великих міст, в багатьох з яких спостерігаються ознаки екологічної кризи. Особливу уннгу в новішу доповненому виданні (2001 р.) автор приділяє балансу речовини і енергії в міських екосистемах та екологічному плануванні, яке робить свої перші кроки.

Нещодавно вчена рада Технологічного університету Поділля на своєму засіданні підтримала висунення підручників "Екологія" та "Урбоекологія" на Державну премію з науки і техніки в галузі підручників.

Вадим ШТАНГРЕТ, завідуючий кафедрою екології

Технологічного університету Поділля.