Педагогіка і психологія професійної освіти №4 2002 о.

Дидактика, методика і технологи навчання

Ганна Красильникова, Микола Мазур, Ярослав Гладкий

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У ТЕХНОЛОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

У наш час розвиток дистанційної освіти (ДО) є нагальною потребою для швидкого входження України до інформаційного суспільства, інтегрування її у європейську і світову спільноту. В Законі України про вищу освіту вже визначено місце ДО в системі національної освіти як рівноцінної форми навчання поряд із очною, заочною та екстернатом [1]. Поширенню дистанційної освіти в нашій державі сприяють центри дистанційного навчання (ЦДН), які створено за останні 5 років як структурні підрозділи навчальних закладів або самостійні організації. До найвідоміших вітчизняних ЦДН сьогодні можна віднести такі [2]: Український Центр дистанційної освіти (УЦДО) (м. Київ, Національний технічний університет), Центр UniNet (м. Київ, Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка), Міжнародний науково-навчальний центр ЮНЕСКО (м. Київ) МПІ інформаційних технологій і систем НАН України і Міністерства освіти і науки, Кібернетичний центр ім. В. М. Глушкова, Центр ДН Освітньої мережі глобального розвитку - програми Інституту Світового банку (м. Київ, Українська Академія державного управління при Президентові України), проблемна лабораторія дистанційного навчання (м. Харків, Національний технічний університет "ХТІ"), Лабораторія віртуального дистанційного навчання (м. Харків, Харківський технічний університет радіоелектроніки), Українська система дистанційного навчання (УСДН) (м. Київ, Інститут дистанційної освіти,. До дуальних університетів, у яких реалізуються як денна, так і дистанційна форми навчання, за останні роки приєдналися провідні вищі навчальні заклади (ВНЗ) Києва, Харкова, Вінниці, Львова тощо. Швидкими темпами розгортається система дистанційного навчання (ДН) у технологічному університеті Поділля (м. Хмельницький) у рамках Інституту заочного і дистанційного навчання. У 2001 році було створено Центр дистанційного навчання як структурний підрозділ університету.

Передумовою впровадження сьогодні нових інформаційних технологій в навчальний процес університету, в тому числі й ДН, стала реалізація з середини 90-х років програми комп'ютеризації закладу та, як наслідок, створення потужної матеріально-технічної бази. Мережа Intranet зараз нараховує понад 750 сучасних персональних комп'ютерів. Постійний вихід у світову мережу Internet забезпечують три потужні канали зв'язку.

У грудні' 2001 року прийнято підпрограму "Дистанційна освіта" як складову "Програми розвитку університету на 2002-2006 роки" [3]. Згідно з програмою, вже з вересня 2002 р. розпочато підготовку фахівців у системі ДН з шести спеціальностей економічного профілю: облік і аудит, економіка і підприємництво, менеджмент організацій, економічна кібернетика, фінанси, управління трудовими ресурсами. Результатами підготовчого етапу є 26 дистанційних курсів. Наступним кроком ЦДН є організація підготовки фахівців за 12-ма спеціальностями повного курсу здобуття вищої освіти з різних напрямків (економіки і підприємництва, менеджменту, екології, легкої промисловості, педагогічної освіти) та 6-ма спеціальностями скороченого терміну навчання. З часом коло освітніх послуг буде розширено за рахунок довузівської підготовки — підготовчих курсів для вступу до ВНЗ із таких шкільних предметів: математики, фізики, обчислювальної техніки (інформатики), хімії, української мови і літератури, економічної географії; післявузівської підготовки для отримання другої вищої освіти (з 6 спеціальностей); перекваліфікації тощо.

Серед наявних у світовій практиці моделей ДН для реалізації в Технологічному університеті Поділля обрано другу модель. Вона є найпростішою і передбачає університетську освіту на відстані заочно (відкрита форма) або дистанційно [4]. Слід зазначити, що стійкою тенденцією, яка проявляється в економічно розвинутих країнах світу, є поширення технологій, що поєднують дистанційні методи з face-to-face взаємодією. Таке поєднання отримало назву "навчання змішаного типу" (mixed mode) [2]. На нашу думку, обрана технологія є доцільною і враховує досвід організації заочної форми навчання СРСР і специфіку пострадянських освітніх середовищ країн, зокрема України, з низьким рівнем мотивації до самоосвіти.

Щодо вибору технології спілкування на першому етапі реалізації системи ДН Технологічного університету Поділля прийнята технологія, яка базується на використанні асинхронного комп'ютерного зв'язку. Ця технологія відносно проста і дешева та виявилась оптимальною для навчальних закладів дуального типу. В той же час, в економіці розвинутих країн, де рівень життя значно вищий, досить поширеними є технології ДН на основі синхронного зв'язку. Це, зокрема, стосується США, де майже у всіх великих університетах використовується навчання через мережу Internet [2]. Така форма ДН, що отримала назву дистрибутивного класу, передбачає групові заняття, утверджує провідну роль викладача і базується на широкому використанні мереж (проведенні інтерактивних відеоконференцій, застосуванні Internet / Web-технологій тощо). Зрозуміло, що вибір технологій ДН суттєво впливає не лише на ефективність навчання, але й на його вартість. Саме тому, на нашу думку, переважна більшість дуальних університетів України, враховуючи економічний стан населення, ще певний час буде віддавати перевагу технологіям ДН на основі асинхронного зв'язку.

Ефективність роботи ЦДН у Технологічному університеті буде залежати від багатьох чинників, у тому числі й успішного формування мережі споживачів освітніх послуг системи ДН в Подільському регіоні. Отже, нагальною проблемою сьогодення є набір контингенту студентів і робота зі створення відділень центру на місцях, укомплектування штату співробітників, налагодження постійного зв'язку і перші організаційні кроки співпраці. Вже укладено договори про співпрацю з навчальними закладами України різних рівнів" і педагогічних систем. Серед них є загальноосвітні школи (ЗОШ №7, м. Кам'янець-Подільський, НВК №1, м. Шепетівка), професійно-технічні навчальні заклади (ПТУ №28, м. Львів), навчальні заклади II рівня акредитації (наприклад, Чернівецький промислово-економічний технікум, Густинський коледж (Тернопільська область), Коломийський торгово-економічний коледж (Івано-Франківська область) тощо). Відкриті ліцензії на додатковий набір для заочно-дистанційної освіти в університеті.

Протягом поточного року Центр виконав великий обсяг підготовчих робіт організаційно-методичного характеру. Так, періодично здійснювалося навчання у формі семінарських занять та тренінгів викладачів-розробників дистанційних курсів, було організовано індивідуальне консультування тощо. З метою підвищення ефективності цієї роботи колективом ЦДН були розроблені методичні рекомендації щодо створення дистанційних курсів та тестових завдань і "пілотний" демонстраційний курс із дисципліни "Сучасні виробничі технології" (проф. М. П. Мазур).

Наказом по університету на відповідних кафедрах призначені відповідальні за дистанційну форму навчання і вибрані тьютори (інструкто-ри-педагоги) з окремих дисциплін, які й будуть керувати процесом навчання студентів у системі дистанційного навчання.

Із метою забезпечення високого методичного рівня робіт, що виконуються в рамках ДО, Центр здійснив курсову підготовку своїх співробітників за модульною програмою "Дистанційні технології навчання", яку, за завданням Міністерства освіти і науки України, проводить Український Центр дистанційної освіти. 146

У перспективі ЦДН планує постійно розширювати перелік освітніх послуг та мережу відділень системи ДН, нарощувати потужність своєї матеріально-технічної бази, збільшувати контингент споживачів, налагоджувати співпрацю з іншими вітчизняними та зарубіжними навчальними закладами, організаціями з метою створення спільних програмних продуктів та участі в міжнародних програмах і проектах щодо ДН.

Звичайно, основна увага буде приділятися забезпеченню якості навчання за новою системою й підтримці іміджу ДО на світовому рівні. Для цього ЦДН планує дотримуватися міжнародних стандартів у галузі ДН, єдиних концептуальних підходів при створенні дистанційних курсів, які базуються на принципах ситуативної педагогіки [5]; використовувати кращий світовий досвід викладання за допомогою телекомунікаційної мережі, забезпечувати достатній рівень методичного, дидактичного забезпечення ДО за різними фахами, напрямами та рівнями підготовки; підтримувати на необхідному рівні технічне і програмне забезпечення системи, сприяти підготовці методичних посібників та електронних підручників з основних дисциплін, створювати електронні бібліотеки навчальних дистанційних курсів, відкрити віртуальну лабораторію для розробки мультимедійних і програмних засобів ДН, створити систему сертифікації навчальних дистанційних курсів.

Обрана стратегія відкритої освіти та шляхи її реалізації через систему ДН в умовах Технологічного університету Поділля відкриває широкий доступ до освітнього середовища населенню Подільського регіону, навчання, індивідуалізованого в часі, темпі та змісті, яке сьогодні є соціально привабливим і прогресивним.

Центр дистанційного навчання в структурі Технологічного університеті Поділля з часом може перетворитись у координатора ДН регіонального значення і зайняти провідне місце в області використання нових інформаційних технологій у галузі освіти в Україні.

  1. Закон України "Про вищу освіту" // Педагогіка і психологія професійної освіти. -2002. -№ 1.-С 9-51.
  2. Корсунська Н. О. Технології дистанційного навчання // Збірник наукових праць "Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми". - Частина І. - Вінниця:ВДПУ, 2002. - С 45-50.
  3. Кухаренко В. М., Рибалко О. В., Сиротенко Н. Г. Дистанційне навчання: Умови застосування. Дистанційний курс: Навчальний посібник / За ред. В. М. Кухаренка. - Харків.: НТУ "ХПГ, "Торсінг", 2001. - 320 с
  4. Полат Е. С, Петров А. Е. Дистанционное обучение: каким ему быть // Педагогика. - 1999. - № 7. - С. 29-34.
  5. Програма розвитку університету на 2002-2006 роки. - Хмельницький: ТУП, 2001.-97 с.

Стаття надійшла до редакції 25.06.2002

A. Красшіьникова, H. Мазур, Я. Гладкий

Дистанционное обучение в системе профессиональной подготовки специалистов в условиях технологического университета

Рассматриваются актуальные проблемы внедрения информационных технологий в учебный процесс дуальных университетов Украины; в работе раскрыты основные этапы организационно-методической работы Центра дистанционного обучения при Технологическом университете; намечены перспективы развития Центра и основные задания организации работы в направлении создания сети консультативных пунктов в Подольском районе.

Н. Krasilnikova, N. Mazur, Ya. Hladkyi

Distant Learning in the System of Specialists' Professional Training at Technological University

The article is devoted to the important problems of using informational technologies while teaching at the dual universities of Ukraine. The main problems of the organization and methods of work in the Center of distant learning at Technological university are exposed. The perspectives of the development and main goals of management for creating a network of consultants in Podillya region are presented.

Діана Довгань

УМОВИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ МОЛОДШИХ СПЕЦІАЛІСТІВ - ВИПУСКНИКІВ ТЕХНІКУМІВ І КОЛЕДЖІВ

Держава потребує досвідчених фахівців на всіх рівнях, отже, актуальною є проблема професійної освіти. Суспільство потребує творчих особистостей, тому одним з основних акцентів нових освітніх систем є вивчення можливостей і обставин індивідуального розвитку людини, умов саморозкриття і самореалізації на різних етапах життєдіяльності. Потреби особистості зумовлюються запитами суспіаьства.

Щоб мати можливість знайти своє місце в цьому швидкоплинному житті особистість повинна володіти певними якостями: самостійно мислити; вміти адаптуватись у життєвих ситуаціях; критично ставитися до себе й до тих, хто її оточує; бачити, формулювати проблему та знаходити раціональні шляхи її вирішення; вміти знаходити, опрацьовувати, аналізувати й використовувати потрібну інформацію; творчо працювати, генеруючи ідеї; мати бажання і прагнення вчитися, взявши на озброєння давно відому інтерпретовану істину "Ученье - свет, неученье - это в прошлом".

Значним кроком у реформуванні вищої освіти є Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту)" від 20 січня 1998 року № 65. Вона надає можливість громадянам здобувати освіту протягом усього життя, при потребі підвищувати кваліфікацію або змінювати професійну орієнтацію, маючи міцну фундаментальну освіту.

Однією із складових ступеневої освіти є ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, які завдяки короткому терміну навчання забезпечують динамічність змін, що відбуваються в суспільстві та віддзеркалюються в освіті.

Ступеневість в освіті передбачає можливість кожному випускнику вищого закладу освіти І-П рівнів акредитації без перешкод (вступних випробовувань, ліквідації академічних різниць навчальних планів) продовжувати навчання (за даним напрямом) для отримання кваліфікації вищого рівня.

Розглянемо можливості, які має сьогодні на практиці молодший спеціаліст - випускник технікуму чи коледжу.

Перш за все, після випробування він може вступити на І курс ВНЗ Ш-IV рівнів акредитації на загальних підставах. При цьому значна частина навчальних дисциплін, особливо соціально-гуманітарного та фахового циклів буде вивчатися повторно, що економічно невигідно державі та студенту.