"Університет - то мое минуле, сучасне і майбутнє, моя молодість та освіта".
Лумдиигебо Т.О., директор Кредит-6онку, колишня випускниця

Технологічному університету "Поділля"- 40 років



   Стільки тривав шлях від філії Українського політехнічного інституту до учбового закладу, який має найвищий рівень акредитації

На сьогодні ТУП - це більше 11 000 галасливих, непосидючих, але, безсумнівно, талановитих студентів, 600 професіоналів викладацької справи, які э честю витримують тих самих непосидючих, 9 факультетів, де 40 кафедр терпляче готують майбутніх фахівців. Це університет, визнаний в Україні, який в 2000 році увійшов до десятки найкращих технічних: та технологічних вищих закладів освіти, що засвідчено почесним Дипломом лауреата. Це - чотири корпуси, величезна бібліотека, науково-дослідний та інформаційно-комп'ютерний центри, лабораторія технічного забезпечення навчального процесу, дослідницько-експериментальна база, поліграфічно-видавничий центр, центр культури, гуртожитки, адміністративно-господарська частина, спортивно-оздоровчий табір, водно-веслувальна база... На захисті прав і здоров'я студентів чатують профспілковий комітет та лікувально-оздоровчий центр.

Студентська рада діє в університеті в повному складі вже півтора року. Студентський будинок моделей, чиї вихованці вже підкорили подіуми світу і своїми прекрасними моделями, і неперевершеними, незвичайними колекціями, відсвяткував ювілей цього року - своє 10-річчя. Працює й відомий народний ансамбль танцю „Юність Поділля*, який щороку презентує свої таланти на сценах України, Бельгії, Греції, Італії, Іспанії, Франції, Росії та інших країн Європи. Крім того, бажаючі можуть відвідувати хореографічні школи класичного та спортивного танцю, театральну студію, театр пісні „Сузір'я". Любителі видовищ можуть потішити своє око конкурсами „Університетська красуня", фестивалем мистецтва, студентськими виставами, КВНами...

Цікаво було б дізнатися, що думають з приводу свого навчання в університеті студенти, чи впевнені вони у своєму виборі, чи точно знають, чого очікувати та на що сподіватись.

Олена, 3 курс, заочниця:

- Я цілком усвідомлювала, що обирала, ще під час вступу. Звичайно, ответа - це просто необхідно, тому що сьогодні без вищої освіти ти нікому не потрібен як працівник. Своєю спеціальністю я задоволена, я отримую те, чого хочу. Але рівень викладання для заочників залишає бажати кращого. В книжках у бібліотеці я зазвичай знаходжу набагато цікавіші речі, ніж ті, які нам начитують.

11 000 студентів, 600 викладачів, 9 факультетів та 40 кафедр. Такий він Технологічний Університет "Поділля" сьогодні - через сорок років.


Анна, 3 курс, студентка гуманітарно-педагогічного факультету:

- Свою спеціальність я обрала через брак варіантів і відсутність інших можливостей. Навчання для мене - природна річ, все життя - це суцільне навчання. Деякі предмети є дійсно цікавими, але вони більш впливають на розвиток загальної ерудиції та світогляду; не можу з впевненістю сказали, що профілюючі предмети мене дійсно цікавлять, але те, що все це не даремно - безперечно. А ще хотілося б, щоб ставлення до студентів трохи змінилося, адже не всі вони - розбишаки та ледарі.

Андрій, 3 курс, студент інженерно-економічного факультету, працює:

- Моє навчання має деякий вплив і дещо допомагає мені в роботі. Ні, звичайно, я не кажу, що все, що нам начитують, я застосовую на практиці, але все ж... Не впевнений, що буду працювати за фахом, але те, що це буде робота, пов'язана з економікою, - майже точно. Тому маю велике сподівання, що мої знання мені знадобляться і будуть максимально корисними.

Павло, З курс, студент факультету інженерно-інформаційних технологій:

- Я, навіть якби була можливість не змінив би свого вибору, тому що він був за покликанням, адже ні економічні, ні гуманітарні науки мене не приваблюють. В цілому, я отримую майже те, на що розраховував, хоча деякі курси я б викреслив зі свого розкладу. Чи пов'язую майбутнє з обраною спеціальністю? Напевне...Хоча на сто відсотків не переконаний.

Сергій, 2 курс, студент факультету бізнесу та права:

- Цілком задоволений тими курсами, які нам начитують, впевнений, що докладу всіх можливих зусиль, аби опанувати їх якнайкраще, адже покладаю великі сподівання на те, що працюватиму в обранім сфері і працюватиму успішно. Але хотілося б деякого урізноманітнення самого плану учбового процесу…

Максим, майбутній студент факультету інженерно-інформаційних технологій:

- Я думаю, що спеціальність, яку я маю намір отримати, є однією з найбільш перспективних взагалі. У випадку вдалого її опанування сподіваюсь продовжувати роботу в даній області. Крім суто профільних курсів, було б цікаво прослухати деякі, наприклад філософію, яка мене неабияк цікавить, А загальне враження від університету - великий, гарний, сучасний, з професійним підходом до підготовки майбутніх спеціалістів."

Ось такі точки зору... Можемо лише сподіватися на те, що всі вагання зникнуть, все буде гаразд і всі бажання здійсняться, хоча задовольнити всіх й одразу просто неможливо.

Підготувала С. Матвійчук