"Что нам стоит дом построить? Нарисуем, будем жить..."

Останнім часом в університеті встигають не лише навчати, але й будувати

Для університету „Поділля" цей рік може бути сміливо названий роком ремонтно-будівельних робіт. Щоб покращити зовнішній вигляд напередодні дня народження перед четвертим корпусом викладено чудову доріжку з плитки; скоро наше око милуватимуть ялинки, квіткові клумби та високий залізний паркан, які з'являться на газоні. До речі. Про високий залізний паркан. Виявляється було вирішено огородити всю (!) територію університету, всі його 5 корпусів для підвищення безпеки перебування на території, хоча поки що лишається відкритим питання Будинку побуту, частина якого зайнята університетськими аудиторіями. А на місті городів (по дорозі від третього до другого корпусу) в найближчий час планується насадити парк. Робота кипить усюди - набирає обертів будівництво п'ятого корпусу університету, ремонтуються гуртожитки, повним ходом іде ремонт нещодавно переданого університету Будинку молоді "Проскурів". Ось саме на останньому ми й зупинемось детальніше і поспілкуємось з цього приводу з Василем Цимбалістим, головою Центру культури при університеті, який і курує весь цей проект.

Як саме сталося, що Будинок молоді "Проскурів" став власністю нашого університету?

Сказати "власність" буде неправильно. Цілісний комплекс разом з прилеглою територією було передано в оренду терміном на п'ять років для організації дозвілля студентів. А зараз поставлене питання про передання "Проскурова" на баланс університету. Просто міська Рада та адміністрація університету пішли назустріч один одному, оскільки будівля знаходилась у майже аварійному стані і потребувала ремонту, а перед кураторами навчально-виховного процесу вже давно поставало питання про організацію дозвілля студентів. Саме з цієї причини 14 лютого відбулась урочиста передача "Проскурова" університетові. Після цього ще до початку ремонтних робіт у приміщенні Будинку молоді було проведено "Ярмарок професій".

Але урочиста передача вже відбулась, а до урочистого відкриття ще далеко, чи не так?

Безперечно. Відкриття всього комплексу приміщень, які ми плануємо відновити, відбудеться не раніше, ніж через рік. Цей не дуже радісний факт має місце, але на це існує ряд певних причин. По-перше, перелік робіт, які необхідно провести, надзвичайно великий, до того ж він постійно оновлюються. Наприклад, під час демонтажу виявилось, що тріснула опорна балка. А це надзвичайно небезпечно, адже являє собою реальний ризик для життя людей, за яких відповідальний університет. По-друге, через те, що передача відбулась в кінці навчального року, коли кошториси та бюджет на майбутнє вже були складені, і на ремонт не розраховували, то цей проект залишився практично без фінансування. По-третє,через брак часу, відсутність ініціативних ідей та людей, це будівництво знаходиться у дещо "підвішеному" стані.

Ви згадували про комплекс приміщень. А можна взнати подробиці?

Звичайно. Ми плануємо (точніше, вже спланували) цілий комплекс для відпочинку та дозвілля студентів. Це будуть танцзал з сучасним дизайном, кафе-бар, де можна буде не лише випити коктейль чи пиво, але й смачно попоїсти, кілька невеличких залів на другому поверсі, зал для проведення шоу. Урочистостей тощо. Ми намагаємось зробити все можливе, щоб студенти почували себе якнайкраще, адже від їх настрою залежить їх спроможність висиджувати на парах (посміхається). Наприклад, ми часто бачимо групки молодих людей, які сидять прямо на галявині перед університетом і грають на гітарах… Чому б їм не влаштуватися у теплому і затишному у будь-яку пору року залі? Чому студенти мають пити пиво на вулицях, якщо можна зручно вмоститися на стільчику і, насолоджуючись приємною музикою і дружньою бесідою, пити те саме пиво чи смачний коктейль в Будинку молоді? До речі про музику.. Ми плануємо проводити "живі" виступи (вже ведуться переговори з київською фірмою). Крім того, музика. Яка звучатиме у стінах ново відбудованого комплексу, має бути різною, абсолютно різною, щоб задовільнити будь-який смак, а не працювати для визначеного кола людей. Для забезпечення безпеки та порядку для милих нашому серцю студентів будуть найняті 5 охоронців, тому будь-які непорозуміння серед майбутніх відвідувачів автоматично виключаються. Взагалі, несуттєво, чи прийдуть хлопці та дівчата потанцювати, випити, просто поспілкуватися, головне, щоб вони цікаво та приємно проводили свій час, а не тинялися десь, займаючись нікому (а в першу чергу самим собі) непотрібними справами…

Одним словом плани вражають…

Так, вражають, але, на превеликий жаль. Це лише плани. Робляться певні кроки для втілення цих намірів у життя, але найнеобхідніший - бажання студентів. Висловлене бажання… Якщо ніхто не згадуватиме про те, що ця ідея подобається, потрібна, цікава саме для тих , для кого вона народжена - для студентів, все це може розтягнутися надовго.