ЩОБ ВІДРОДИТИ ПРОМИСЛОВЕ ВИРОБНИЦТВО В УКРАЇНІ

ччин Відродження промислового виробництва в Україні, підвищення якості і конкурентоспроможності продукції - ось головна мета Подільського кластеру. Він налічує сьогодні 30 членів, і серед них - 26 підприємств легкої промисловості, одне - текстильної, три вищих навчальних заклади, один з них - Технологічний університет Поділля. Продукція швейного кластеру Поділля була достойно оцінена працівниками державної та місцевої влади у Києві на виставках "Україна - крок у нове тисячоліття", міжнародних виставках Торгово-промислової палати. Підприємства та Технологічний університет Поділля брали участь у роботі Міжнародного трейд-клубу, зміцнюючи співробітництво з європейськими партнерами.

Університет, якому більш як 40 років, посідає почесне місце у десятці кращих технічних та технологічних ВНЗ держави, має найвищий, IV рівень акредитації. Сьогодні посаду ректора Технологічного університету Поділля обіймає професор Микола Скиба.

Микола Скиба, кандидат технічних наук, професор, ректор Технологічного університету Поділля, вміло та по-сучасному поєднує керівну роботу з науковою та громадською діяльністю. Тільки за останні роки він підготував п'ять кандидатів наук, опублікував 50 наукових праць, монографію, три підручики, десятки навчально-методичних розробок тощо. Микола Єгорович отримав сім авторських свідоцтв, три патенти на винаходи. Результати його досліджень упроваджено на підприємствах України та СНД.

Родом Микола Скиба із села Камень Кролевецького району Сумської області. Срібна медаль після закінчення середньої школи, блискучі успіхи студента Технологічного інституту легкої промисловості у Києві ще тоді свідчили про активну життєву позицію Миколи Єгоровича. Після закінчення КТІЛПу він — аспірант кафедри "Машини і апарати" своєї альма-матер.

Микола Скиба з 1975 року працює асистентом, старшим викладачем, доцентом, потім — професором Технологічного університету Поділля (м. Хмельницький). Десять років керував факультетом по роботі з іноземними студентами, 1996 року організував та очолив новий в університеті факультет — гуманітарно-педагогічний Як педагог Микола Єгорович володіє глибокими знаннями, які талановито передає студентам, йому властиве почуття нового, він невпинно та твердо впроваджує у щоденну практику сучасне, передове, постійно та вміло керує науковою роботою аспірантів та пошукачів. Миколі Скибі притаманне вміння масштабно мислити, активно та наступально діяти, за що він нагороджений знаком "Винахідник СРСР" (1985 р.), знаком "Відмінник освіти України", а 1994 року йому присвоєно почесне звання "Заслужений працівник освіти України".

Професор Технологічного університету Поділля Ірина Баннова — директор швейного кластеру. Кластер — це об'єднання підприємств легкої промисловості, сформоване навколо певного її сектора, одночасно це мережа спеціалізованих постачальників, виробників, об'єднаних технологічним ланцюжком, взаємними інтересами в науці, освіті, фінансуванні, спеціалізації виробництва. Перший швейний кластер в Україні було створено 1998 року на базі Хмельницьких підприємств легкої промисловості та закладів освіти, що готують фахівців для цієї галузі.

Як поважний член кластеру університет, зокрема кафедра технології та конструювання швейних виробів, а також Студентський будинок моди (СБМ) активно і цілеспрямовано працюють за різними напрямами роботи. СБМ Технологічного університету Поділля створений 1992 року. Він об'єднує кілька груп студентів: дизайнерів, школу манекенниць. Будинок моди є постійним учасником і призером міжнародних конкурсів дизайнерів одягу в Україні та поза її межами, проводить традиційний щорічний фестиваль "Барви Поділля", відомий своїми колекціями одягу та манекенницями у Києві, Львові, Санкт-Петербурзі, Москві, Мілані, Парижі, Торонто, Лондоні. Керує Будинком моди професор кафедри технології та конструювання швейних виробів, член керуючого комітету Асоціації "Поділля Перший", член Санкт-Петербурзької спілки вчених, член Спілки дизайнерів України Ірина Баннова.

Ірина Мусіївна родом з Хабаровського краю, навчалась у Кіровограді. Закінчила Київський технологічний інститут легкої промисловості та здобула фах інженера-конструктора-технолога швейних виробів. У Санкт-Петербурзькому державному університеті 1990 року захистила кандидатську дисертацію. Маючи за плечима професійну практику як модельєр-конструктор Новосибірського Будинку моделей, 1971 року почала працювати у Технологічному університеті Поділля асистентом, потім старшим викладачем, доцентом, професором.

Основною метою діяльності Ірини Баннової як керівника, директора, викладача є розвиток творчих здібностей студентів, пропаганда високої моди. Студентський Будинок моделей працює над розвитком основних своїх напрямів: створення колекцій одягу для конкурсів та показів, дизайнерські розробки для швейних підприємств Поділля, підготовка манекенниць, надання студентам практичних навичок з проектування, пошиття нових, сучасних моделей одягу.

Валентина ТКАЧ, викладач ТУПу