ПЕРЕПІДГОТОВКА ТА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ КОЛИШНІХ ВІЙСЬКОВИХ ОФІЦЕРІВ У ТЕХНОЛОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ПОДІЛЛЯ

У Технологічному університеті Поділля відбулася урочиста випускна церемонія з нагоди закінчення першого етапу проекту Українсько-Британської співпраці з перепідготовки та працевлаштування колишніх військових офіцерів. Згідно з програмою, яку спільно проводять міністерства оборони Великої Британії, України та Національний координаційний центр перепідготовки військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсією колишніх військових об'єктів, 31 офіцер, який має звільнитись із Збройних сил України і пройшов навчання на курсах перепідготовки, спонсорованих Великою Британією, отримав випускне свідоцтво.

Участь у церемонії взяли аташе з питань оборони Великої Британії капітан І рангу Королівських ВМС Роб Дрюїт представники Посольства Beликої Британії в Україні, Міністерства оборони Beликої Британії, Міністерства оборони Украни, Національного координаційного центру при Кабінеті Міністрів України Секретар Хмеїьницької міської ради Михайло Василишин від себе особисто та від імені Міського голови Миколи Приступи зазначив, що для Хмечьницького де зосереджено багато військових частин, підготовка до цивільного життя та забезпечення роботою хоча б одного з колишніх військових - велика справа, тим більше коли йдеться про десятки таких людей.

Офіцери-випускники пройшли підготовку в галузі ринкових відносин та комп'ютерних дисциплін на курсах за спеціальностями "Менеджмент підприємницької діяльності" та "Комп'ютерні технології в економічних системах", що тривали три з половиною місяці Це перший етап британського проекту започаткованого в грудні 2002 року. Його мета — сприяти Україні в підготовці військовослужбовців, які звільняються з лав Збройних Сил, до цивільного життя та надати істотну допомогу військово-стужбовцям і чіенам їхніх сімей у важкий період переходу з військового до цивільного життя під час реформування Збройних сил України. Це є головною складовою реформування Збройних cил України.

Головна мета курсів перепідготовки — допомогти офіцерам знайти роботу. Курси було розроблено з урахуванням місцевих потреб ринку праці. Центр перепідготовки повинен буде звітувати про влаштування на роботу випускників курсів після їх звільнення з військової служби. Завдання полягає в тому, щоб не менш як 70 відсотків тих, хто пройшов перепідготовку, змогли працевлаштуватись упродовж чотирьох місяців по закінченні курсів Сьогодні можна сказати, що програма Украінсько-Британського співробітництва набирає обертів. Уже профінансовано перший етап програми, поновлено техніку, закуплено сучасне програмне забезпечення.

Планується розширити програми перепідготовки та організації навчання за новими спеціальностями "Маркетинг", "Системне адміністрування комп'ютерної мережі" та збільшити набір слухачів з 30 до 60 чоловік На наступний етап навчання заплановано провести набір слухачів не лишс з міста Хмельницького, а й 10 - 15 місць буде надано для сіухачів з регіону, які забезпечуються житлом на період проведення курсів перепідготовки. Сподіваємося, що проект Українське-Британсь-кої співпраці з перепідготовки та працевлаштування колишніх військових офіцерів триватиме кілька років та охопить інші регіони України.

Леся ГУМЕННА,

прес-центр університету