НАУКОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ХМЕЛЬНИЦЬКОГО І КРАКОВА

   Нині і для України, і для Польщі одним із напрямів розвитку є подальше налагодження взаємних контактів, зокрема наукового співробітництва. Перші такі кроки зроблено у Технологічному університеті Поділля (м Хмельницький). Ще в листопаді 2002 було укладено договір про наміри співпраці між Технологічним університетом Поділля та Краківською політехнікою. А нещодавно делегація Технологічного університету Поділля відвідала механічний факультет Краківської політехніки. Метою візиту було підписання робочої програми про співпрацю на 2003 - 2004 роки між однойменними факультетами Технологічного університету Поділля та Краківською політехнікою.

У ході візиту приділялось багато уваги проблемам вищої освіти України, зокрема у ТУПі Декани механічних факультетів обмінялися нормативними документами та робочими програмами викладання дисциплін.

Також було досягнуто домовленості про візит офіційної делегації Краківської політехніки на чолі з ректором професором Марціном Шановським у Технологічний університет Поділля. Представники домовились про проведення спільної польсько-української конференції у ТУПі. На конференції будуть представленні найкращі доповіді за підсумками наукових студентських конференцій в обох університетах.

Під час зустрічі делегації ТУПу зі студентським парламентом Польщі студенти цікавились соціальним забезпеченням колег, умовами проживання в гуртожитках, кількістю аудиторного навантаження, культурними заходами нашого університету. За пропозицією студентського парламенту було запрошено групу студентів ТУПу до проведення традиційної спортивної естафети ім. Костюшко по центральній вулиці Кракова.

Досвід проведення таких візитів розширює горизонти співпраці між обома країнами і водночас сприяє студентському обміну та навчально-культурній співпраці. Попереду - великі перспективи наукового співробітництва між університетами.

Отже, сподіваємось, що угода про співпрацю між Технологічним університетом Поділля та Краківською політехнікою є свідченням вдосконалення української освіти, формування новітніх освітніх принципів, а також свідченням єднання зусиль у розв'язанні чи не найскладнішої проблеми - досягнення якісної освіти.

Леся ГУМЕННА, Технологічний університет Поділля