НАШІ ВИПУСКНИКИ БЕЗ РОБОТИ НЕ ЗАЛИШАЮТЬСЯ

Починаючи з 1996/97 навчального року, при кафедрі "Безпека життєдіяльності" Технологічного університету Поділля, що в м. Хмельницькому, ведеться підготовка фахівців за спеціалізацією "Охорона праці в машинобудуванні". Про те, як організовано цей процес, що вдалося вже зробити, розповідає кандидат технічних наук, доцент університету М. НЕСТЕР.

Підготовка спеціалістів з охорони праці здійснюється на факультеті інженерних та інформаційних технологій. Основний обсяг спеціальних знань майбутні фахівці одержують на кафедрі "Безпека життєдіяльності", яку очолює докт. техн. наук, професор Г. Калда. Безпосередньою підготовкою спеціалістів на кафедрі займаються 10 кандидатів технічних наук і доцентів, 4 асистенти. Більшість з них мають великий досвід науково-педагогічної та виробничої діяльності. Скажімо, канд. техн. наук А. Нестер пройшов шлях від слюсаря до заступника головного конструктора заводу "Укрелек-троапарат", працював заступником директора заводу "Темп" (м. Хмельницький); канд. техн. наук М. Матіїшин — у минулому начальник цеху нестандартного устаткування експериментального заводу "Лісдерев-маш" (Івано-Франківська область); канд. техн. наук. О. Овчинников працював конструктором, технологом одного із заводів м. Оренбурга (Росія); викладачі А. Тараненко обіймав посаду начальника конструкторського бюро радіомашино-будування "Титан" (м. Хмельницький); Р. Жук — колишній пожежний, офіцер внутрішньої служби, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. В. Кирилков до роботи в університеті працював технологом виробничого об'єднання "Катіон", а начальник лабораторії А. Залевський — заступником директора фірми "Електроприлад" заводу "Укрелектроапарат".

Особлива увага під час навчання звертається на отримання ґрунтовних знань та практичних навичок у питаннях ідентифікації небезпечних та шкідливих факторів, які можуть мати місце на виробництві, розробки заходів щодо поліпшення умов і безпеки праці, попередження професійних захворювань, виробничого травматизму та аварій. З цією метою в програмі більшості спецкурсів з питань охорони праці запроваджено лабораторні роботи, при виконанні яких студенти отримують практичні навички щодо визначення величин небезпечних та шкідливих факторів. Під час проведення лабораторної роботи викладач моделює ту чи іншу ситуацію на виробництві, а студент шукає найбільш оптимальне її вирішення. Є ряд питань та робіт, які майбутні командири виробництва повинні знати, як таблицю множення. Наприклад, яким вимогам має відповідати заземлюючий пристрій та як виміряти його опір? Якими мають бути вимоги до освітлення, вентиляції тих чи інших приміщень, встановлення датчиків пожежної сигналізації?

Всі без винятку студенти вивчають способи надання першої допомоги потерпілим у зв'язку з нещасним випадком. Особлива увага при цьому приділяється освоєнню практичних навичок штучного дихання та непрямого масажу серця потерпілим. З цією метою з успіхом застосовується тренажер "Фантом", придбаний завдяки спонсорській допомозі регіональним фондом охорони праці. За сприяння фонду кафедра "Безпека життєдіяльності" має у своєму розпорядженні два персональні комп'ютери, сканер, ксерокс, програмне забезпечення тощо.

Кафедра має непогану матеріальну базу. Тут є дві лабораторії, оснащені сучасним обладнанням, матеріалами та приладами для проведення фахових лабораторних робіт, а також комп'ютерний клас, де студенти можуть виконувати розрахунково-графічні та курсові роботи, курсові та дипломні проекти.

Технологічну та переддипломну практику студенти проходять на підприємствах машинобудівної, приладобудівної, електро- та радіотехнічної галузей. Дипломне проектування кафедра також намагається максимально наблизити до виробництва. Це може бути комплексна тема з технології машинобудування та охорони праці, наприклад "Проектування дільниці з виготовлення деталей з розробкою заходів з охорони праці".

На кафедрі виконується значна науково-дослідна робота, до якої залучаються майбутні фахівці. Загальна тема наукових досліджень — вивчення фізико-механічних властивостей матеріалів та розробка конструкцій з метою створення безпечних і нешкідливих умов праці. Результати цих досліджень опубліковані в сотнях наукових статей. Запатентовано шість винаходів, захищено 5 кандидатських та докторських дисертацій.

Студенти, які навчаються за спеціалізацією "Охорона праці в машинобудуванні", вивчають цілий комплекс загально-інженерних дисциплін. Отже, вони можуть працювати не лише спеціалістами з охорони праці, але й конструкторами, технологами, організаторами виробництва.

Частим гостем кафедри є начальник теруправління Держнаглядохоронпраці по Хмельницькій області В. Юзвишен, який очолює державну екзаменаційну комісію із захисту дипломних проектів. Його практичні поради сприяють поліпшенню якості навчання. У поточному році кафедра планує відкрити філіал при теруправлінні, де зможуть підвищувати свою кваліфікацію працівники служб охорони праці підприємств, організацій та установ.

Дипломи за спеціалізацією "Охорона праці в машинобудуванні" вже одержали 40 випускників університету.

Виходячи з того, що за даними головного управління праці та соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації на підприємствах, в установах та організаціях області налічується близько 1000 незайнятих (вакантних) посад спеціалістів з охорони праці, то проблем з працевлаштування цієї категорії випускників у подальшому не буде. Реальним підтвердженням цього є той факт, що практично всі випускники 2001р. та 2002 р. без роботи не залишились. Наприклад, О. Даниленко, який отримав диплом у 2001 p., працює головним спеціалістом з охорони праці головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, а його однокурсник Т. Філіпчук — головним експертом з умов праці цього ж управління. Торішня випускниця Т. Ващук працює інженером з охорони праці ЗАТ "Швейна фабрика "Хмельницьклегпром".

Хочеться сподіватися, що випускники нашого університету зроблять гідний внесок у справу охорони життя і здоров'я працюючих, де б вони не працювали, і знання, одержані ними на кафедрі "Безпека життєдіяльності", принесуть людям користь.