Нові книги Технологічного університету Поділля

Сьогодні вища школа відчуває істотні труднощі із комплектуванням бібліотек та читальних залів спеціальною літературою. Відсутність фінансів змушує бібліотеки обмежуватись придбанням невеликої кількості екземплярів навчальних видань, і то здебільшого російськомовних, оскілоки вони дешевші. Поміж тим, навчання у вузах ведеться в основному українською мовою, а відповідних україномовних підручників обмаль, що ще більше ускладнює ситуацію.

Існує така проблема і у Технологічному університеті Поділля. Незважаючи на те, що його бібліотека одна з кращих в Україні серед вузівських, тут продовжують її комплектувати новітніми виданнями, дбаючи передусім про належне забезпечення літературою читальних залів. Однак, зважаючи на те, що значна частка студентів навчається заочно, а з минулого року — і за дистанційною формою, керівництво вузу приділило увагу виданню підручників та навчальних посібників власними силами. Ми повідомляли про презентацію підручника завідувача кафедри економіки, професора О. О. Орлова "Планування діяльності промислового підприємства" та колективної праці кафедри обліку та аудиту за редакцию її завідувача і водночас проректора з навчальної роботи, професора М. П. Войнаренка "Системи обліку в Україні: трансформація до міжнародної практики", які вийшли у світ минулого року. А цього літа перелік навчальних видань викладачів університету поповниться новими книгами, які вийшли

У чудовому оформленні київського видавництва “Академвидав” у серії "Альма-матер". Це навчальний посібник "Менеджмент" за авторством доцента кафедри менеджменту В. В. Стадник і проректора з міжнародних зв'язків доцента М. А. Йохни та навчальний посібник доцента кафедри економіки В. В. Лук'яноаої "Комп'ютерний аналіз даних". У них авторами акумульовано досвід викладання відповідних дисциплін, акцентована увага на найважливіших питаннях та проблемах, з якими стикатиметься майбутній менеджер чи економіст у своїй професійній діяльності. Зокрема, у посібнику "Менеджмент" узагальнено і адаптовано до українських реалій теоретичні напрацювання та практичний досвід сучасного менеджменту, розглянуто створенняефективної системи менеджменту на підприємстві. Засвоєнню проблематики, наближенню здобутих знань до реальної практики сприятимуть запропоновані в посібнику дослідження конкретних управлінських ситу.ацій, робота із завданнями практикуму, тестами. У посібнику "Комп'ютерний аналіз даних" розглянуто основи технології обробки текстових і табличних документів за допомогою персонального комп'ютера, методи обробки та аналізу економічної інформації на ПК та інше.

Слід зауважити, що ці книги взаємно доповнюють одна одну, оскільки сучасний менеджмент неможливо уявити без системи інформаційного забезпечення, яка дозволяє керівникам оперативно і кваліфіковано приймати обгрунтовані рішення, опираючись на аналіз стану та потенційних можливостей організації у мінливому ринковому середовищі.

"Надійність, контроль, діагностика та модернізація ПК" — так називається навчальний посібник, над створенням якого працювали завідувач кафедри комп'ютерних систем, професор В. М. Локазюк та професор Київського технічного університету Ю. Г. Савченко. Значну увагу у ньому приділено надійності та діагностуванню програмного забезпечення.

Усі підручники та навчальні посібники рекомендовано Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів. Завдяки власним книгам викладачі мають змогу інтенсифікувати читання лекцій, вводити в них дискусійні моменти, що значно підвищує якість навчального процесу та кваліфікацію випускників.

Леся Гуменна