ЩЕ ДУЖЕ УЧЕНЬ — І ВЖЕ ТРОХИ СТУДЕНТ

І таки недарма кажуть, що кожен фініш — це, по суті, старт. Тобто, ще наші одинадцятикласники лише до шкільних випускних іспитів підбираються, а вже активно готуються до вступу у вищий навчальний заклад. Конкретно — у Технологічний університет Поділля, де розпочато роботу на підготовчому відділенні факультету довузівської та післявузівської підготовки. Одне слово, розпочали наші юні "вечірники" та заочники готувати з осені свого абітурієнтського воза. І кожен, хто успішно впорається із випускними іспитами на підготовчому, уже в квітні отримає студентський квиток.

Розповідає декан факультету довузівської та післявузівської підготовки ТУПу М. С. БАБИЧ:

— Наш факультет має розгалужену структуру, яка складається з трьох відділень: підготовчого, перепідготовки спеціалістів, тобто отримання другої вищої освітитакож відділення з підвищення кваліфікації. Звісно, неабиякою популярністю користуються підготовчі курси, які були вперше організовані ще у 1967 році, а згодом, у 1970-му, було відкрито підготовче відділення. Його мета — допомогти тим, хто хоче поглибити свої знання, грунтовно підготуватись до подальшого навчання в університеті.

— І навчальний рік для слухачів уже розпочався? Як він організований?

— Так, слухачі уже працюють з 16 жовтня. Це — наші “вечірники",які відвідують лекції у вільний від основного навчання час. Це, переважно, учні шкіл, ПТУ. Заочники приступили до навчання з першого листопада. До речі, план підготовчого відділення включає ті дисципліни, з яких проводяться вступні іспити на всі факультети ТУПу. По завершенні підготовки наші слухачі складають випускні іспити, які прирівнені до вступних.

— А якщо слухач не набере необхідної кількості іспитових балів?

— Тоді він складатиме екзамени у загальному потоці. Однак зазначу, що при зарахуванні до складу студентів на перший курс при однаковій кількості балів перевага надається випускникам підготовчого відділення.

— Про нинішню слухацьку аудиторію ще важко судити, а от як впорались, скажімо. торішні слухачі із випускними іспитами?

— У квітні наше відділення закінчили 214 чоловік. Півсотні з них одразу вступили на контрактне навчання на перших курсах університету, 75 отримали заслужене право навчатись за бюджетний рахунок. Ще 50 слухачів стали студентами у наступному абітурному потоці — у липні, значна частина одержала студентські квитки інших навчальних закладів — за підсумками іспитів, які склали у ТУПі по закінченні курсів.

— Який переважно склад курсантів — хмельничани, іногородні?

— Найбільше — учнів шкіл обласного центру. Переважно — це “вечірники”. Іногородні, в основному, обирають заочну форму підготовки. Але у час складання заліків та іспитів усі вони забезпечуються гуртожитками. До речі, слухачі ТУПу користуються бібліотекою інституту, навчальними лабораторіями. Одне слово, ми розпочали чергові підготовчі перегони, і усім їхнім учасникам бажаємо одного: успішного фінішу у ранзі студента.

Розмовляла Тетяна СЛОБОДЯНЮК.