ПЕРША СПІЛЬНА УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА

НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ НА ПОДІЛЛІ

Нещодавно на базі санаторію “Товтри” відбулася українсько-польська наукова конференція. Її тема — "Сучасні технології виробництва в розвитку економічної інтеграції та підприємництва". Організували її за ініціативою науковців Технологічного університету Поділля, зокрема факультету інженерних та інформаційних технологій (декан Георгій Драпак), спільно Краківським політехнічним університетом ім. Тадеуша Костюшка.У конференції взял и участь близько 200 учених, серед яких 60 представників вищих навчальних закладів з восьми міст Польщі — Варшави, Кракова, Жешува, Лодзі, ряду іншиx. А Україну представляли науковці та вчені з Хмельницького,

Києва, Харкова, Львова, Чернівців, Сум, Тернополя, Луцька.

Серед учасників конференції були вчені з світовими іменами — дійсний член Польської академії наук колишній міністр освіти та спорту Польщі Ян Качмарек, проректор з наукової роботи Краківського політехнічного університету професор Юзеф Гавлік, декан механічного факультету Глівецької політехніки Лешек Добжанський.

За словами проректора з міжнародних зв'язків Технологічного університету Поділля Миколи Йохни, під час конференції узгоджено умови спільного з Краківською політехнікою грантового проекту "Запровадження у Подільському регіоні польського досвіду співпраці вищих навчальних закладів з малим бізнесом", обговорено пропозиції польської сторони щодо спільних грантових проектів у рамках Європейської програми, підписано угоду про співробітництво з Технологічним університетом Поділля та Краківським університетом економіки.

Досвід проведення таких візитів розширює горизонти співпраці між Україною та Польщею і, водночас, сприяє студентському обміну та навчально-культурній співпраці між двома вузами. Студенти та науковці факультету інженерних та інформаційних технологій, декан факультету Георгій Драпак вже отримали запрошення на міжнародну конференцію, яка буде проходити в Кракові.

Леся ГУМЕННА