МІЖНАРОДНІ ОБРІЇ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

У Технологічному університеті Поділля потужно вирує наукове і студентське життя. І сам ректор професор Микола Скиба подає приклад. Лише за останні роки він підготував п'ять кандидатів наук, опублікував 50 наукових праць, монографію, три підручники, десять навчально-методичних розробок і отримав сім авторських свідоцтв, а також три патенти на винаходи, які вже впроваджені у виробництво не лише України, а й СНД. Керівник відомого і за океаном вузу пишається, що, окрім 15 наукових шкіл, докторантури, аспірантури, широко розвиваються міжнародні зв'язки з навчальними науковими закладами країн близького та дальнього зарубіжжя, зокрема Польщі, Росії, ФРН, Нідерландів...

— Міжнародне співробітництво, — розповідає Микола Скиба, — здійснюємо у сфері науки, освіти та культури. Лише у травні ми уклали дві угоди про співпрацю: зокрема, із Краківським політехнічним університетом (Польща) та івановським державним університетом (Росія).

Днями відбувся офіційний візит делегації Краківського політехнічного університету імені Тадеуша Костюшка до Технологічного університету Поділля. До нас завітали перший вще-проректор, професор, доктор технічних наук Олександр Бем, проректор з наукової роботи, професор, доктор технічних наук Юзеф Гавлік, декан механічного факультету, професор, доктор технічних наук Станіслав Міхаловські...

Під час цього візиту уклали угоду про співробітництво між факультетом інженерних та інформаційних технологій нашого університету і механічним факультетом Краківського політехнічного університету. Це дало змогу підготувати підґрунтя для програм обміну науковими працівниками, аспірантами та студентами обох вузів. Тож студенти, науковці проходитимуть відповідно пракгику, стажування, навчання, виконуватимуть наукові дослідження, братимуть участь у наукових конференціях, семінарах. конкурсах, здійснюватимуть спільні наукові, навчально-методичні та освітні проекти. На перспективу в наступному навчальному році поляки втілюватимуть в життя робочу програму на 2003-2004 навчальний рік. А одним із запланованих заходів програми є проведення першої польсько-украінськоі науково-технічної конференції на тему "Сучасні технології виробництва і моделювання", яка відбудеться 16-18 жовтня ц. р.

Є плідні результати і минулорічної міжнародної діяльності університету: підписано чотири двосторонні угоди про співробітництво із Краківською політехнікою (Польща), Шяуляйським технічним університетом (Литва), Пензенською державною архітектурно-будівельною академіє ю (Росія), Санкт-Петер-бурзьким державним інжерно-економічним університетом (Росія) та одну багатосторонню угоду із Міжнародною асоціацією слов'янських вищих навчальних закладів. Університет відвідала делегація Вищої школи м. Нант (Франція) та представники Манчестерської школи бізнесу (Великобританія). Офіційні делегації та представники нашого університету відвідали іноземні вищі навчальні заклади Росії, Польщі, Франції, Великої Британії, Німеччини...

До нашої розмови долучився проректор з навчальної роботи професор Михайло Войнаренко. Він розповів про те, що в університеті виконуються проекти гуманітарної та технічної допомоги. Зокрема, у листопаді 2002 року завершився проект ТАСІС та європейського союзу "Подальша підтримка в перепідготовці офіцерів Збройних сил У країни, звільнених у запас або відставку" , що виконувався компанією "АБУ консалт" (Німеччина) та регіональним центром перепідготовки і працевлаштування університету (директор професор М. Войнаренко). Співробітники центру та викладачі університету пройшли стажування у Манчестері (Англія), де успішно представили свій план проекту.

Професорсько-викладацький склад, студенти та підрозділи університету постійно виграють міжнародні гранти. Один з них "USAD" на розвиток кластерної моделі "Electralis" на наукові дослідження, грант відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні на придбання літератури та аудіоматеріалів, проведення літньої школи американознавців в країні, розвиток англійської, як іноземної, а також гранти від Німецької організації "DLSL" для розробки сугестивних методів навчання; гранти на навчання, стажування, дослідницьку роботу від Фонду відродження, Фонду Сороса — на наукові розробки, Інституту імені Гете — на створення курсів вивчення німецької мови, гранти міністерства освіти Нідерландів — на стажування. А ще в університеті розпочали свою роботу безкоштовні курси інтенсивного вивчення французької та польської мов. Студенти, які успішно завершать мовну підготовку, будуть рекомендовані для проходження річного курсу навчання в університетах Франції та Польщі за програмами обміну, а також для навчання в магістратурі та аспірантурі.

Викладачі університету проходять стажування в Південній Кореї, Франції, Німеччині, Великобританії, здійснюють дослідження та пишуть докторські та кандидатські роботи в Німеччині, запрошуються на викладацьку роботу до Литви, Німеччини, Польщі. А студенти беруть активну участь у міжнародних програмах, конференціях, навчаються та проходять стажування в США, Румунії, Канаді, Німеччині, Франції і Роси.

В університеті успішно розвивається десяток наукових шкіл, котрі переймають досвід Гавайського, Дамаського, Йорданського, Алжирського держуніверситетів, а також Баварського центру підготовки менеджерів "Схід — Захід", Вашингтонського та Каліфорнійського університетів, Будапештського технологічного університету легкої промисловості.

У полі зору ректорату і мистецькі стосунки із зарубіжними партнерами. Лауреатом багатьох міжнародних фестивалів та конкурсів є народний ансамбль танцю університету "Юність Поділля". Він виступав на різноманітних фольклорних фестивалях та культурних заходах в Іспанії, Нідерландах, Бельгії, Франції, Болгарії, Італії, Греції, Польщі, Португалії, Росії та інших країнах. Нещодавно ансамбль повернувся з міжнародного фольклорного фестивалю "XIX світова фольклоріада", який відбувся на початку червня у місті Оострозебеке (Бельгія). Тут ансамбль отримав неофіційний титул кращої групи та запрошення на ювілейний фестиваль у 2005 році.

Горизонти університету неосяжні. Тут нині навчаються на контрактній основі понад 200 студентів із 38 країн світу (переважно із Азії, Африки та Латинської Америки). Працює річне підготовче відділення, де юнаки і дівчата вивчають українську або російську мови, основні загальноосвітні дисципліни.

— На досягнутому ми не зупиняємося, — каже ректор Микола Скиба. — І на перспективу будемо розширювати можливості ще якіснішого рівня діяльності нашого вузу.

Надія МАРИНИЧ.