ЗНАННЯ ОЦІНЮЄ... КОМП'ЮТЕР

Якось запитали студентів стаціонару: "Скільки вам потрібно часу, щоб скласти екзамен з китайської мови?". Вони попросили на підготовку місяць. “Вечірники” - два тижні, а із заочного відділення відразу ж запитали "В якій аудиторії іспит?". Цей анекдот пригадала, вирушаючи на екзаменаційну сесію до Хмельницького технологічного університету Поділля. Обрала наймолодший факультет — гуманітарно-педагогічний. Четвертокурсники, складаючи екзамен з міжнародної інформації, звітували перед завідувачем кафедри міжнародної інформації, кандидатом технічних наук, доцентом Отександром Малигіним. На допомогу екзаменатору прийшла розумна машина — комп'ютер.

— У нас навчаються сумлінні юнаки та дівчата, — розповідає О. Малигін. —Лінощі і халтура тут не проходять. Умови для майбутніх спеціалістів прекрасні. Сучасні персональні комп`ютери, цілодобове використання Інтернету (окремий канал).

Перед екзаменом мала час поспілкуватися із вченим. До речі, він теж випускник цього першого в обласному центрі вузу. Тут одержав вченим ступінь. А тепер татовою стежиною успішно крокує донька Наталя — магістрантка університету.

— У нас навчається півтори тисячі студентів, — розповідає заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету, кандидат філологічних наук, доцент Людмила Станіславова. — Якість навчання непогана. За всі екзамени мають відмінні оцінки Світлана Пілішек — голова студради університету, Ірина Гуменюк, Євген Панін, Ірина Нижник, Марта Петречко, Інна Михайлова, Олександр Пасічник ... Абсолютна комп'ютеризація навчального процесу, оцінювання за допомогою машини знань — така методика запроваджена вперше якраз у ТУПі. Викладач, звичайно, контролює якість відповіді шляхом тестування на комп'ютері, але оцінку виставляє... машина.

На екзамені з міжнародної інформації на "відмінно" відповідав Євген Безвушко. Спеціальність "міжнародні економічні відносини" він освоював не лише в стінах рідного вузу. В минулому навчальному році, вигравши грант, потрапив до Америки (така можливість була і в студентки Олени Меліхової). До речі, Євген Безвушко успішно захищав честь вузу на Всеукраїнському конкурсі молодих економістів (здібному студентові дозволили одночасно і навчатися, і працювати) Він серед 325 конкурсантів посів перше місце.

Розмовляю з четвертокурсниками, котрі під аудиторією чекають своєї черги на екзамен.

— Вчитися нам цікаво, про погане навчання і мови не може бути, лінивих і тих, хто випадково став студентом, тут довтю не тримають, — розповідають юнаки та дівчача.

— Маємо можливість, готуючись до занять та екзаменів, одержувати найсучаснішу інформацію із сайтів Інтернету. Тепер шпаргалки для нас — архаїзм. Ми є активними користувачами ПК і ще радіємо, що в нашому університетському дипломі буде занотовано дві спеціальності: "міжнародник - аналітик" і"перекладач".

Не відстають від своїх ровесників студенти, котрі освоюють спеціальність "педагогіка і методика середньої освіти — трудове і професійне навчання". Вони захищають власні творчі роботи. Дівчата моделюють швейні вироби, а хлопці удосконалюють різьбу по дереву, вироби — аплікації зі шкіри, працюють з металом. Вже кілька років на базі загальноосвітньої школи N 27 функціонує кафедра теорії та методики трудового і професійного навчання Ії очолює відмінник освіти України, кандидат технічних наук, доцент І. Є. Коньковський. Така співпраця дуже корисна. Адже школярі, навчаючись у спеціалізованому навчальному закладі, мають можливість співпрацювати з університетськими викладачами та студентами, котрі проходять практику якраз у цій ЗОШ. Чимало вихованців 27-ої вже продовжують навчання в ТУПі.

Поцікавилася враженнями від зимової сесії в ректора вузу, професора Миколи Скиби. Ось його коментар:

Щоб підвищити якість знань, у першому семестрі двічі проводили атестацію студентів, так званий рубіж. Невстигаючі не допускалися до залікової та екзаменаційної сесії. 133 студенти із 6500, котрі навчаються на стаціонарі, не виконали графіків семестру, і зимову сесію складатимуть після того, як зможуть пройти атестацію.

Ще одне нововведення: вперше екзаменуватимуться ті, хто навчається за дистанційною формою. Відповідь студенти даватимуть через систему Інтернет. В університеті навчається першокурсник, котрий мешкає аж у Варшаві. Відповідь він даватиме теж через Інтернет. Надходитимуть результати екзаменів з навчально-консультативних пунктів з Нетішина (там функцюнує 30 комп'ютерів), зі Славути, Коломиї, Калуша, Луганська. Якщо через об'єктивні причини на сайті не буде занотовано відповідей, на пункти поїдуть екзаменатори, котрі зафіксують відповіді на компакт-дисках, а тоді їх привезуть до вузу. Така форма навчання посприяє здобути вищу освіту навіть тим, хто за станом здоров'я не може приїхати до університету.

...Зимова сесія наближається до завершення. Тож бажаємо студентству після "трудів праведних" і змістовних канікул.

Надія МАРИНИЧ.