КЛАСТЕРНА КОНЦЕПЦІЯ У ДІЇ

Нещодавно у Луцьку відбувся II Пленум Спілки економістів України, V Форум Асоціації "Поділля Перший", міжобласної школи-семінару Інституту конкурентоздатності на тему "Нові виробничі системи і розвиток економіки України" на прикладі кластерної моделі економіки України.

На Пленумі розглядались актуальні проблеми кластеризації, роль навчальних та наукових закладів у формуванні та розвитку кластерів, досвід впровадження кластерної моделі в швейному виробництві Хмельницької області, світовий досвід та впровадження мережевих систем в Україні, особливості навчання і підготовки підприємців для роботи в кластерних структурах,

Як відомо, у 1998 році Асоціація "Поділля Перший" активно почала впроваджувати концепцію галузевих кластерів для розвитку промисловості нашого регіону. На даний момент тут створено та успішно функціонують 5 кластерів (будівельний, швейний, харчовий, туристичний та кластер сільського туризму), в роботі яких беруть участь 230 підприємств та організацій. Перші спільні проекти показали, що, за наявності незначних початкових ресурсів, вірно організувавши управління, можна навіть на існуючих потужностях створювати продукцію високої якості.

Характерною рисою кластеру є тісна співпраця наукових та навчальних закладів з комерційними організаціями на взаємовигідних умовах (так як виникає багато проблем з нестачею кадрів і дуже добре та вигідно, коли у кластері є навчальний заклад, який готує фахівців даного профілю), Три члени керуючого комітету Асоціації є представниками Технологічного університет Поділля (Р.І.Сілін, М.П.Войнаренко, І.М.Баннова). Після завершення кожного семестру в Асоціації проходять практику 5-10 студентів місцевих вузів. Головне завдання ТУПу — підготувати спеціалістів для кластерної моделі виробництва в Україні (по-перше, необхідно підготувати студентів, по-друге — підготувати підприємців для роботи у кластерах). Зокрема успішно розвивається зв'язок підприємств швейного кластеру з кафедрою технології та конструювання швейних виробів та Студентським Будинком моделей Технологічного університету Поділля.

Директор швейного кластеру Асоціації "Поділля Перший", кандидат технічних наук, професор, завідувач секцією дизайну кафедри технології та конструювання швейних виробів Технологічного університету Поділля, керівник Студентського Будинку моделей та школи манекенниць — Ірина Баннова. Призначення пані Ірини директором було невипадковим. У той час (1998) вона була однією з небагатьох, хто розумів суть поняття "кластер" і міг пояснити його керівникам підприємств легкої промисловості, які мали можливість і бажання об'єднання навколо спільної мети. При цьому Ірина Мусіївна не є директором ніякого підприємства — вона вболіває та піклується за кожне підприємство і організацію, які беруть участь у роботі швейного кластеру, не є їх конкурентом чи суперником. Але пані Ірина багато зробила для становлення Хмельницького як центру швейної промисловості. Очевидний її внесок у підготовку спеціалістів на кафедрі технології та конструювання швейних виробів Технологічного університету Поділля, організації різних конкурсів та показів мод, в рекламі наших дизайнерів та виробників продукції на міжнародних та українських конкурсах, фестивалях, виставках та ярмарках. Ірина Баннова створила у Технологічному університеті Поділля. Студентський Будинок моделей, який є постійним учасником і призером міжнародних конкурсів дизайнерів одягу. У 1992 році виникла потреба у створенні школи манекенниць, а сьогодні дівчата школи гідно презентують колекції на подіумах Києва, Москви, Санкт-Петербурга, Лондона, Торонто, Мілана та Парижа. Між Будинком та підприємствами укладено договори про творче співробітництво, в рамках яких підприємства отримують дизайнерські та конструкторські розробки від навчального закладу (студенти виконують лабораторні роботи, курсові та дипломні проекти на замовлення підприємств); користуються послугами манекенниць, В свою чергу підприємства для університету є базами практик та джерелом виділення спонсорської підтримки у вигляді матеріалів для студентських розробок.

Сьогодні швейний кластер об'єднує майже 25 підприємств. Усі вони активно працюють, їхня продукція користується попитом не лише у регіоні та Україні, а й за межами нашої держави. Продукція швейного кластера гідно оцінена працівниками державної та місцевої влади у Києві на виставці "Україна — крок у нове тисячоліття", Міжнародних виставках Торгово-промислової палати. Отже, діяльність перших кластерів на Поділлі та в Україні дозволяє говорити про ефективність запропонованої концепції.

Леся ГУМЕННА