ТУП вдивляється в майбутнє

26 лютого Хмельницьким регіональним центром перепідготовки та працевлаштування спільно з Технологічним університетом Поділля було влаштовано зустріч зі студентами, Майбутні спеціалісти познайомилися з програмами та проектами Центру, що мали на меті допомогти студентству зайняти активну позицію на ринку праці. В університеті існує система заходів, що допомагає випускникам, Кілька років тому співробітниками університетської бібліотеки було розроблено широкомасштабну програму "Молодій спеціаліст XXI століття", в рамках якої і було проведено зустріч. А от те, що Центр перепідготовки та працевлаштування, котрий опікувався раніше переважно офіцерами запасу, звернув нарешті увагу і на студентів, робить йому велику честь. Адже випускники вузів є чи не найбільш ураженою безробіттям групою, часто-густо вони не відповідають вимогам роботодавців через брак досвіду, втрачаючи таким чином можливість той досвід набути. Розірвати зачакловане коло Центр намагатиметься за допомогою курсів, тренінгів та консультацій. За словами координаторів програми, сьогодні найбільшим попитом користуються працівники, що володіють іноземною мовою та знанням комп'ютера. Але інколи навіть випускник із червоним дипломом не може похвалитися такими навиками. А тому Центр займається не лише влаштуванням безробітних, а й робить їх фахівцями, які б відповідали сучасним вимогам. Центром укладено угоди з деякими державними та "приватними підприємствами, можливе також влаштування студентів на умовах часткової зайнятості. 5-го березня для усіх бажаючих студентів проводитиметься тренувальне заняття з підготовки та написання резюме, підготовки до інтерв'ю з роботодавцем, вивчення характерних питань і причин відмов...

До речі, тендер на створення Центру було виграно Технологічним університетом ще 1996 року. 3 того часу багато викладачів університету побувало на стажуванні у Німеччині, Італії, Франції, Бельгії, Польщі, було перепідготовлено близько 2000 офіцерів запасу, 600 особам була надана допомога у працевлаштуванні. Проректор з навчальної роботи М.П.Войнаренко з гордістю заявив, що ті, хто був працевлаштований через регіональний центр, що існує при університеті, змогли зробити собі блискучу кар'єру.

Нещодавно університет отримав новий ґрант, за допомогою якого стало можливим не тільки продовження дії цього проекту, а й створення окремого "Центру кар'єри", що надаватиме допомогу винятково студентам. Хочеться вірити, що завдяки цим заходам все менше молоді реалізовуватиме свій науковий потенціал, набутий в університеті, за прилавками Хмельницьких ринків.

Ірина ШВАЙКА