У ТУПІ ОГОЛОСИЛИ “ВІЙНУ” ПАЛІННЮ

Ніколи ще не була такою актуальною проблема згубних звичок у молоді. Найпоширенішою середних є, безперечно, паління. Хоча соціальна реклама і заборона продажу цигарок поштучно дуже допомагає боротися із негативним явищем суспільства, та проблеми ці заходи не вирішують, як і не вирішують погрози виключення із навчальних закладів за паління на їх території та інші покарання.

Комплексно підійте до цієї проблеми й оголосити війну шкідливій звичці вирішив Технологічний університет Поділля, розпочавши акцію "Молодь проти паління". Для ефективності довелося об'єднатись ректоратові, студрадам, працівникам бібліотеки, ценгрові культури, медцентрові, психологу. У стінах закладу проводилося соціологічне дослдження за допомогою анонімного анкетування студентів щодо причин паління, планується видання інформаційних брошур про шкоду паління, поширення інформації про паління й материнство, створення фото-газети "Запеклих курців" до якої входитимуть й інтерв'ю ії героїв на захист або про шкоду паління, в університетській бібліотеці діє виставка книг, присвячених цій тематиці.

З огляду на те, що нікотином бавиться все більше представниць слабкої статі, організацію акції взяла на себе заступник декана "найжіночнішого" факультету — технології та дизайну — Людмила Байдич. Власне цій веселій та енергійній жінці і належала сама ідея проведення цієї акції. Розпочалась кампанія із святкової шоу-програми, присвяченої Дню Св. Валентина, протягом якої молоді дозовано і ненав`язливо надходила інформація про негативні наслідки паління. Напередодні свята студенти отримували "валентинки" із забороною палити у день світлого и чистого почуття Незважаючи на моралізаторський, повчальний характер заходу, взяти участь у ньому забажало більше студентів, ніж очікувалось, аж приміщення не змогло вмістити всіх бажаючих.

Існує думка, що молода людина починає палити тому, що вважає це модним, престижним. Та організатори акції, щоб знайти відповідь на це питання, зазирнули глибше, у самісіньку душу молодого курця зробили висновок, що зарадити Проблемі можна, заповнивши прогалини у їх душі духовністю Тому свято кохання розпочалося з поезії. Ліричні вірші про кохання лунали у той вечір із вуст поетеси Галини Йосипівни Ісаєнко, студентів університету і навіть проректора з навчальної роботи, професора М П Войнаренка. Найцікавіше було потім, коли настав чac конкурсу "Кохання з першого погляду", головний приз якого — романтична подорож до Карпат. На жаль, Купідон виявився того дня не влучним він безладно метав свої стріли і не зумів з'єднати ними серця жодної з п яги пар, тому доля двох путівок на гірськолижну базу "Плай" залишилась невизначеною А поки що боротьба зі шкідливою звичкою триває, дуже хочеться, щоб вона не була марною. Втім, про результати акції свідчитимуть дослідження, що проводитимуться по її завершенні, наприкінці навчального року.

Ірина Швайка