Перспективи соціального розвитку ТУПу очима студентства

Оскільки Технологічний університет Поділля увійшов до десяти кращих технічних і технологічних вузів України, то утримання, розбудова та розвиток такого могутнього освітнього закладу за умов хронічної економічної кризи, політичної нестабільності та низької платоспроможності населення, вимагає від керівництва справжньої професійності, раціоналізму і далекоглядності. Так, у 2002 році за наказом ректора університету Миколи Скиби було підготовлено підпрограму соціально-економічного розвитку на 2003-2006 роки, розробкою якої займалися всі економічні служби університету під керівництвом проректора з економічних питань та соціального розвитку Віктора Нижника.

Основним напрямком проекту є розвиток матеріально-технічної бази університету, згідно з яким буде продовжено будівництво нового навчального корпусу, закуплено і встановлено в ньому вікна та оснащено обладнанням університетську котельню. Виділені немалі кошти на здійснення капітального і поточного ремонтів навчальних корпусів, гуртожитків, об'єктів соціальної сфери, сервіс-центру.

Інший напрямок безпосередньо торкнеться умов проживання та житлової політики. Серед багатьох заходів передбачено забезпечення належним житлом іногородніх студентів і аспірантів, укомплектування меблями житлових приміщень.

Досить багато уваги у підпрограмі соціального розвитку приділяється створенню всіх необхідних умов для відпочинку та спорту. Найближчим часом будуть проведені ремонти і удосконалена система організації роботи Будинку молоді “Проскурів", спортивно-оздоровчого табору в с. Головченці, "Центру фізичної куль-

тури і відпочинку , спортивного комплексу, водно-веслувальної бази на Південному Бузі, спортивно-оздоровчого комплексу в гуртожитку №3, спортивного клубу.

Зважаючи на тенденції соціального розвитку в Україні, Технологічний університет Поділля передбачає соціальний захист ветеранів праці, малозабезпечених, інвалідів, студентів-сиріт, з багатодітних сімей. Дня них із фонду соціальної допомоги надається матеріальне забезпечення та запроваджена система пільг. Впродовж 2002 року сгудентам бюджетної форми навчання профком виділив матеріальну допомогу на загальну суму 74255 гри. Крім цього, за відмінні успіхи у навчанні, громадську роботу, високі досягнення у спорті студенти отримали премій на суму 40419 грн. Студентам контрактної форми навчання загальна сума матеріальної допомоги склала 39712 гри., премій - 36641 грн.

Вже не один рік студентам надаються чималі пільга у придбанні туристичних та санаторно-курортних путівок. Зокрема, у 2002 році було організовано літній відпочинок на березі Чорного моря в Херсонській, Одеській областях та в Криму. На базах відпочинку гарно провели час 103 студенти, 18 чоловік пройшли курс оздоровлення в санаторії. Студенти-сироти отримували путівки безкоштовно, інші соціальне незахищсні студенти платили лише 10-20 % їхньої вартості. У спортивно-оздоровчому таборі "Буревісник" відпочивали 104 студенти. Взимку 2003 року в Карпатах відпочили 166 студентів. Такі тенденції зберігатимуться й надалі. Паралельно виділятимуться цільові кошти на медичну допомогу працівникам та студентам, які її потребують. При цьому планується реалізувати систему соціального страхування працівників університету.

Для професорсько-викладацького складу передбачено надання матеріальних заохочень за видання підручників, навчальних посібників, а також підвищення заробітної плати за присвоєння університетських почесних та вчених звань тощо.

Із вищенаведсних, лише основних напрямів соціально-економічного розвитку Технологічного університету Поділля, можна передбачити, що втілення в життя цієї підпрограми дасть змогу збільшити кількість робочих місць і покращити якість роботи працівників. Щодо студентів, то вони матимуть можливість не просто отримати вищу освіту, а й прожити студентське життя так, що воно запам'ятається як один з найкращих періодів у житті.

Андрій ПОПЧУК,

студент Технологічного університету Поділля