Чи живуть студенти весело?

Днями у Технологічному університеті Поділля відбулося засідання ректорату із студентами цього вузу. Таким демократичним способом адміністрація і студентство спробували вирішити свої спільні проблеми. Зустріч нагадувала прес-конференцію;студенти задавали запитання, а ректор зі своїми помічниками відповідали. Найболючішою виявилась тема побуту. Незважаючи на те, що вперше за останніх 35 років у студентських гуртожитках відбувається капітальний ремонт, багато питань стосувалося саме умов проживання. Тим не менше, на ремонт тільки одного гуртожитку уже було використано 1 млн. грн. Сорок чотири тисячі грн. планується ввести у кошторис для покращення системи опалення та освітлення. Студентів спробували заспокоїти ще й тим, що, мовляв, їх колеги із деяких столичних вузів живуть у значно гірших умовах.

Незважаючи на те, що стипендія для більшості сучасних студентів є явищем екзотичним, тема стипендій також жваво обговорювалась на зустрічі, щоправда, лише головами студентських рад. Так, виконати прохання студентів, повторити експеримент із рейтинговою системою, коли зразковим студентам-контрактникам надавалися пільги у вигляді зменшення плати за навчання ректорові виявилось не під силу, адже змінювати плату за навчання протягом п'яти років забороняє закон "Про освіту", А от видачу стипендій за допомогою банківських карток схвалили 1 через рік-два пообіцяли ввести, Ректорат відгукнувся також на пропозицію студентів факультету інженерних та інформаційних технологій ввести для заохочення навчання стипендію імені П'яскорського.

Не менше турбують майбутніх спеціалістів розваги та проведения дозвілля. Та з цим їм доведеться зачекати до весни, адже у будинку молоді "Проскурів", що рік тому перейшов у власність університету, триває ремонт. За підрахунками університету, щоб привести "Проскурів" у порядок, потрібно 244 000 грн. Проте для культурного розвитку студентів адміністрація робить чимало. Незабаром у всіх навчальних корпусах на перерві можна буде почути студентське радіо, а згодом обіцяють навіть створити власні телестудії. Встановлюються зв'язки з навчальними закладами різних країн. У березні в тупі відбуватиметься міжнародна конференція, у травні ж до університету із візитом прибудуть польські вчені та студенти. 120 студентів ТУПу минулого року брали участь у різних наукових конференціях вузів України. Планується ввести вивчення польської та французької мов, адже за домовленістю з деякими учбовими закладами цих країн, для того, щоб навчатися там, студентові ТУПу варто лише знати мову, правильно оформити анкети та пройти .співбесіду з психологом. Такі ж зв'язки планується налагодити і з вузами Німеччини та Англії. Проте багато було нарікань на відсутність можливостей спілкуватися зі своїми українськими колегами через брак комп'ютерів та часу в Інтернеті. Такі заяви дещо дивували проректорів, адже у розпорядженні університету аж 805 нових комп'ютерів, а на кожному факультеті є свій комп'ютерний клас; за послуги у мережі Інтернет університет щорічно сплачує 250-300 тисяч грн. У зв'язку з таким непорозумінням було вирішено провести ревізію і з'ясувати, чи всі комп'ютери використовуються за призначенням і для навчального процесу.

Порушувалося студентами й питання дискримінації окремих факультетів, котрі вважаються менш престижними за інші через відсутність відповідної матеріально-технічної бази, євроатрибутів і т.п. Від майбутніх випускників, занепокоєних невизначеністю свого майбутнього надійшла пропозиція створити студентську університетську біржу праці, яку ректорат без вагань підтримав, і навіть пообіцяв, що випускники цього навчального року уже проходитимуть через університетський центр працевлаштування.

Крім студентів виступали також і викладачі, й бібліотекарі, та ось у ректорату до всіх них була лиш одна претенція; не сприяти хабарництву, За університетською статистикою, 30% старшокурсників не відвідують заняття, проте на іспитах не рідко трапляється так, що прогульники якимось дивом отримують п'ятірки. Так от, питання зловживання викладачами службовим становищем та перевищення повноважень ще обговорюватиметься, але щоб не провокувати своїх викладачів, ректор закликав студентів всього-на-всього відвідувати заняття. Дійсно, лише за таких умов наш Технологічний університет зміг би стати одним із найпрестижніших навчальних закладів України.

Ірина Швейка