ПРЕЗЕНТАЦІЮ - ЗА ПОВНОЮ ПРОГРАМОЮ!

Ювілейні дати в біографіях людей, підприємств, навчальних чи інших закладів — це своєрідні часові рубежі, на яких підбиваються підсумки минулого, плануються кроки у майбутнє. Чимало здобутків, досягнень, перемог за 30 років свого існування має й інженерно-економічний факультет Технологічного університету Поділля.

Та особливого розвитку набула тут студентська наукова діяльність. Результати наукових досліджень опубліковані в матеріалах студентських конференцій різного рівня — від внутрі-універсигетських, до всеукраїнських і міжнародних. Досить широка й географія конференцій, у яких брали участь студенти факультету. Це і Московський інститут МЕСІ, і Київський національний університет імені Т Г Шевченка, Київський національний економічний університет, Донецький національний університет, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Тернопільська академія народного господарства і багато інших.

Значними досягненнями студент в ІЕФ є перемоги у Всеукраїнських і міжнародних конкурсах, олімпіадах, конференціях.

Але не тільки учасники конкурсів, олімпіад, конференцій одержують гідні оцінки своїх праць. Не припадають пилом у факультетських архівах багато інших наукових робіт і досліджень. Найкращі з них уже три роки виходять друком у спеціальному збірнику студентських робіт факуіьтету. А це є дієвим стимулом юнакам і дівчатам для наукової діяльності. І кількість статеи, опублікованих у збірнику, щоразу збільшується. Нинішнього навчального року вона досягла цифри 38.

"Проблеми економіки, обліку та менеджменту" — така назва збірника наукових праць студентів інженерно-економічного факультету, що вийшов у дні відзначення ювілею ІЕФ. І якраз із ним, з цим черговим збірником, пов'язане нове високе і досить цікаве зростання активності студентів факультету.

Адже на етапі підготовки до друку збірника вихованці ІЕФ першими включилися у реалізацію програми 'Молодий спеціаліст XXI століття", започаткованої університетом, регіональним центром перепідготовки та працевлаштування, кадровим агентством 'Кар'єра" і бібліотекою ТУПу. Очолив програму професор, доктор економічних наук, проректор з наукової роботи М П. Войнаренко. Метою програми є підтримка талановитої молоді, практична допомога в плануванні і можливостях досягнення життєвого успіху.

— В рамках реалізації практичного напрямку програми "Молодий спеціаліст XXI століття", — зазначає декан факультету М. І. Бондаренко, — проведено презентацію третього випуску збірника студентських наукових робіт її під керівництвом старшого викладача кафедри економіки Наталі Іванівни Маиороноі підготували і прове іи студенти — майбутні фахівці з маркетингу й економіки університету, а також брала участь група дизайнерів вищого професійно-технічного училища № 25 під керівництвом Тетяни Степанівни Богуш. Ідея познайомити майбутніх професіиних бізнес-партнерів виявилася дуже плідною й цікавою для обох сторін.

Здається, чого-чого, а презентацій нині проводиться скрізь чимало. Однак студенти свій захід не просто "списали", а досить детально, скрупульозно, доскіпливо, по-науковому підійшли до проведення презентації, перш ніж втілити свій задум у практику. Причому, факультету на всіх етапах допомагала в цьому бібліотека. Та й відбувалося все це в її стінах.

Отже, ще на початку осені минулого року в день урочистого відкриття програми "Молодий спеціаліст XXI століття" и була проведена" лекція з інформаційно-аналітичного огляду джерел інформації щодо проблем проведення ефективної пре-зентації.

Наступним кроком до мети стало тренінгове заняття. У цікавій формі студенти ознайомилися зі складовими заходу, різними стилями і сферами презентацій Науково-практичний семінар "Презентація — шлях до успіху” закріпив здобуті знання і навики.

Тим часом видавничий відділ університету видрукував тираж збірника. Настав довгоочікуваний день презентації.

Це була справді цікава, хвилююча подія. Працівники бібліотеки — невіомні, винахідливі і доброзичливі помічники студентів і викладачів у навчальному и науковому процесі — підготували приміщення — читальний зал економічних знань книгозбірні, оформили виставку " Від перших вершин — до наукових висог", на якій представили наукові праці студентів факультету. Художник бібліотеки Тетяна Микочаївна Чернишова виготовила вимпел та емблему програми "Молодий спеціаліст XXI століття", святкові привітальні плакати до 30-річчя факультету.

Все було добре продумано, підготовлено і, скажемо наперед, здіиснено. Святковий, піднесений настрій внесли у це своєрідне дійство ведучі презентації — студенти — майбутні маркетологи Настя Григор'єва і Ярослав Василевський. Вони и запросили до слова першим декана фа культету - ювіляра М І Бондаренка. Він розповів присутнім студентам, викладачам, гостям про здобутки ІЕФ, особливо в наукових пошуках, про що свідчить і черговий випуск збірника праць студентів, і ось ця його презентація. І взагалі, на факультеті створено справжню школу моїодих науковців

З виставкою "Від перших вершин — до наукових висот" присутніх ознаиомила заступник декана ІЕФ Л.С.Любохинець.Виставка зримо демонструвала ті студентськи висоти - публікації і в збірниках факультету, і в журналі “Вісник Технологічного університету Поділля", і в наукових збірниках Всеукраїнських та міжнародних науково-практичних студентських конференцій, сімпозіумів, а також показувала наукові праці колишніх студент! факультету, які досягли справжніх висот докторів економічних наук, проректорів М П Воинаренка і В М Нижника. 1 такі приклади наукових досягнень нинішніх учених, і включення в наукову діяльність зі студентської лави активізують творчий пошук юнаків і дівчат.

— До науки причетна велика студентська аудиторія, — зазначив докгор технічних наук, професор, проректор з наукової роботи В Г Каплун. — А в цьому велика заслу га деканату факультету і бібліотеки університету, яка стала серцем науки у навчальному закладі.

— Наукові статті сіудентів, представлені у збірнику, — підкреслив кандидат технічних наук,доцент, проректор з міжнародних зв'язків М.А.Иохна, — мають актуальний характер, високу якісіь Перші пубикації багатьом студентам починають шлях до високих звань докторів наук, професорів у майбутньому.

Студенти викладачі інших факультетів університету привітали ювілярів і з славною рубіжною датою і з презентацією наукового збірника При цьому своє привітання завідувач кафедрою інформаційних технологій та проектування кандидат технічних наук С С Ковальчук та студент Захар Чумак супроводжували показом анімаційного фільму "Студент і наука". Однак сценарій його створили все ж таки третьекурсники інженерно-економічного факультету.

Справді, презентація мала і щиру душевну, доброзичливу атмосферу, і цікавинки, які значно пожвавлювали ії.

В. ОКІПНИЙ