М.П. ВОЙНАРЕНКО, I.X. ТКАЧУК

Технологічний університет Поділля, и Хмельницький

КАФЕДРА ОБЛІКУ ТА АУДИТУ: ВІД ПЕРШИХ КРОКІВ ДО НАШИХ ДНІВ

У статті розкриваються історичні факти з часів створення (25 років тому назад у) Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування нової кафедри "Бухгалтерського обліку, статистики та фінансів". У конспекті загального розвитку навчального закладу і його структурних підрозділів показано становлення однієї із провідних спеціальностей сьогодення, а саме спеціальності "Облік і аудит ", особливості підготовки фахівців з бухгалтерського обліку та аудиту, формування викладацького складу кафедри, досягнення у науковій та навчально-методичніq роботах за останні двадцять п 'ять років.

Двадцять п'ять років тому у Технологічному університеті Поділля - тоді Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування (ХТІПО) - відкрилася нова кафедра "Бухгалтерського обліку, статистики та фінансів". На час відкриття кафедри (у травні 1978 р.) інститут мав у своєму розпорядженні 4 навчально-лабораторних корпуси і 4 гуртожитки на 2030 місць. У його складі функціонувало 5 факультетів, підготовче відділення (підготовчі курси), на яких навчалося 6234 студенти і слухачі, із них 3048 на денній формі навчання. Навчально-виховний процес забезпечувався 21 кафедрою, на яких працювало 326 викладачів, з них 125 чоловік мали наукові ступені і вчені звання.

Професорсько-викладацький колектив навчального закладу у той час досяг неабияких успіхів у навчально-виховній і науковій роботах. У навчальному процесі широко запроваджувалися нові форми і методи навчання із застосуванням обчислювальної техніки і використанням технічних засобів, зокрема, навчального телебачення. Лише за один 1978 рік співробітники інституту подали 55 заявок на винаходи, одержали 30 авторських свідоцтв, опублікували 261 наукову статтю та 2 монографії. Активно працювали вчені інституту за господарською договірною тематикою. Економічний ефект від запровадження результатів наукових робіт у цьому році склав 1 млн 699 тис. крб. Але динаміка навчального процесу постійно вимагала удосконалення організаційної структури інституту, пошуку нових напрямів підготовки фахівців, відкриття нових спеціальностей. Це була реакція на потреби як внутрішньо інститутського розвитку, так і задоволення галузевих інтересів сфери побутового обслуговування населення. Розвиток цієї галузі народного господарства вимагав не тільки підготовки достатньої кількості інженерів-механіків, технологів, економістів, але й висококваліфікованих спеціалістів бухгалтерського обліку, статистики, фінансів. Без них було неможливе ефективне планування господарської діяльності підприємств, визначення методів і способів використання наявних ресурсів, розширення мережі підприємств і створення необхідних умов надання побутових послуг населенню. Особливо важливою ця проблема була у той час, коли діяла директивна системи планування і зовсім були відсутні ринкові механізми регулювання сфери послуг.

Підготовка спеціалістів даного профілю в інституті розпочалася ще у 1974 році кафедрою "Економіки і організації побутового обслуговування". І коли виникла необхідність поглиблення професійної майстерності даних фахівців, підвищення наукового рівня їх підготовки, організації першого випуску студентів, створення більш сприятливих умов для навчально-виховної роботи 19 травня 1978 року перший заступник Міністра вищої і середньої спеціальної освіти УРСР Ю.І. Бутенко підписав наказ № 150 "Про зміни у структурі Хмельницького Технологічного інституту побутового обслуговування". Цим наказом кафедра "Економіки і організації побутового обслуговування" інженерно-економічного факультету розділялася на дві: одна - залишалася під старою назвою, а друга - отримала нову назву - кафедра "Бухгалтерського обліку, статистики і фінансів'. Наказ передбачав необхідні зміни у штатному розкладі, кошторисі і Статуті інституту. Новій кафедрі було виділено 5 приміщень загальною площею 234 кв. м. На цій площі розташувалися: лабораторія бухгалтерських машин, 2 спеціалізованих кабінети, обладнані машинами "Електроніка", кабінет географії і приміщення власне кафедри - кабінет завідувача кафедри і кімната викладачів загальною площею 54 кв. м. За кафедрою було закріплено 25 навчальних дисциплін.

Організаційний період становлення кафедри як самостійної одиниці дещо затягнувся. Тому кафедра як самостійна структура на повну потужність запрацювала з листопада 1978 року і на той час була вже досить добре укомплектованою викладачами. Із 11 викладачів 5 мали наукові ступені кандидатів наук, із них 3 мали вчені звання - доцента. Очолив кафедру кандидат економічних наук, доцент Попов В.Ф., який приїхав з Одеського політехнічного інституту. В колективі гармонійно поєднувалися досвідчені і молоді кадри. В той час на кафедрі працювали ще чотири доценти - к.п.н. Дикий P.M., к.е.н. Дубінін О.А., к.е.н. Жовнір Л.Ф., к.е.н. Захарченко М.М., один старший викладач - Федорук Л.Д., шість асистентів, в основному випускники нашого вузу, - Косянчук Т.Ф.. Наконечна Г.Ф., Хмелевська А.В., Шацька В.М., а також випускники Донецького державного університету - Дмітрієва (Дуда) Т.Т. та Львівського державного університету - Кот М.Ф. Невдовзі Хмелевська А.В., Дуда Т.Г., Шацька В.М. захистили дисертації і стали кандидатами економічних наук. В даний час вони є провідними фахівцями кафедри. Деякий час на кафедрі працювали к.е.н., доценти Вавілова Н.В., Волосатое В.Д., Лучковський І.В., Соболев О.П., Рябусова Л.Я. Для читання окремих старших курсів запрошувалися висококваліфіковані фахівці: директор Хмельницького учбового комбінату О.Є.Нагорний, проректор з наукової роботи інституту доц. А.П.Головня, головний бухгалтер інституту П.Ф.Барладін та інші.

Потрібно зауважити, що закладена у перші роки існування традиція залучення кращих випускників інституту до викладацької роботи діє й понині. В даний час на кафедрі працює 26 викладачів - колишніх студентів нашого навчального закладу. Збереглася й практика запрошення для читання курсів лекцій висококваліфікованих спеціалістів з республіканських, обласних, міських організацій та навчальних закладів і навіть із-за кордону.

Найбільше уваги новостворена кафедра приділяла удосконаленню навчально-методичної роботи. З цією метою проводилися відкриті лекції, практичні заняття, обговорення яких було справжньою школою підвищення професійного рівня викладачів. За два перші роки при великому завантаженні навчальною і науковою роботою, на кафедрі було проведено 8 відкритих лекцій, які прочитали доценти В.М.Дикий, О.А.Дубінін, М.М.Захарченко, В.Ф.Попов. Глибоко аналізувалися і 7 практичних занять, проведених асистентами: Т.Т.Дмітрієвою, А.В. Хмелевською, Т.Ф.Косянчук та іншими.

Помітну роль в зростанні педагогічної майстерності викладачів відігравала підготовка і обговорення, рецензування методичних розробок, рекомендацій, вказівок, які готувалися на допомогу студентам з найважливіших проблем курсу. Вони готувалися в переважній більшості досвідченими доцентами. Так, у 1980 р. доцент О.А.Дубінін видав методрозробку "Економіка і організація побутового обслуговування", доц. В.Ф. Попов - "Методичні вказівки до написання дипломної роботи"', старший викладач Л.Ф. Жовнір - '"Грошовий обіг і кредит" та інші. У 1981 році вийшов з друку у видавництві "Вища школа" перший навчальний посібник кафедри "Статистика бытового обслуживания населения", авторами якого стали М.М.Захарченко і Л.Д.Федорук.

Серйозною підмогою у шліфуванні педагогічної майстерності викладачів і поліпшенні навчально-методичної роботи кафедри стало налагодження ділових взаємозв'язків із спорідненими кафедрами інших навчальних закладів. Обмін методичними розробками, взаємне відвідування занять, стажування, рецензування різноманітних методичних матеріалів, допомога в організації складання кандидатських іспитів - такий далеко неповний перелік співробітництва кафедр. На той час кафедра підтримувала регулярні зв'язки з відповідними кафедрами Київського, Одеського, Тернопільського інститутів народного господарства. Ленінградського фінансово-економічного. Московського статистико-економічного та Московського фінансового інституту. Шахтинського технологічного інституту побутового обслуговування. Такі взаємозв'язки сприяли підготовці спеціалістів на рівні найкращих загальносоюзних наукових досягнень.

На забезпечення високого рівня підготовки спеціалістів було спрямовано проходження практики і стажування студентів. Питання, пов'язані з цією проблемою у 1978-1979 навчальному році часто обговорювалися на засіданнях кафедри. Мова йшла про вибір таких баз практики, які б дали майбутнім фахівцям ґрунтовні практичні навички бухгалтерської діяльності. Було визначено, що такими перспективними базами є підприємства побутового обслуговування Одеси, Донецька, Севастополя, Вінниці, Ворошиловграда, Тернополя. Всього було визначено 27 баз практики і стажування.

Особливо велику увагу члени кафедри приділяли залученню студентської молоді до науково-дослідної роботи (НДРС). Цим займалися всі без винятку викладачі. Для студентів читався спеціальний курс лекцій "Основи наукових досліджень", проводилися практичні заняття, працювали 4 наукових семінари:

вивчення проблем удосконалення економічного аналізу і обліку на підприємствах промисловості і побутового обслуговування;

вивчення проблем удосконалення організації бухгалтерського обліку і калькулювання собівартості продукції;

вивчення розміщення і розвитку підприємств служби побуту; економіко-статистичне вивчення проблем суспільно-економічних явищ і процесів.

В процесі НДРС широко використовувалися наявні технічні засоби, обчислювальні машини.

Підсумком НДРС було написання оригінальних курсових і дипломних робіт чи обговорення результатів дослідження на студентських наукових конференціях. У 1978-1979 році на наукову студентську конференцію студенти-бухгалтера представили 29 наукових робіт, у наступному навчальному році - 27. Кращі студентські роботи у 1979-80 навчальному році були відзначені дипломами Президії центрального управління науково-технічного товариства комунального господарства і побутового обслуговування. В числі нагороджених студенти: Ігнатенко Н.І., Шевчук Т.Д., Попик Н.Д., Тереховська А.І. Дипломами центрального управління науково-технічного товариства були нагороджені і керівники: доц. О.А.Дубінін, доц. М.М.Захарченко, Т.Т.Дмітрієва.

Перший випуск фахівців за спеціальністю "Бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності" відбувся у 1978 році в кількості 49 осіб, у 1979 р. було випущено - 67, а в 1980 - 69 фахівців даної спеціальності.

Такими були перші кроки кафедри "Бухгалтерського обліку, статистики і фінансів".

У 80-ті роки викладачами кафедри активно проводилися наукові дослідження проблем бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності у відповідності із замовленнями промислових підприємтсв. В результаті досліджень були розроблені методики нормативного обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції на підприємствах Міністерств легкої промисловості і сільськогосподарського машинобудування. В процесі виконання госпрозрахункової теми з Міністерством побутового обслуговування України був зроблений детальний аналіз стану нормування обігових засобів, структури використаних товарно-матеріальних цінностей для побутових послуг тощо. Результатами проведених досліджень стали нові підходи до удосконалення обліку основних засобів, розробки методик проведення аналізу господарської діяльності та удосконалення бухгалтерського обліку на підприємствах служби побуту. За результатами досліджень були захищені кандидатські дисертації А.В.Хмелевською, В.А.Шпаком, А.І. Склабінською.

З 1991-1992 навчального року кафедра спеціалізується на підготовці фахівців з обліку та аналізу господарської діяльності із спеціалізаціями з обліку, контролю та аналізу господарської діяльності в різних галузях народного господарства, а саме в промисловості, будівництві, кредитних установах, бюджетних та наукових установах, побутовому обслуговуванні, житлово-комунальному господарстві. У цей час із кафедри "Бухгалтерського обліку, статистики і фінансів" була виділена самостійна профілююча кафедра "Ревізії і контролю" з відповідною спеціалізацією щодо підготовки фахівців. Кафедру у 1990 році очолив професор Б.С.Кругляк.

У 1995 році в Україні почала впроваджуватись ступенева система підготовки фахівців бакалаврського та магістерського рівнів не тільки з бухгалтерського обліку, аналізу господарської діяльності, але і з аудиту. Саме в цьому році кафедра "Бухгалтерського обліку, статистики і фінансів" була перейменована на кафедру "Обліку та аудиту".

Враховуючи те, що з 1993 року кафедра вела підготовку фахівців за спеціальністю "Фінанси і кредит", яка була відкрита на факультеті бізнесу і права у 1996 році в університеті була створена нова кафедра "Обліку, аудиту та фінансів" шляхом об'єднання кафедр "Обліку та аудиту" і "Ревізії та контролю". Проте вже у 1998 році з'явилась необхідність виділення із нещодавно об'єднаної кафедри нової профілюючої кафедри, а саме кафедри "Фінансів і банківської справи", з відповідною спеціалізацією її випускників. На новостворену кафедру пішли кандидати економічних наук, доценти В.М.Шацька. Є.Г.Рясних, С.В.Ковальчук, старший викладач Л.Д.Федорук, а також асистенти-магістри: К.Л.Ларіонова, Т.С.Рохманійко. Р.С.Квасницька. Невдовзі К.Л.Ларіонова захистила кандидатську дисертацію.

Проте рівень підготовки фахівців спеціальності "Облік та аудит" не знизився, а викладачі кафедри навпаки, ще більш активізували роботу як в напрямах удосконалення навчального процесу, так і пошуку нових напрямів наукових досліджень для посилення рівня і якості підготовки кандидатських і докторських дисертацій.

Ряд наукових досліджень були спрямовані на пошук нової парадигми розвитку і шляхів виходу України з кризового стану, реформування окремих галузей сфери матеріального виробництва та сфери послуг при переході до ринкових відносин, розробки механізмів реорганізації виробничих та управлінських структур підприємств за допомогою сучасних методів оптимізації, кластерних технологій, функціонально-вартісного аналізу. З даного напрямку була підготовлена і захищена одна докторська дисертація М.П.Войнаренком.

Останнім часом, починаючи з 1995, року поряд з дослідженнями проблем обліку та аудиту на кафедрі розгортається наукова робота щодо місця України в геоекономічному просторі Європи, можливостей експортного потенціалу Подільського регіону, визначення приоритетних напрямів у розвитку окремих галузей народного господарства, здійснення цілеспрямованої структурної перебудови, запровадження механізмів стимулювання і активізації виробничого процесу, удосконалення системи оподаткування, затрат і результатів праці, соціальної сфери, зайнятості населення тощо. З цих напрямів викладачами кафедри захищені дисертації: докторська - В.М.Нижником, кандидатські - Г.О.Дарманською, Т.А.Кладницькою, Л.П.Радецькою, І.В.Свиноусом, Т.Г.Рзаєвою, Л.В.Джулій, В.М.Бобровник.

За цей період кафедрою виконувались три госпдоговірні науково-дослідні теми: "Удосконалення організаційної структури управління" з Хмельницьким ВАТ "Термопластавтомат" і "Реструктуризація підприємства при переході до ринкових відносин" з Славутською фірмою "Каландр" (відповідальний виконавець Л.П.Радецька), "Розробка моделі корпоративного податкового менеджменту" з Хмельницьким ВАТ '"Укрелектроапарат" (відповідальний виконавець О.В.Тарашевська) і дві держбюджетні теми "Проблеми трансформації сфери послуг в процесі реформування економіки України" спільно з Одеським державним економічним університетом і "Концепція інформаційного забезпечення фінансово-інвестиційної та інноваційної діяльності" (відповідальний виконавець Н.А.Хрущ).

Результати розробок науковців кафедри лягли в основу при написанні монографій, підручників, наукових публікацій. Основні з них наводяться в даній оглядовій статті. Всього ж за час існування кафедри її викладачами опубліковано більше 500 наукових статей та тез доповідей на наукових конференціях, симпозіумах, семінарах, видано 8 монографій і 15 навчальних посібників.

Вперше в історії університету в травні 1996 року кафедрою була організована і проведена на високому рівні Міжнародна науково-практична конференція "Проблеми обліку та аудиту за умов нестабільної економіки". В роботі конференції взяли участь і виступили з науковими доповідями керівники області і міста, ректор університету, відомі вітчизняні вчені і практики. В роботі конференції також взяли участь і виступили з доповідями відомі вчені зарубіжних країн, а саме: професори Каліфорнійського університету (США), доктори наук Ендрю і Елізабет Пападжорж, доктор обліку із Нью-Йорка, професор Едвін Клігман. доктор обліку, професор із Університету Ньюкастла (Австралія) Володимир Мотика, посланці Корпусу Миру в Україні Роберт Ріно із Філадельфії та Кім Вівіан із Лос-Анжелеса (США).

Нині вчені кафедри обліку і аудиту мають змогу співпрацювати з близькими по виду діяльності кафедрами і фірмами Німеччини, Франції, Угорщини, Болгарії, США. Це створює умови для підготовки спеціалістів з урахуванням світового досвіду. Кафедра бере активну участь в реалізації програми TACIS (проект ED UK 9301 "Перепідготовка колишніх офіцерів в Україні*') Європейського Союзу (Фонд Євразія). Десять викладачів кафедри пройшли перепідготовку в рамках програми TACIS з використання комп'ютерної техніки, сучасних тренінгових методів навчання, вивчення базових основ ринкової економіки, англійської мови тощо. Кілька викладачів пройшли стажування за кордоном, а саме: Войнаренко М.П.- в Німеччині, Франції: Хмелевська А.В.- в Великобританії, Італії; Наконечна Г.Ф.- в Італії; Ченаш B.C.- в Англії; Костюк О.М.- в США, Радецька Л.П. - в Німеччині, Польщі, Мариковський СІ. - в Бельгії. Викладачі і співробітники кафедри беруть активну участь у новому Українсько-Британському проекті перепідготовки і працевлаштування колишніх військових офіцерів і вже за цим проектом пройшли стажування в Манчестерській школі бізнесу (Великобританія) Войнаренко М.П., Слободянюк СМ., Леонтович-Пелих O.K., Гапеєв А.І.

Слід зазначити, що при переході до ринкових відносин в Україні створюється велика кількість малих, середніх і інших підприємств з різними формами власності, в яких ключовими особами с керівники і головні бухгалтери. Випусники університету спеціальності "Облік та аудит" нині успішно працюють практично в усіх галузях народного господарства, на посадах старших і головних бухгалтерів, фінансистів, аналітиків, ревізорів-контролерів, аудиторів, консультантів, податкових інспекторів тощо.

При переході до ринкових відносин потреба у спеціалістах, які досконало знають основи економіки, бухгалтерський облік, аудит, фінанси, банківську справу буде і в майбутньому значно зростати. А тому, починаючи з 1993 року, набір студентів на денну та заочну форми навчання постійно збільшується. За станом на 1 січня 1998 року по кафедрі проходили підготовку 1560 студентів спеціальності "Облік та аудит" і 48! студент спеціальності "Фінанси та кредит", із них тільки по денній формі навчалося 936 чол.

На 1 вересня 2003 року на всіх формах навчання здійснюється підготовна 1742 чол.. в тому числі: денна форма навчання - 652 (з них 22 магістри), заочна - 673, заочна друга вища - 93, заочна дистанційна - 299 та інші. Збільшується кількість студентів, за яких відшкодування витрат вузу за навчання беруть на себе фірми, державні і недержавні установи, приватні підприємства. Це є цивілізований шлях пристосування освіти до функціонування її навчальних закладів за умов ринкової економіки.

Крім того, викладачі кафедри забезпечують також підготовку спеціалістів для інших випускаючих кафедр університету, читаючи на механічному, технологічному, радіотехнічному, інженерно-економічному та бізнесу і права факультетах наступні дисципліни: бухгалтерський облік, економічний аналіз, гроші і кредит, статистика, аудит тощо.

На даний час на кафедрі працюють 5 докторів економічних наук, професорів: М.П.Войнаренко, В.СКозак, Б.СКругляк, О.І.Кулинич, В.М.Нижник; 14 кандидатів наук, доцентів: В.М.Бобровник. Г.О.Дарманська, Л.В.Джулій, Т.Т.Дуда, М.М.Захарченко, Т.А.Кладницька, Г.Ф.Наконечна. Л.П.Радецька, Т.Г.Рзаєва, І.В.Свиноус, А.І.Склабінська; А.В.Хмелевська, Н.А.Хрущ. В.А.Шпак, 6 старших викладачів: Т.В.Литвинчук, Л.В.Овод, Г.В.Пухальська, Л.В.Скоробогата, В.Г.Стрижова, Г.В.Щавінська і 8 асистентів. Шість викладачів і випускників кафедри навчаються в аспірантурі, ще вісім прикріплені здобувачами кандидатського ступеня до провідних вчених університету. Питома вага тих, що мають вчений ступінь та звання складає більше 50% від загальної кількості викладачів. Це висококваліфікований і працездатний колектив, який забезпечує якісне викладання всіх дисциплін, що закріплені за кафедрою.

Література

  1. Архів музею історії Технологічного університету Поділля. - Итоги выполнения плана и результаты
    деятельности ХТИБО в 1978 г. -Хмельницький, 1978. -Док. 1-5.

  2. Державний архів Хмельницької області. - Наказ Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти
    УРСР№ 150, 19 травня 1978 р. Ф. 6151, оп. 1,од. зб. 233, арк. 105.

  3. Державний архів Хмельницької області. - Отчет о работе кафедры "Бухгалтерского учета,
    статистики и финансов". Ф. 6151, оп. 1, од. зб. 262.

  4. Захарченко М.М., Федорук Л.Д. - Статистика бытового обслуживания населения: Учебное пособие.-
    К.: Изд-во"Вища школа", 1981.- 142с.

  5. Проблеми обліку та аудиту за умов нестабільної економіки // Матер, міжн. наук.-практ. конф. 29-31 травня 1996 р / Відп. ред. М.П.Войнаренко. - Хмельницький: ТУП, 1996. - 230 с.

  6. Войнаренко М.П. Проблеми обліку, аудиту та фінансів: погляд з минулого в майбутнє // Вісник
    Технологічного університету Поділля. Економічні науки.- 1998.-№3.- С.53-57.

  7. Системи обліку в Україні: трансформація до міжнародної практики / За редакцією проф.
    М.П.Войнаренка. - К.: Наукова думка, 2002. -718 с

  8. Асаул А.Н., Войнаренко М.П. Организация предпринимательской деятельности / Предисл. проф.
    Р.И.Силина: Учебное пособие. - СПб-Хмельницкий: Изд-во "Универ" ТУП, 2001. - 392 с.

  9. Войнаренко М.П., Радецька Л.П., Філінюк В.Р. Проблеми реформування економіки України.- Київ:
    Логос, 1999.-260 с

  1. Войнаренко М.П., Холоденко A.M. Проблемы автоматизации функционально-стоимостного
    анализа / Отв.ред. В.М.Геец.- К.: Наукова думка, 1994.- 234 с.

  2. Дарманська Г.О., Овод Л.В. Контролінг: Навчальний посібник - Хмельницький: ТУП, 2002- 107 с.

  3. Дарманська Г.О. Проблеми економічного механізму підготовки управлінських рішень.-
    Хмельницький: Поділля, 1997.-72 с

  4. Дарманська Г.О., Осадчий В.П. Аналіз фінансового стану підприємства.- Хмельницький: Поділля,
    1997.-63 с

  5. Дарманська Г.О., Бармак А.В., Осипов Ю.А. Компьютерный анализ хозяйственной деятельности. -
    Хмельницкий: Изд.-во "Поділля", 1995. - 128 с.

  6. Виявлення правопорушень в системі оподаткування / В.А. Предборський, О.П. Дзісяк, В.В. Оцел,
    Г.В. Пухальська.-К.: Фенікс, 1999.-216 с.

  7. Бухгалтерський облік: організаційно-методологічні аспекти / Б.С.Кругляк, Т.П.Бондар, О.Б.Зайцева,
    В.Д.Слободян, Г.В.Щавінська.- Хмельницький: ТУГІ, 2001. - 286 с

  8. Економічний аналіз (виробничі ситуації та ділові ігри) / О.П.Антонюк, О.Б.Зайцева, Г.В.Скиба,
    В.Д.Слободян, Г.К.Тунтія. За ред. проф.. Б.С.Кругляка.- Хмельницький - Кам'янець-Подільський: Вид-во
    "Медобори" (ПП Мошак М.І.), 2003. - 408 с

  9. Нижник В.М. Розміщення продуктивних сил України. Конспект лекцій. 2-е вид., виправл. -
    Хмельницький: ТУП, 2003. - 94 с.

  10. Нижник В.М. Розміщення продуктивних сил України: Консп. лекцій.- Хмельницький: ТУП, 2002.-
    94 с.

  11. Нижник В.М. Затрати і результати в транзитивній економіці.-Хмельницький: Поділля, 2ООО.-356с.

  12. Козак В.Е., Новиков В.Н. Непроизводственная сфера в условиях перехода к рыночной экономике. -
    К.: Наукова думка, 1993.- 198 с.

  13. Соціальна сфера в перехідній економіці / В.М.Новіков, В.Є.Козак та ін.- К.: IE НАНУ, 2000.- 132 с

  14. Трансформаційні процеси у соціальній сфері / В.М.Новіков, B.C.Козак та ін. - К.: IE НАНУ, 2003-
    156 с.

  15. Кулинич О.І. Економетрія: Навч. посібн. - Хмельницький: Вид-во "Поділля'', 1997. -115 с.

  16. Кулинич О.І. Економетрія. Практикум. - Хмельницький: Вид-во "Поділля", 1998. -151 с

  17. Кулинич О.І. Економічна статистика: Навч.посібн. - Хмельницький: Вид-во "Поділля", 2000. -286 с

  18. Кулинич О.И. Эконометрия. Учебное пособие. - М.: Финансы и статистика, 2001. - 302 с.

Надійшла 6.10.2003 р.

С.Ф. ГОЛОВ

Міжнародний інститут менеджменту, м. Київ

МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ВІДПОВІДНОСТІ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА МІЖНАРОДНИМ СТАНДАРТАМ

Запропоновано та обґрунтовано ачгоритм аналізу відповідності фінансової звітності українських підприємств, складеної за національними положешіями (стандартами) бухгалтерського обліку, міжнародним стандартам.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2001 р. № 1046 "Про затвердження заходів щодо реалізації основних напрямів розвитку фондового ринку на 2001-2005 роки" підприємства-емітенти. цінні папери яких допущено до торгівлі на організаційно оформлених ринках, професійні учасники фондового ринку та інститути спільного інвестування починаючи з 2003 року повинні складати фінансову звітність у повній відповідності до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБО). Поряд з тим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 р. № 25-р передбачено здійснити перехід відкритих акціонерних товариств на МСБО у 2004 -2005 роках.