Технічні науки

А.Б. ДОМБРОВСЬКИЙ В.Л. ВЕНГРЖАНОВСЬКИЙ

Технологічний університет Поділля, м Хмельницький

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ І ДИЗАЙНУ - МИНУЛЕ І ПЕРСПЕКТИВА

Вища освіта завжди була і запишається фундаментом людською розвитку та прогресу суспільства. Вона виступає гарантом індивідуального розвитку, забезпечує становлення інтелектуального, духовною, виробничого потенціалу суспільства. Розвиток держави, структурні перетворення на макро- і мікроекономічному рінні повинні гармонічно поєднуватись з реформуванням та змінами в структурі вищої освіти з мето о задоволення потреб і прагнень молоді.

Перехід країни до ринкової економіки обумовлює реформування вищої освіти, яке повною мірою сприяло б формуванню самостійного мислення, посиленню індивідуального підходу до розвитку творчих здібностей, докорінному поліпшенню професійної підготовки спеціалістів, здатних працювати в умовах ринкової економіки.

Варто зазначити, що останніми роками відбулися зміни в напрямку наближення структури освітніх і освітньо-кваліфікаційних рівнів де світових стандартів. На практиці нині повна вища професійно-технічна освіта охоплює підготовку за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста та магістра.

У зв'язку зі змінами в структурі попиту на працю за ознакою здобутої професійної освіти дедалі більша кількість молодих людей стали пов'язувати перспективи отримання роботи взагалі і хорошої роботи зокрема з високим рівнем освіти і кваліфікації за сучасною професією. Відповідно формується і мотивація щодо здобутої професійної освіти.

В цьому зв'язку ріст попиту на спеціалістів, яких готує Технологічний університет Поділля в цілому і факультет технологій і дизайну зокрема, знаходить повне логічне пояснення.

Адже забезпечення людини предметами першої необхідності, цебто одягом. взуттям, найелементарнішими предметами сервісу, завжди було і залишається першочерговою потребою людства. Кризовий стан економіки в держані не зняв з порядку денного забезпечення населення цими атрибутами. Все ж в останній період ми можемо констатувати, що доведені до повного занепаду, достатньо високорозвинені в минулому галузі вітчизняної легкої промисловості та служби сервісу нині починають відроджуватись. Підняти їх за допомогою широкомасштабних економічних реформ зможуть тільки висококваліфіковані фахівці, яких повинна підготувати вища школа В цьому зв'язку, перед системою вищої освіти в економічних умовах, що склались в нашій державі, постала необхідність створення нової за змістом і структурою більш універсальної системи фахової підготовки молоді. Вона створюється на нових методологічних засадах, які базуються на збереженні досягнень минулого та одночасному приведенні системи освіти у відповідність до нинішніх економічних можливостей і потреб держави.

В чи;лі інших вузів України і наш Технологічний університет Поділля виконує це важливе, поставлене Урядом, соціально-політичне завдання по формуванню інтелектуального потенціалу для забезпечення народного господарства висококваліфікованими фахівцями. В університеті здійснюється підготовка інженерно-технічних, наукових, викладацьких та інших кадрів за ступеневою системою. Нині перед всіма нашими структурними підрозділами стоїть важливе завдання підготуватися і пройти акредитацію на підтвердження статусу державного університету IV рівня підготовки фахівців. В таких умовах зустрічає свій 35-річний ювілей колектив факультету технологій і дизайну, колишній технологічний факультет.

Технологічний факультет Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування був відкритий в 1967-1968 навчальному році в складі двох кафедр: хімії, яка забезпечувала загальну хімічну підготовку студентів інституту і започаткувала підготовку фахівців з спеціальності хімічна технологія та обладнання опоряджувального виробництва, і економіки та організації побутового обслуговування, на базі якої створені інженерно-економічний факультет, факультет бізнесу і права, ряд економічних спеціальностей заочної та дистанційної форм навчання.

Наказом Мінвузу УРСР №29 від 29.04.1969р. в ХТІПО була відкрита кафедра технології виробничих процесів, на базі якої наказом Мінвузу №219 від 15.05.1973р. були створені кафедри технології швейних виробів та технології виробів з шкіри. Рішенням колегії Мінвузу УРСР від 13.06.1970 р. від кафедри хімії відокремилась кафедра хімічної технології та обладнання опоряджувального виробництва. Цим же наказом від технологічного факультету відділився інженерно-економічний факультет з спеціальностями економіка та організація побутового обслуговування і хімічна технологія та обладнання опоряджувального виробництва.

Першим деканом факультету (1968-1971 pp.) була доцент кафедри хімії Євдокименко Вікторія Іванівна, яка вклала багато сил і енергії в справу організації навчального процесу. В 1981 році вона перейшла на роботу в Хмельницьке військове артилерійське командне училище. Значний вклад у становлення факультету, створення матеріально-технічної бази інституту вніс наступний декан, а з 1976 року проректор з навчальної роботи Семенюк Валерій Іванович (1971-1976 pp.), який нині працює на посаді доцента кафедри хімічної технології В 1973 році він очолив інженерно-економічний факультет. Деканом технологічного факультету із спеціальностями технологія швейних виробів і технологія виробів із шкіри став доцент Алексієнко Анатолій Іванович (1973-1976 pp.). Все ж, безсумнівно, успіхам росту, утвердженню позицій факультету, створенню багатьох цінних починань і хороших традицій факультет зобов'язаний доценту Коломійцю Ігорю Дмитровичу (1976-1990 роки), який тричі обирався на посаду декана. Нині він викладає фізику студентам рідного факультету. З 1990 по 2003 рік на посаді декана технологічного факультету працював професор ТУ Поділля Венгржановський Віктор Антонович, зусиллями якого розширено спектр спеціальностей і спеціалізацій, розширена матеріальна і комп'ютерна база на кафедрах факультету, впроваджене студентське самоврядування З червня 2003 року факультет очолює колишній завідувач кафедри технології і конструювання виробів із шкіри, випускник цієї кафедри - доцент Домбровський А.Б..

В 1987 році були об'єднані всі технологічні спеціальності ХТІПО і, таким чином, до складу технологічного факультету увійшли кафедри технології швейних виробів, технології виробів із шкіри, хімічної технології та хімії.

В 1988 році на факультеті було відкрито дві нових спеціалізації: конструювання швейних виробів та конструювання виробів з шкіри. З цього часу відповідні кафедри одержали назви: технологія та конструювання швейних виробів (ТКШВ) і технологія та конструювання виробів із шкіри (ТКВШ). Викладення навчальних дисциплін відбувається за планами, які постійно оновлюються з тим, щоб забезпечити належну фахову підготовку та високий культурно-освітній рівень випускників факультет)'.

Деканат, профілюючі кафедри факультету здійснюють постійний контроль за ринком праці і попитом на спеціалістів. Це допомагає, в умовах ринкової економіки, здійснювати підготовку тих спеціалістів, яких вимагає сьогодення. Так, зниження попиту на інженерів-хіміків-технологів для служби сервісу з одного боку і розвиток радіоелектронної промисловості на Україні в цілому і в у. Хмельницькому зокрема з другого боку, стали передумовою відкриття в 1992 році спеціальності "Технічна електрохімія". Нераціональне ресурсо- і енергозбереження, споживацьке використання земельних ресурсів, забруднення світового океану, стало причиною початку екологічної кризи. В цьому зв'язку зусиллями факультету і університету, за підтримки керівників промислових підприємств і адміністрації міста та області, було відкрито спеціальність "Охорона навколишнього середовища".

Початок приватизації структур сфери побутового обслуговування зумовив необхідність підготовки спеціалістів, здатних на належному рівні забезпечити як технологію так і організацію виробництва. В цьому зв'язку в 1996 році факультет розпочав підготовку інженерів-хіміків-технологів з поглибленою економічною підготовкою. Випускники цієї спеціальності одержують дипломи бакалавра з хімічної інженерії і менеджменту та дипломи спеціаліста з хімічної технології та менеджменту організацій.

В 2000 році на базі спеціальності "Хімічна технологія та обладнання опоряджувального виробництва" відкрита спеціалізація "Хіміко-екологічний контроль та управління виробництвом", яка окрім хіміко-технологічної підготовки включає поняття інструменту еколого-економічного управління. Останнє охоплює питання системи регулювання впливу виробництва на довкілля та оцінку його інвестиційної привабливості.

Становлення легкої промисловості і зокрема швейної галузі ефективна робота протягом 10 років студентського Будинку моделей і Школи манекенниць при кафедрі ТКШВ, керованих проф. Банновою І.М., стало основою для відкриття в 2001 році нової спеціалізації "Моделювання швейних виробів" На цьому ж фунті виникла ідея відкриття підготовки спеціалістів з напрямку "Мистецтво" за спеціальністю "Дизайн", яка зусиллями зав. кафедрою ТКШВ Славінської А.Л., за підтримки деканату і ректорату стала реальністю. Таким чином, в 2001 році на цю спеціальність зроблено перший набір. З 2001 року кафедра ТКВШ розпочала підготовку фахівців з спеціалізації "Сертифікація взуття та виробів зі шкіри".

Нині на чотирьох кафедрах факультету працює 63 чоловіки професорсько-викладацького складу 3 них 6 докторів наук і 39 кандидатів наук, доцентів, що складає 61% від загальної кількості викладачів. Деканат і кафедри постійно працюють над підвищенням забезпечення навчального процесу науково-педагогічними кадрами найвищої кваліфікації. На всіх кафедрах факультету діє аспірантура, що дозволяє можливість готувати власні науково-педагогічні кадри.

З 2000 року факультет розпочав підготовку магістрів. На кафедрах факультету спостерігається динаміка росту магістерських робіт як в кількісному, так і в якісному плані. Так, тільки кафедрою ТКШВ підготовлено 30 магістрів.

Для зміцнення викладацького складу на спеціальності "Технічна електрохімія" до навчального процесу залучаються ведучі фахівці галузі: завідуючий кафедрою електрохімії Дніпропетровського хіміко-технологічного університету, доктор хімічних наук, професор Кошель М.Д.; завідуючий кафедрою хімії та екології Дніпропетровського технологічного університету залізничного транспорт)' проф. Плахотнік В.М.; проректор з наукової роботи Київського ДУТД Березненко М.П.; старший науковий співробітник Сіверськодонецького НД1 техніки безпеки хімічної промисловості України, д.т.н., професор Мичко А.А.

Кафедру технології швейних виробів протягом її існування очолювали: ст. викл. Дубач B.C. (1969-1970), доценти - Базюк Г.П. (1970-1975, 1986-1992), Сучкова ЛІ (1975-1976), Шаршов B.C. (1976-198I). Алексєєнко А.1. (1981-1986), Кустова О.Г. (1992-1997), доктор технічних наук Скрипник В.М (1997-1999). доц. Славінська А Л. з квітня 1999 року і по нинішній день.


Кафедру технології виробів з шкіри очолювали доценти: Шаповал МІ. (1973-1977). Степанов Г.В. (1977-1983), Стоянов І.С. (1983-1988), Мандзюк І.А. (1988-1989), Якимова Г.П. (1989-1992), Либа В.ГІ. (1992-1997), Домбровський А.Б. (1999-2003), Цимбалюк В.М. (з червня 2003 року).

Першим завідувачем кафедрою хімії на технологічному факультеті був доц. Пастушак М.О. (1967-1973). Людина надзвичайно добропорядна, чесна, відверта. Крім того, прекрасний педагог, наставник для студентів, тозариш в колективі. Його робота відзначена урядовими нагородами - медалями "За доблесний труд" і "Ветеран праці". На цій посаді його змінили доц. Каратєєв A.M. (1973-1980) нині доктор технічних наук, завідуючий кафедрою, професор Харківського держуніверситету; доц. Венгржановський В.А. (1980-1989); проф. Мігаліна Ю.В. (1989-1993) нині ректор Мукачівського технологічного інституту. З вересня 1993 року кафедроо керує доц. Хрящевський В.М.

Кафедрою XT здійснювали керівництво доценти Мухля СЮ. (1971-1972), Круглое В.К. (1972-1973), Ганзюк Л.І. (1973-1989), випускниця факультету доц. Тебляшкіна Л.І. (1989-1994). З 1995 року і по нині вона працює проректором з навчальної роботи Мукачівського технологічного інституту. З 1994 по 2001 рік кафедру знову очолив професор Ганзюк Л.І., який зумів створити свою наукову школу, відкрив аспірантуру з проблем матеріалознаЕства, написав об'ємний підручник "Фізична хімія високомолекулярних сполук", видав монографію і в розквіті творчого таланту в 2001 році пішов з життя. З листопада 2001 року кафедрою завідує випускник університету доц. Мандзюк І.А.

В 1997 році першим захистив докторську дисертацію наш вихованець, бувший завідувач кафедрою ТКВШ Либа В.П.. З і999 року він працює проректором з наукової роботи Мукачівського технологічного інституту.

Глибокої шани, щирої подяки заслуговують викладачі і співробітники, які віддали значну частину свого життя мавчанню і вихованню студентської молоді, а зараз на заслуженому відпочинку. Та їх праця і понині залишилась надбанням колективів. Серед таких слід назвати ст. викладачів Дубача B.C. і Цимбалюк СВ., доцентів Іванову Т.О., Шаршова B.C., Міщенко ГЛ., Непомнящего В.Ю, завідуючу лабораторіями кафедри хімії Тимкову Г.С., ст. лаборантів Слободенюк Г.П., Кузьменчук Г.П., Стрілець В.Д. Добра і вічна пам'ять вченим, які своє життя поклали на алтар науки і служили їй до останнього подиху - проф. Ганзюку Л.1., доцентам Бачмнському Т.П., Гриньову Г.В., Круглову В.К., Таракановій Г.П.

Найтепліших слів подяки заслуговують ветерани університету, викладачі і співробітники, які 35 років трудяться в нашому колективі і будемо сподіватись, ще довго служитимуть на благо процвітання нашого університету, нашої держави. Серед таких слід назвати Баннову І.М., Бегняк В.І., Брюхову І.Г., Велі-Уллу О.М., Венгржановського В.А., Калину В.М., Кириченка В.І., Кравцову Л.В., Корж Т.С, Лозінську СМ., Макаркіну А.Д., Огороднік Г.М., Пастушака М.О., Поліщук Н.С, Прошину Н.В. Ребрик B.C., Савчука М.П., Савчук H.I"., Славінську АЛ., Степанову Л.С, Стоянова І.С., Стоянову О.П., Тарасову ГЛ., Шаврову Л.О., Якимову Г.П. і беззмінного диспетчера факультету Баландіну В.Г.

Нині успішно працюють над докторськими дисертаціями доценти Славінська А.Л., Сарана О.М., Мандзюк І.А.. Одержав гранд Соросівського доцента і активно працює над докторською дисертацією з проблем методики викладання хімії в вузі доцент кафедри хімії Кириченко B.I.

Впродовж 35 років на факультеті проведена значна науково-дослідна робота на основі держбюджету, госпдоговорів про науково-технічне співробітництво. Результати їх впроваджені у виробництво, підтверджені авторськими свідоцтвами, патентами, опубліковані в наукових журналах, заслухані на різного рівня наукових конференціях, використовуються з навчальному процесі. Зупинимося на характеристиці НДР кафедр факультету.

Тематика науково-дослідної роботи кафедри ТКШВ різноманітна. Дослідження ведуться за певними науковими напрямками

Робота одного з них - "Розробка спецодягу та вивчення властивостей матеріалів в одязі спеціального призначення" - розпочата на кафедрі ще в 70-ті роки. Плідно працювали над цією тематикою доценти: Шаршов B.C., Сарана О.М., Мичко А.А., Кочетов О.П., Кравцова Л.В., Прошина Н.В., Лозинська СМ., Ярощук О.В., Троян О.М. Під керівництвом доц. Сарани О.М. на кафедрі виконано ряд госпдоговірних тем.

Другий напрямок "Автоматизація процесу проектування одягу різного призначення започаткований в 80-х роках дсц. Славікською А.Л., яка розробила інформаційне забезпечення САПР одягу для підприємств служби побуту. Предметом її под&іьших досліджень став діловий одяг як художня та технічна система її аспіранти Кулешова С.Г. і Домбровська О.М. успішно виконали і в термін захистили кандидатські дисертації. Професор Баннова І.М. розробила оригінальну методику вимірювання площі лекал в системі САПР одягу Під її керівництвом захищена кандидатська дисертація доц. Краснюк Л.В. Розробкою раціональних конструкцій жіночого, чоловічого та дитячого одягу різних конструктивних покроїв та призначення займаються також доц. Кудрявцева Н.В., ст. викладачі Шаврова Л О., Стоянова О.П. ас. Кравчук Н.П., аспіранти кафедри.

Третій напрямок "Удосконалення технологічних процесів виготовлення одягу" започаткований наприкінці 70-х років доц. Базкжом Г.П. Дослідженнями запропоновані заходи щодо удосконалення технологічних процесів в основних цехах швейних фабрик. В цьому напрямку науковими розробками займалися доц. Міщенко ГЛ., Шаршов B.C., Горобчишина B.C., Савчук Н.Г. Дослідження властивостей текстильних матеріалів з метою поліпшення якості одягу проводять доценти Поліщук НС. та Бондар К.І.

Нині всі напрямки наукових досліджень об'єднані единою кафедральною темою: '"Розробка методи і дослідження властивостей матеріалів швейних виробів на етапах їк проектування, виготовлення та експлуатації.

Найбільш плідно НДР на кафедрі велась в 1985-90 pp. її загальний обсяг склав 375 тис.крб. (тут і далі в тогочасних цінах) при економічному ефекті 342 тис. крб. За результатами наукових досліджень опубліковано понад 400 наукових праць.

Викладачами кафедри захищено 19 кандидатських дисертацій. Нині на кафедрі 7 чоловік працюють над кандидатськими і двоє над докторськими дисертаціями.

Головним цільовим науковим напрямком кафедри ТКВШ з часів її заснування є ""Удосконалення технології виготовлення та методів проектування виробів із шкіри". Засновником цього напрямку був тодішній завідуючий кафедрою доц. Шаповал М.І. В рамках цієї глобальної проблеми визріли та розвинулись тематичні напрямки: "Розробка методів і апаратури для автоматизованого складання заготовок взуття" (Стоянов І.С); "Розробка методів обміру стоп і проектування раціонального взуття" (Калина В.М , ЯкимоЕа Г.П., Велі-Улла О.М., Либа В.П., Домбровський А.Б.); "Удосконалення конструкцій колодок і устаткування для складання взуття (Бегняк В.І., Казмірчук О.Д.); "Дослідження гігієнічних та естетичних властивостей взуття" (Ребрік B.C., Корж Т.Є.); "Дослідження електростатичних процесів при виготовленні і експлуатації взуття" (Савчук Н.П.) та інші.

Працюючи над держбюджетними темами, викладачі кафедри виконували наукові розробки за господарськими договорами. Так, тільки з 1975 року по 1989 рік таких тем було виконано на самому понад 450 тис.крб. Кафедрою створено, випробувано і впроваджено у виробництво методи і апаратуру для обміру стоп за індивідуальними замовленнями населення; рекомендації з техніко-економічного розвитку галузі побутовою обслуговування населення України; методи і апаратуру для контролю рівня електризації взуття, а також технічні умови його зниження; методи проектування взуттєвих колодок для виготовлення комфортного полімерного взуття; методи контролю та покращення показників якості взуття, виготовленого за індивідуальними замовленнями населення тощо. Ці розробки підвищили ефективність взуттєвого виробництва, покращили умови праці робітників та якість виробів. Впровадження госпдоговірних наукових робіт кафедри дало економічний ефект на суму понад 830 тис.крб.

За результатами наукових досліджень викладачами кафедри захищено 13 кандидатських і 1 док і Орська дисертації, опубліковано понад 350 наукових праць, одержано 28 авторських свідоцтв та 2 дипломи всесоюзної і республіканської виставок. Нині колектив кафедри працює над проблемою удосконалення технологічних процесів, конструкцій взуття та організації виробництва з урахуванням нових ринкових умов.

На кафедрі хімії ведуться дослідження по темі "Спрямований синтез та вивчення фішко-хімічних властивостей нових хімічних сполук і каталітичних систем, дослідження технологічних процесів на підприємствах сфери обслуговування та промисловості".

Широта тематики зумовила розподіл наукової роботи на окремі напрямки, що об'єднали окремі колективи дослідників. Довго та плідно працював над розробкою нових каталізаторів в реакціях синтезу полімерів та допоміжних речовин доцент Каратєєв A.M. Під його керівництвом проводились також дослідження в області синтезу галогенпохідних органічних сполук з антипіреновими властивостями, розробку яких продовжують доценти Пастушак М.О. та Венгржановський В.А. Під керівництвом проф. Ммгалини Ю.В. та за участю доц. Рокицької В.Й. досліджено ряд реакцій тетрагалогенидів селену та телуру з деякими органічними сполуками і розроблено нові методи синтезу елементоорганічних сполук з корисними властивостями.

На початку 80-х років розпочалися дослідження методів синтезу та сорбційно-селективних характеристик синтетичних неорганічних сорбентів на основі сполук титану та цирконію. Доценти Хрящевський В.М., Квашенко А.П. та старші викладачі Бубеншикова Г.Т., Єжевська О.С. довели ефективність використання фосфатів титану сферичної грануляції для очищення розчинів відпрацьованих електролітні, питної води від катіонів токсичних металів, одержання неорганічних та органічних реагентів високої чистоти. Значна робота по вивченню впливу магнітного поля на сорбційні та інші хімічні процеси проведена доцентом Б.А. Бараном, на основі якої ним підготовлена дисертація на здобуття наукового ступеня доктор технічних наук.

Доцент Кириченко B.I. протягом багатьох років плідно працює у співдружності з кафедрою технології конструкційних матеріалів над створенням антифрикційних композитних матеріалів, компонентів мастил на основі продуктів переробки ріпакової олії та розв'язком інших науково-пракгичних проблем.

Протягом багатьох років наукова діяльність викладачів кафедри була тісно повязана з роботою провідних науково-дослідних інститутів та виробничих об'єднань.

За результатами наукових досліджень кафедри вийшло з друку понад 250 публікацій у наукових журналах, одержано 46 патентів та авторських свідоцтв, зроблено понад 350 доповідей республіканських, всесоюзних та міжнародних конференцій.

Наукові дослідження кафедри хімічної технології в перші роки її заснування були пов'язані з наданням матеріалам вогнестійких властивостей (доценти Круглов В.К., Заверач М.М.), створенням нових полімерних матеріалів (доц. Ганзюк Л.І.), плямовивідних засобів (доц. Іванова Т.О.).

З ростом кафедри розширюється тематика наукових досліджень, які умовно можна виділити в напрямки: побутове обслуговування, хімічна технологія, текстильна промисловість та охорона навколишнього середовища. Серед найбільш важливих слід відзначити дослідження шліхтування пряжі в ткацтві, що переросли в докторську дисертацію Ганзюка Л.І.; колорування натурального хутра (доценти Круглов В.К., Іванова Т.О., Тебляшкіна Л.І., ас. Брюхова І.Г.) і екології (доцент Семенюк В.І.).

Нині наукова робота кафедри проводиться за двома напрямками. Перший - "Фізико-хімічне обгрунтування та розробка нових препаратів і технологій для одержання та опоряджування текстильних матеріалів", включає роботи по створенню клейових композицій (доц. Мандзюк І.А.), емульсійних засобів для хімічної чистки, що замінюють перхлоретилен (доц. Тарасова Г.Г., ас. Брюхова І.Г.); дослідженню зміни властивостей матеріалів під час хімічної чистки, прання та фарбування виробів (доценти Тараканова Г.Щ., Степанова Л.С, ст. викладач Кулаков O.I та інші). В другому напрямку - "Фізико-хімічні основи створення нових препаратів та технологій для радіотехнічної промисловості" проблемою створення конденсаторів та очищення відпрацьованих електролітів займаються ст. викладачі Покришко Г.А., Байдич Л.Е.. Стремецький 0.1. На кафедрі нині навчається в аспірантурі 4 чоловіка.

Наукові роботи професора Ганзюка Л.І. з співробітниками відзначені дипломом І ступеня ВДНГ УРСР і срібною медаллю ВДНГ СРСР, дои. Тебляшкіної Л.І. - дипломом II ступеня ВДНГ України.

НадзЕ.ичайно важливу роль в справі формування контингенту студентів відіграє навчально-науково-виробничий комплекс, який функціонує на факультеті понад 10 років. В комплекс входять Калинівський технологічний технікум, Львівський технікум легкої промисловості, Чернівецький технікум технологій виробництва та економіки, Львівське ПТУ №32, Хмельницьке ПТУ №4, які забезпечують наповнення на спеціальність "Швейні вироби". Хімічний профіль навчання забезпечують обласний та міський спеціалізовані ліцеї, Нетішинська філія школи "Юний хімік", Чорноострівський хімічний колегіум, ПТУ №8. Спеціальність "Взуття, шкіргалантерейні та лимарні вироби" співпрацює з Хмельницьким ПТУ №15, Львівським ПТУ №31. Досвід показує, що випускники з числа ННВК є найбільш кваліфікованими фахівцями для виробництва, джерелом кадрів для поповнення професорсько-викладацького складу кафедр нашого університету та інших навчальних закладів та наукових установ України.

Всього за 35 років технологічний факультет підготував понад 6364 кваліфікованих інженерів-технологів. Нині на факультеті навчається 806 студентів. На факультеті на належному рівні поставлена комп'ютерна підготовка, яка ґрунтується на наскрізних навчальних програмах, починаючи з основ інформатики та програмування і завершуючи дипломним проектуванням. На кожній випускаючій кафедрі с власний комп'ютерний клас, який забезпечує комп'ютерну грамотність студентів.

Імена 19 іменних стипендіатів занесено на стіну Слави факультету. Перший з них випускник спеціальності XT Володимир Казнадій - уже біля 20 років працює проректором з навчальної роботи Благовіщинського технологічного інституту. Варті того, щоб їх назвати, і інших. В хронологічному порядку -це Загарова В.І., Парпієв З.Д., Пилипчик П.Ф., Білоусова Н.М.. Омельченко Т.Є., Лучка Г.Є, , Пилипів Н.Г., Баннікова Т.Н., Соложник О.П., Хвостова П.О., Стасюк СВ., Цветкова В.О., Карван С.А., Петрук Н.В., Черкасова Т.М., Когут Л.Р., Токмачов CO., Ткачук О.В. Двоє наших студентів були стипендіатами Верховної ради України (Ткачук О.В. - 2002 р. і Григорець В.М. - 2003 p.). Студентці Парасці О.А. в 2003 році призначена стипендія Президента України.

Понад 25 випускників нашого факультету захистили кандидатські дисертації. Більша частина з них викладає на нгшому та інших факультетах університету.

Серед випускників факультету варто відзначити директорів швейних фабрик і ательє: Гвоздій Л.Д., Миронову В.Й., Самвольську Н.М., Середу В.Н., Калинюк М.М.; головних інженерів: Божек В.М., Фоміну Н.А. Директорів і генеральних директорії! взуттєвих фабрик і фабрик індпошиву: Червінського СВ., Яремюка Л.Ф., Дзюрмана А.Г., Сідловського A.M., Химича П.Ф., Шерепу А.Ф. Директорів фабрик хімчистки: Краснову СМ., Мустецу Д.В., Плащову В.М., Хому Л.А., Ютаєву Т. та інших, а також Васильченка В.Н., який працює заступником начальника Запорізького облсервісу.

Студентський Будинок моделей, керований Банновою І.М. відомий далеко за межами України. Студенти спеціальності TKLLIB забезпечують колекції для участі в різного роду Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах студентської моди в містах Санкт-Петербурзі, Ялті, Сочі, Києві, Львові, Одесі та інших. Тільки за 6 місяців 2003 року Студентський Будинок моделей зроблено 12 виступів з колекціями на різного роду демонстраціях мод і конкурсах. Серед них варто відзначити Перший український фестиваль дизайнерського мистецтва "Новий погляд" (м. Дніпропетровськ), де виборено 5 призових місць; II Всеукраїнський форум дизайнерських шкіл "Дизайн-освіта 2003" (м. Харків) - 2 призових місця; Міжнародний конкурс авангардної моди "Паром: весна - літо 2003" (м. Харків) - Гран-прі, снецприз конкурсу; III Міжнародний конкурс молодих модельєрів-дизайнерів "Печерські каштани" - 3 третіх місця, спецприз конкурсу; обласна публіцистично-мистецька акція "Подільський Оскар" - перше місце та інші.

Відомий наш факультет і спортивними досягненнями. В складі команди університету наші студенти внесли вагомий вклад в перемоги у змаганнях різного рівня. На факультет) за час його існуванню підготовлено понад 50 майстрів спорту. Серед нинішніх спортсменів слід відзначити майстрів спорту з веслування Коваля Леоніда - чемпіона України, учасника Чемпіонату Європи, триразового золотого призера 5 літньзї спартакіади України, члена національної збірної України; Гавриленка Анатолія - призера чемпіонату України, срібного призера молодіжних ігор України; Безкищенка Микола - золотого призера 5 літньої спартакіади України; Дудар Тетяну, Труфанову Ірину; Слободян Наталію - бронзових призерів 5 літньої спартакіади України з гандболу.

Факультет технологій і дизайну, розвиваючись, шукає нові форми та шляхи удосконалення. Подальшу концепцію розвитку факультету ми вбачаємо:

  1. В адаптації технологічної освіти до мінливих соціально-економічних реалій і потрез суспільства.
    Сюди входять відкриття нових сучасних спеціальностей і спеціалізацій і розробка нових навчай эних програм;
    приведення у відповідність рівнів фундаментальної, інженерної та спеціальної підготовки; залучення до
    розробки навчальних програм роботодавців; вибір талановитої молоді серед учнів шкіл і середніх спеціальних
    закладів та створення індивідуальних планів для навчання.

  2. В обміні студентами з іншими навчальними закладами України та закордону Пошуки спонсорів для цієї мети.

  3. В розширенні функцій кафедр в плані їх самостійності.

  4. В подальшому розвитку студентського самоврядування у сферах навчання, побут)', відпочинку, роботи

  5. У становленні факультету творцем духовних і культурних цінностей.

  6. В гуманітаризації технічної освіти. Підготовці випускника - фахівця-професіонала, людини високої духовної культури, громадянина, патріота.

  7. В активізації змісту професійної освіти, забезпеченні підвищення її випускних стандартів, орієнтації їх на міжнародний рівень якості, передбачивши поглиблення фундаментальності навчального процесу.

  8. В перегляді навчальних планів з метою перенесення центру ваги в навчанні на самостійну роботу студентів.

  9. В розвитку творчих та інтелектуальних здібностей студентів.

  1. В залученні студентів, починаючи з молодших курсів, до наукових досліджень.

  2. В створенні системи виявлення, відбору і наступної цілеспрямованої підготовки професійних високомолекулярних лідерів - майбутніх вихователів і організаторів виробництва.

  3. В підвищенні рівня педагогічної майстерності, комп'ютерної грамотності викладачів, які забезпечують навчальний процес.

Підсумовуючи результати праці колективу за попередні 35 років, ми залишаємося певними, що йшли вірним шляхом, що майбутнє за новітніми технологіями, а впровадження їх в життя - справа нового покоління інженерів-технологів. На факультеті є багато нових творчих задумів, реалізація яких дозволить йому піднятись на вищий щабель.

А.Л. СЛАВІНСЬКА, В.В. МИЦА

Технологічний університет Поділля, м. Хмельницький

ДОСЛІДЖЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ ЗОН РОЗГОРТКИ МАНЕКЕНА НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМИ AUTOCAD

Проведені дослідження деформації розгортки поверхні манекена за допомогою розробленої проблемно - орієнтованої програми на мові Auto LISP для системи AutoCAD.

Кінцевою метою розробки та розповсюдження програмного забезпечення являсться підвищення якості та продуктивності праці користувачів. Саме таким вимогам відповідає система AutoCAD, якг завжди була орієнтована на максимальну адаптацію до потреб користувача [1].

На сьогоднішній день AutoCAD - це найбільш гнучка з існуючих графічна програмна система для персональних комп'ютерів, здатна ефективно працювати в найрізноманітніших галузях технічного проектування. Останні версії AutoCAD доповнені новими ефективними засобами проектування, моделювання та візуалізації просторових об'єктів.

Аналіз виконаних робіт показав, що питанням побудови розгорток з використанням автоматизованих систем займаються науковці КНУТД [2], МДУДТ [3], СПб. ДУТД [4], ТУП [5,6]. Переважна більшість робіт [2,3,5,6] присвячена дослідженням жіночої фігури. Кожна робота пропонує виконання розгортки поверхні манекена фігури з використанням різних систем. Однак завдання створення розгортки поверхні манекена для розробки точних конструкцій деталей одягу вирішується без урахування деформації розгортки даної поверхні