Михайло Войнаренко: “Підтримка уряду зростає”

Образно кажучи, відстань від Хмельницького національного університету до Києва - чимала. Але останнім часом рішення найвищих гілок влади, зокрема уряду, настільки впливають на долю згаданого навчального закладу, що цієї відстані фактично не відчувається. Про це й ведемо мову з проректором національного університету, доктором економічних наук, професором Михайлом Войнаренком.

- Михаиле Петровичу, чи можна стверджувати, що діяльність уряду безпосередньо відображається на житті багатотисячного колективу викладачів та студентів вузу. Коли так, то яким чином?

- Давайте виходити, насамперед, із того, що всі ми останнім часом відчуваємо певні зміни на краще у всіх галузях суспільного життя. Сфера науково-освітня -не виняток. На 28 відсотків підвищено зарплату, більш ніж удвічі зросли студентські стипендії. І тут без активного втручання уряду не обійшлося. Пригадую, як викладачі, студенти організували громадський рух за підвищення
стипендій. У ньому об'єдналися представники різного віку, звань і посад. Надсилалися різні звернення до Києва. Приємно, що нас почули і підтримали.

- Підвищення зарплат і стипендій стосується вузів усієї держави. А ми ж вирішили обмежитися тільки прикладом вашого університету. Які зміни відбулися саме у вас?

- Є що конкретне говорити і на цю тему. Наприклад, згадаймо недавній приїзд прем'єр-міністра України на Хмельниччину. Керівник уряду пообіцяв виділити кошти на добудову п'ятого корпусу. Зайве наголошувати, як необхідні нам ці кошти. Адже спорудження п'ятого корпусу ведеться уже протягом десяти років. У випадку ж нинішньої фінансової підтримки можемо закінчити "довгобуд" уже до кінця цього року. Новий корпус дозволить значно розвантажити наші приміщення, зробити ефективнішими навчальний та науковий процеси.

А ще показовіша підтримка уряду на прикладі зміни статусу нашого вузу.

- Чим саме?

- Торік наш Технологічний університет Поділля змінив статус і став класичним державним університетом. Документ про це підписував Віктор Янукович. Варто зауважити, що йдеться не тільки про зміну вивіски. Новий статус дозволив насамперед готувати фахівців за новими спеціальностями, значно розширити навчальну інфраструктуру. До речі, приємно, що наш вуз першим у державі перейшов із переліку технологічних до розряду класичних навчальних закладів.

У цьому році, напередодні Дня незалежності України, наш університет одержав статус національного. Це ще більше розширює наші можливості. Адже ми одержали право самостійної розробки нових напрямів освіти, навчальних програм. Зростає "вага" дипломів наших випускників, які цінуватимуться нарівні із випускними документами закордонних вузів.

Більше дає статус національного і в плані посилення соціальної захищеності працівників - ми одержали право подвійного підняття їх заробітної плати. Тобто, за навчальною базою, рівнем програм та новими іміджовими якостями наш вуз нині - далеко не колишній ТУП. І як тут відкидати роль уряду в нашому зростанні?

- Доводилося чути, що у стінах вузу діє ще один ефективний підрозділ - із перенавчання офіцерів запасу та членів їх сімей. Розкажіть детальніше.

- Точна назва згаданого вами підрозділу - українсько-британський Центр перепідготовки та працевлаштування колишніх військовослужбовців. Він діє у рамках спеціальної урядової програми відповідно до меморандуму між Міністерством оборони України і Великобританії. Саме завдяки підтримці Кабміну ми змогли одержати від партнерів на нашу діяльність понад 800 тисяч гривень.

Вже більше 200 колишніх військових офіцерів стали випускниками нашого центру. Близько 80 відсотків від цієї кількості уже працевлаштовані. Тому, на подібних прикладах конкретної підтримки, діяльність нинішнього уряду оцінюємо як сприятливу для освіти і науки. Такого сподіваємося і надалі.

Вів розмову Станіслав ЛАГУНЕЦЬ.