КЛАСИЧНА ВИЩА ОСВІТА - У РЕГІОНАХ

Серед вищих навчальних закладів, представлених на виставці "Сучасна освіта в Україні — 2004", привертали увагу класичні університети, які останніми роками бурхливо розвиваються в різних регіонах нашої держави. Кореспонденти "Освіти України" звернулися до ректорів деяких з них із проханням дати відповіді на кілька запитань. Ось вони:

1. — Які інновації ви представляєте цього року на виставці?

  1. - Чи затребувані спеціальності отримують студенти у вашому університеті? І які відкриваєте, вивчивши попит на ринку?

  2. - На Ваш погляд, ви задовольняєте потреби регіону в запиті на спеціальності?

Микола СКИБА, ректор Хмельницького державного університету, професор, доктор технічних наук:

1.- 3 нового - суто наші розробки з дистанційної освіти, методичні розробки модулів плюс до цього програмне забезпечення. На цей експеримент ми отримали дозвіл Міністерства освіти і науки і вже розробили близько двохсот модулів для дистанційної освіти. Це дуже важливо у зв'язку з приєднанням до Болонської декларації і необхідністю переходу на кредитно-модульну систему підготовки. Крім того, представили свої модулі підручників та їх розробку, записану на дисках, тестову систему оцінки знань студентів. Це розробки загальні, так би мовити. І крім того, є також наші наукові розробки із спеціальності "Радіоелектроніка", що дають змогу відстежувати траєкторію польотів, цілей для військового комплексу. На виставці представлено таку діючу установку.

2.-17 грудня вийшла постанова Кабінету Міністрів про те, що наш університет "Поділля" у зв'язку саме із тим, що ми відкрили деякі нові спеціальності природничого та педагогічного напрямів, став державним класичним університетом. Нині маємо 32 спеціальності і цього року відкриваємо ще 10, такі, як "Соціальна робота", "Фізична реабілітація", "Українська мова і іноземна мова", Прикладна математика", "Соціальна інформатика" і деякі інші, притаманні класичному напряму університету.

3. - У нашому подільському регіоні ми поки що не повністю задовольняємо попит на спеціальність "Переробка сільськогосподарської промисловості", а область в основному сільськогосподарська. Тому цього року плануємо відкрити таку спеціальність, а також технологію, обладнання харчової промисловості і хочемо, щоб до нашого комплексу приєднався і технікум харчової промисловості.

***

Валерій САВІН, ректор Запорізького державного університету, професор, доктор фізико-математичних наук:

1. - Насамперед на нашому стенді є повна інформація про те, що дає Запорізький державний університет. Також привезли продукт, який може зацікавити не тільки абітурієнтів, а й наші сусідні ВНЗ. Наприклад, програма "Абітурієнт", котра щороку розвивається, доповнюється і вдосконалюється. Тут представлено ще й додаткову програму "Деканат". У цілому університет іде до повної автоматизації діловодства всередині навчального закладу. Допомагають нам "Абітурієнт" ,
"Деканат", "Кадри", "Бухгалтерія" і врешті, просто автоматизована система, яка дає змогу приймати управлінські рішення і отримувати оперативну інформацію не тільки ректору, а й декану, бухгалтерським і кадровим працівникам. Полегшити адміністративну роботу, мабуть, було б бажаним для всіх університетів України.

Скажімо, у програму "Абітурієнт" входить автоматизована база даних, яка дає змогу оперативно підійти до швидкої заміни питань в екзаменаційних білетах під час вступних іспитів. Отже, ми підійшли до того, що майже по всіх дисциплінах застосовуємо під час вступу тестову систему. Більше того, тільки за добу до початку іспитів з'являються тексти екзаменаційних білетів. У нас немає секретів ні для кого. Всі екзаменаційні питання базуються суто на шкільній програмі, але, власне, текст білетів вступних іспитів можу навіть я побачити лише за добу до екзаменів.

2. — Рухаємося відповідно до чіткого плану: торік відкрили спеціальність "Політологія". Це не кон'юнктурний крок. Треба враховувати, що практика вимагає фахівців, які б могли займатися діяльністю, пов'язаною з оцінкою реальної політичної ситуації в державі, регіонах. Політичне життя, вибори потребують підготовлених спеціалістів, а не просто якихось політтехнологів. Інша спеціальність, дуже затребувана в регіоні, - "Інформатика". Створення в кожній школі комп'ютерних класів потребує

забезпечення їх кадрами, вчителями. Нарешті відкрили і спеціальність "Екологія". Для Запоріжжя це надзвичайно актуально. З огляду на державну політику розвитку вищої школи ми вже підійшли до відкриття спеціальності "Прикладна фізика", оскільки найближчим часом зростатиме потреба в інженерно-технічних кадрах. Відкриття цієї спеціальності - ще одна сходинка до великої мрії нашого університету — створення фізико-технічного інституту. А для Запоріжжя з його розвинутим машинобудуванням, виробництв з наукоемкими технологіями цей інститут просто необхідний.

***

Ігор КОВАЛЬОВ - ректор Сумського державного університету, професор, доктор технічних наук:

1. — По суті ми представили тут весь свій комплекс. У чому різниця порівняно з іншими ВНЗ? Наш університет заробляє 15 — 16 мільйонів гривень на рік. Велика частина іде на заробітну плату. Близько двох мільйонів щорічно витрачаємо на модернізацію нашої навчальної бази. Додатково до цього - мільйон на комп'ютеризацію і матеріальну допомогу викладачам і студентам. До речі, для студентів побудували в Криму на березі моря спортивний табір, де протягом року оздоровлюється більш як тисяча чоловік.

2.-У нас 52 спеціальності, навчальний процес організований на високому рівні і як наслідок - стовідсоткове працевлаштування наших випускників. На них навіть черга і замовлення. Ми в основному виконуємо завдання, яке поставив Президент перед системою освіти: забезпечити доступну та якісну освіту. Щодо доступності—у нас 80 відсотків бюджетників, навчається всього майже 24 тисячі студентів. Лише 20 відсотків — за контрактом. А заробляємо гроші за рахунок наукових досліджень, договорів на цільову підготовку з майбутніми роботодавцями.

На виставку, як я вже згадував, привезли майже все нове. Насамперед, демонструємо наш університет як сучасний комплекс, що охоплює три інститути, чотири коледжі тощо. Наш ВНЗ сьогодні є розвинутим науковим, навчально-методичним, культурним центром регіону. Ми показали на стенді шлях реформування, який пройшов навчальний заклад - на базі фізико-технічного ВНЗ уперше в Україні було відкрито класичний університет. Це дало змогу нам зайняти високе місце серед інших класичних університетів. Ми відкрили медичний факультет, показали шлях реформування вищої військової освіти в Україні - приклад, який наслідувало Міноборони. Львівська політехніка, Київський політехнічний, Київський національний університети теж пішли цим шляхом. Нам удалося не просто приєднати, а саме вмонтувати технікуми, їхні навчальні плани, програми, методологію в структуру університету. Тобто ступеневу освіту ми відпрацювали вже на практиці.

3. - Наша система довузівської підготовки сприяє тому, що краща молодь іде до нас. А це дає змогу забезпечити якість освіти. Шість-сім років поспіль наші студенти займають перші місця за результатами предметних олімпіад серед ВНЗ України. Наприклад, торік ми зайняли 32 призові місця, поступившись лише двома Київському національному університету ім. Тараса Шевченка. Міцні знання, імідж університету та його випускників забезпечують соціальний захист - насамперед повне працевлаштування, як я вже сказав.

Ольга КОВАЛЕНКО, "Освіта України"