НА ШЛЯХУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Хмельницький державний університет не лише активно розширює горизонти вітчизняної освіти і науки, а й здобуває світове визнання, плідно працює в різних напрямах міжнародного співробітництва. Про цю сферу його діяльності нашому кореспонденту Лесі ГУМЕННІЙ розповів проректор з міжнародних зв'язків ХДУ Микола ЙОХНА.

- Миколо Антоновичу, якими с основні здобутки вашого університету на міжнародній арені?

Наш університет розвиває міжнародні зв'язки у сфері науки, освіти і культури з партнерами з 28 країн. Серед них - Німеччина, Польща, Білорусь, Литва, Молдова, Франція, Австрія, Румунія, Росія, Фінляндія, Нідерланди, США, Іспанія, Бельгія, Великобританія. Наша робота реалізується відповідно до програми "Міжнародні зв'язки", яка є частиною комплексної програми розвитку університету на 2002 - 2006 роки. Основні її напрями - обмін досвідом з організації навчального процесу та методики викладання; обмін запрошеннями для участі в науково-методичних конференціях та семінарах, які проводяться в університетах; обмін навчальними планами, навчально-методичною літературою та програмними продуктами; обмін викладачами, студентами; спільна підготовка і видання навчальних посібників та підручників, спільна участь у реалізації грантових проектів.

Торік було підписано шість двосторонніх угод із зарубіжними ВНЗ, серед яких Краківський політехнічний університет ім. Тадеуша Костюшка, Ченстоховський технічний університет (Польща), Політехнічний університет Валенсії (Іспанія), Іванівський державний університет (Росія), Шауляйський технічний університет (Литва). Отримано 14 міжнародних грантів, університет брав участь у міжнародних проектах. Більш як 30 викладачів та співробітників університету перебували у відрядженнях за кордоном, стажувалися, проводили дослідження, брали участь у конференціях. Понад 50 студентів ХДУ брали участь у конференціях, фестивалях та конкурсах у Великобританії, Німеччині, Швеції, Бельгії, США, Польщі. Видавали два міжнародні наукові журнали. Продовжували працювати і міжнародні організації, що діють на базі університету. В результаті співпраці за минулий рік з іноземних джерел було отримано у різних формах матеріально-технічної допомоги на суму понад один мільйон гривень.

Треба зазначити, що це стало можливим завдяки підтримці ректора Миколи Скиби, зацікавленості та плідній співпраці професорсько-викладацького колективу, а також наполегливій роботі відділу міжнародних зв'язків на чолі з молодим, але вже досить кваліфікованим Олексієм Літвіновим. Незважаючи на те, що відділу лише два роки, було зроблено чимало. Тут постійно підтримують зв'язки з іноземними партнерами, беруть участь у підготовці й підписанні угод про співробітництво, в міжнародних проектах, у прийомах іноземних делегацій та в організації міжнародних конференцій тощо. Діє системна інформаційна підтримка професорсько-викладацького складу та студентів з питань навчання та стажування за кордоном. Саме відділ міжнародних зв'язків є координаційним центром міжнародної співпраці ХДУ. По-друге, викладачі, студенти та науковці розуміють необхідність отримання міжнародного досвіду. По-третє, ми відчуваємо потребу в комплексному реформуванні освіти і науки України на шляху до європейської інтеграції, що полягає в упровадженні європейських норм і стандартів у освіті, науці та техніці в Україні та поширенні власних культурних і науково-технічних здобутків в ЄС.

- В яких міжнародних проектах ви берете участь?

- Найголовніших проектів гумантіарно-технічної допомоги, що діють на базі університету, є три. Перший - "Бізнес - менеджмент - освіта в Україні" - це п'ятирічний проект, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку. Для участі в ньому з більш як 80 українських ВНЗ було обрано 25, серед них і наш університет. Партнерами проекту є Українська асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти, Консорціум з удосконалення менеджмент-освіти в Україні, чотири американські та чотири польські навчальні заклади. Основною мстою проекту є поліпшення української системи менеджмент-освіти, сприяння розвитку програм з менеджменту. Проект надає підтримку у виконанні чотирьох ключових завдань: продовження розвитку бізнес- та менеджмент-програм рівня бакалаврату в обраних ВНЗ; розвиток програм рівня магістратури та навчальних програм для керівників у найперспективніших навчальних закладах; сприяння налагодженню співпраці між освітньою та діловою сферами для підтримки бізнес- та менеджмент-освіти; створення можливостей для подальшого просування і стійкого вдосконалення системи бізнес- і менеджмент-освіти в Україні. Проект також сприяє встановленню та розвитку партнерства в сфері бізнес- та менеджмент-освіти - як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Другий - "Перепідготовка та працевлаштування офіцерів запасу" здійснює Регіональний центр перепідготовки та працевлаштування Хмельницького державного університету (директор центру - проректор з навчальної роботи професор Михайло Войнаренко) разом з Міністерством оборони Великобританії. У рамках проекту було відкрито перший в Україні Українсько-Британський центр перепідготовки та працевлаштування, відбулися церемонії з нагоди першого і другого випуску слухачів, на яких були представники Посольства Великобританії в Україні, Міністерства оборони Великобританії, Міністерства оборони України, Національного координаційного центру при Кабінеті Міністрів України. Офіцери проходять підготовку в галузі ринкових відносин та комп'ютерних дисциплін на курсах, за спеціальностями "Менеджмент підприємницької діяльності", "Маркетинг на ринку товарів і послуг", "Комп'ютерні технології в економічних системах" та "Комп'ютерні системи та мережі", отримують випускні свідоцтва.

Щодо третього проекту "Впровадження кластерних моделей об'єднання підприємців" - то університет бере активну участь у діяльності асоціації "Поділля Перший" (президент професор Радомир Сілін), яка вперше в Україні впроваджує прогресивні кластерні моделі об'єднання підприємців окремих галузей промисловості для підвищення її конкурентоздатності та економічного розвитку регіону. Асоціацію було створено з ініціативи Корпусу Миру США.

- Миколо Антоновичу, університет, окремі його підрозділи, професорсько-викладацький склад та студенти отримували гранти. На що конкретно?

- Передусім на виконання спільних з іноземними партнерами проектів, реалізацію програм академічного обміну, участь у міжнародних конференціях та інших заходах, наукове стажування, виконання досліджень тощо.

- Які плани на 2004 рік?

- Варто зазначити, що університет став учасником експерименту з упровадження кредитно-модульної системи в навчальний процес. У зв'язку з цим протягом 2004 - 2005 років здійснюватиметься реалізація положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України, що дасть змогу ввести систему кредитів, сумісну з Європейською кредитно-трансферною системою навчання. Тоді диплом нашого університету визнаватиметься в європейських країнах та
значно збільшить міжнародну мобільність як студентів, так і викладачів.

У квітні цього року чекаємо на візит ректора Краківського політехнічного університету до нашого університету в зв'язку з проведенням Року Польщі в Україні. Плануємо відкриття Центру українсько-польської співпраці, а також реалізацію спільного з Краківською політехнікою грантового проекту "Запровадження в Подільському регіоні польського досвіду співпраці ВНЗ з малими та середніми підприємствами". В травні наші студенти візьмуть участь у міжнародній конференції молодих науковців "Навколишнє середовище - розвиток — інженерія — моделювання", що відбудеться в Кракові. Влітку почне діяти програма студентських обмінів для проходження практики в Польщі, зокрема студенти Інституту механіки та інформатики ХДУ проходитимуть практику на сучасних польських виробничих підприємствах "FIAT". Співробітники університету отримали пропозиції стажування, викладання та наукового співробітництва на цей рік, а директор Інституту механіки та інформатики Георгій Драпак став членом редколегії науково-технічного журналу, що видає Металургійна академія в Кракові.

У рамках міжнародних грантових проектів заплановано відкрити Центр інженерної педагогіки, розробки програм з ресурсо- та енергозбереження в Україні, а також навчальних програм для бізнесменів-початківців. І це далеко не повний перелік завдань, які ми плануємо виконати.

Леся ГУМЕННА,

Хмельницький державний

університет