ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА ЗА ПРОГРАМОЮ ОБМІНУ СТУДЕНТАМИ

У рамках угоди про співпрацю Хмельницький державний університет приймав групу студентів із Краківського політехнічного університету ім. Тадеуша Костюшка, які прибули для проходження виробничої практики на чолі з Богданом СЛОДКИМ. Керівником практики польських студентів від ХДУ призначено доцента кафедри машин та апаратів Сергія ГО-РЯЩЕНКА.

Першого дня відбулася зустріч практикантів із проректором з міжнародних зв'язків Миколою Йохною, директором Інституту механіки та інформатики Георгієм Драпаком і професорсько-викладацьким складом ХДУ.

Студенти проходили практику не лише в лабораторіях університету, а й на підприємствах міста і області. Для гостей з Кракова було організовано й культурно-освітню програму. Студенти взяли участь у святкуванні дня Івана Купайла, ознайомилися з історичними пам'ятками старовинного Кам'янця-Подільського, побували в Меджибожі і Летичеві, відвідали Старокостянтинів та Острог.

Богдан Солодкий розповідає:

— Під час проходження практики наші студенти ознайомилися з новими технологіями і методами обробки матеріалів, узяли участь у наукових дослідженнях. До речі, для проходження практики в ХДУ було більше студентів, ніж очікувалось. Така зацікавленість пояснюється прагненням польських студентів познайомитися з українськими колегами, поглибити знання української мови.

Георгій Драпак:

— Угоду про співпрацю ХДУ із Краківським державним університетом підписано в листопаді 2002 року. За цей час зроблено чимало. Викладачі Хмельницького державного університету читали лекції у Кракові і Лодзі, брали участь у семінарах, конференціях. Неодноразово відбувались робочі зустрічі, стажування, курси тощо. ХДУ приймав студентів із Кракова, а група студентів Інституту механіки та інформатики ХДУ під керівництвом старшого викладача кафедри інженерної графіки Сергія Успаленка проходила практику в Краківському політехнічному університеті. Наші студенти відвідали кращі польські підприємства, зокрема, побували на сучасних виробничих підприємствах фірми "Фіат".

Студенти Хмельницького державного університету розповіли, що лабораторії Краківської політехніки повністю комп'ютеризовано, використовується найсучасніше ліцензійне програмне забезпечення. Підприємства оснащено робототехнічними комплексами, всю шкідливу для здоров'я людини роботу виконують роботи.

У планах Інституту механіки та інформатики чимало проектів. Наприклад, обмін викладачами. Тривають переговори із польською стороною про спільне керівництво дипломними проектами

Леся ГУМЕННА,

відділ зв'язків

з громадськістю ХДУ