В добрий час, абітуро!

У фойє ХДУ донедавна було велелюдно. Схвильовані абітурієнти. Не менш стурбовані і їхні батьки: чи усміхнеться фортуна? Відповідальні за прийом документів не кривили душею, бо на стаціонар. зокрема, пощастить вступити лише 1 825 особа м, а майже 40 відсотків вже було зараховано весною, під час дострокових іспитів.

— Наш вуз один з небагатьох в Україні запровадив дострокові випробування, — розповідає ректор держуніверситету, професор Микола Скиба. — Ще на весні здійснили свою заповітну мрію і вже стали нашими студентами 722 юнаків та дівчат, котрі обрали денну форму навчання, і 459 заочників, які навчатимуться за контрактом. Випробування були об'єктивними.

— Вперше в історії нашого вузу, — продовжує розповідь проректор з науково-педагогічної роботи, професор Михайло Войнаренко, — вступні іспити проводяться за новою методикою — це тестування. Що це дає? Досконало опанувавши шкільну програму, а також додаткову літературу, підготовлену нашими науковцями, юнаки та дівчата, відповідаючи на запитання, надруковані в тестах, самі переконуються у тому, чи готові вони бути студентами навчального закладу найвищої акредитації, їхні знання оцінює комп'ютер.

38 спеціальностей можуть обрати майбутні фахівці. І серед них 7 нових, зокрема, "педагогіка та методика середньої освіти"; "українська мова і література" (додаткова спеціалізація "англійська мова та література"); "фізична реабілітація"; "соціальна робота"; "системне програмування", "технології та засоби телекомунікацій"; "апаратура радіозв'язку ", " радіомовлення та телебачення". До речі, не всім відомо, що тепер саме в Хмельницькому готуватимуться фахівці для радіо і телебачення, а тому ректорат саме на цю спеціальність, очевидно, продовжить набір,

.. .Біля навчального корпусу № 4 чергові ретельно перевіряють документи вступників. Окремі абітурієнти від хвилювання довго шукають паспорти. Не менше переживань і в батьків, котрі чекають результатів на площі біля університету. Лише 18 абітурієнтів прийшли на вступний екзамен без супроводу близьких. Мова йде про сиріт. Абітурієнти такої категорії, а ще чорнобильці та інваліди при вступі до вузу користуються пільгами.

— Три години тривав перший екзамен, — розповідає директор гуманітарного інституту держуніверситету, доцент Віталій Третько, — відповіді абітурієнтів оцінюють не викладачі, а в комп'ютерній лабораторії. Техніка, зрозуміло, безкомпромісна.

— Вже цього ж дня можна було привітати зі вступом до університету 37 медалістів, які подали документи до гуманітарного інституту, та 15, які виявили бажання навчатися в інституті механіки та інформатики, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії, доцент Олександр Терещенко. — Серед щасливчиків сироти Олена Томілова та Тетяна Поліщук. Медалістки обрали відповідно спеціальності "Міжнародна інформація" — гуманітарний інститут та "Інформаційні технології проектування" — інститут механіки та інформатики. їхні тести комп'ютер оцінив на "відмінно". Першокурсниці одержуватимуть підвищену стипендію, а ректорат потурбується і про їхнє проживання.

До речі, всього в університет цього року поступає 339 медалістів. Нехай щастить їм та іншим абітурієнтам!

Надія МАРИНИЧ.