ЗАПИТУЄТЕ - ВІДПОВІДАЄМО

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

Нині набуває популярності така форма здобування вищої освіти, як дистанційне навчання. Зокрема в ХДУ. Що це таке?

О. ЗАКОРЧЕВНА. м. Деражня.

Дистанційне навчання — організаційна форма навчального процесу в Хмельницькому державному університеті (ХДУ), що базується на принципах самостійного навчання студента і включає повне надання інформації, консультації через електронну пошту, чати тощо.

Завдяки дистанційному навчанню, вищу освіту можуть отримати всі бажаючі, в тому числі молодь з фізичними вадами. Лави Інституту заочного та дистанційного навчання Хмельницького державного університету цього року поповнили троє студентів-інвалідів, які навчатимуться безкоштовно. Прийом студентів на навчання — 2 рази на рік. На сьогодні функціонує 15 локальних центрів дистанційної освіти Хмельницького державного університету в різних регіонах України. У ці центри виїжджають представники Хмельницького державного університету з відповідним рівнем кваліфікації, які є спостерігачами при проходженні студентами тестування, екзаменів тощо.

Директор Інституту заочного і дистанційного навчання ХДУ Гладкий Ярослав:

— Дистанційна освіта уже кілька років запроваджена в Україні. Існує категорія людей, які не мають можливості навчатися далеко від дому, або ж навчатися стаціонарно. Для таких людей дистанційна форма навчання є знахідкою. Так, наприклад, з лав Збройних сил України щорічно звільняються тисячі військовослужбовців. Найболючіша проблема — безробіття, яке породжує почуття невпевненості. Адже у цивільному житті потрібні знання, професія, досвід... Отже, завдяки дистанційній освіті звільнені у запас або відставку військові мають шанс знайти своє місце та успішно адаптуватися до нових умов.

ТОВ "Укрбудновація" засноване в 2004 році. Суть створення товариства полягає в ефективній адаптації звільнених з лав Збройних сил України офіцерів на будівельних підприємствах. Для створення умов поєднання роботи і навчання укладено договори про партнерські стосунки.

В рамках договору ХДУ здійснює підготовку фахівців за заочно-дистанційною формою навчання на освітньо-кваліфікаційному рівні бакалавра та спеціаліста, надає можливість отримати другу вищу освіту на освітньо-кваліфікаційному рівні спеціаліста, займається перепідготовкою фахівців за замовленнями центру зайнятості і надає освітянські послуги особам з обмеженими фізичними можливостями та соціально незахищеним верствам населення. В рамках договору на навчання в ХДУ вже прийнято 15учасників проекту

Інна Пелип'як.