Хмельницький національний університет: свято утвердження.

Подією номер один у житті вищої школи Поділля стало перейменування ще вчорашнього Хмельницького державного університету у національний. Вперше ХНУ заявив про свій новий статус першого вересня — у день традиційного свята знань, посвяти у студенти. А ось у жовтні в оновленому вищому навальному закладі Поділля відбулась і урочиста презентація — наче другий день народження. Варто підкреслити, що нинішній ХНУ — найбільший вищий навчальний заклад Поділля, де на усіх формах: денній, заочній, дистанційній — здобувaє освіту майже 13 тисяч студентів, працює понад 2 тисяч викладачів різних рангів.

ХНУ щасливо долає сходини зростання. Адже на зорі становлення, у 60-их роках, це був лише загальнотехнічний факультет Українського поліграфічного інституту, який вже у 967 став політехнічним інститутом побутового обслуговування. Це був вдалий старт, це була праця, помножена на працю, бо разом із розширенням матеріальної та навчальної бази, якісним і кількісним зростанням викладацького потенціалу ХТІПО став загально-технічним інститутом, а згодом отримав визнання як університет: спочатку галузевий, технологічний, згодом — державний. Тепер ось — національний, згідно з Указом Президента України від 21 серпня 2004 року. Це високе визнання університет отримав заслужено, враховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання його діяльності, вагомий внесок у розвиток національної освіти і культури.

Урочистості з нагоди презентації відкрив ректор ХНУ, професор М. Є. Скиба. З вітальним словом до іменинників — викладачів та студентів звертались численні гості свята: керівники області та м. Хмельницького, народні депутати, представники Міністерства освіти і науки, керівники багатьох вищих навчальних закладів України, директори промислових підприємств, банківських установ, випускники університету, викладачі, студенти.

У святковому концерті взяли участь відомі українські митці та творчі колективи самого університету.

...І дуже символічно, що презентація ХНУ збіглась у часі із святкуванням Покрови. Адже в українському календарі — це день вшанування борців за незалежність нашої Вітчизни. І хочеться вірити, що українська молодь, яка здобуває освіту в стінах Хмельницького національного, зробить усе можливе, аби в рідній незалежній державі процвітала національна ідея, яку вони утверджуватимуть як професіонали, як патріоти — в економіці, у державотворенні, у духовному житті і у власній громадянській позиції.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК.