І КИТАЙЦІ АПЛОДУВАЛИ “ЮНОСТІ ПОДІЛЛЯ”

Понад 40 років у Хмельницькому національному університеті діє народний ансамбль танцю "Юність Поділля", який не лише репрезентує українське мистецтво, але і популяризує навчальний заклад за кордоном.

До складу ансамблю входять студенти, викладачі та працівники університету. Художній керівник танцювального колективу Василь Цимбалістий — справжній фахівець, представник культурної еліти нашого міста. Про університет знають у багатьох країнах світу завдяки юнакам та дівчатам з "Юності Поділля", які своїм запальним гопаком та веселими польками зачаровували глядачів Нідерландів, Бельгії, Іспанії, Франції, Італії, Португалії, Туреччини, Мальти, Греції, Словаччини, Польщі, Угорщини, Китаю та країн СНД.

Нещодавно "Юність Поділля" брала участь у 4-ому міжнародному фестивалі фольклорних мистецтв у Шанхаї (Китай). Організаторами та спонсорами виступили Народний уряд району Баошан у Шанхаї, Шанхайська федерація літературних та мистецьких кіл, сталеливарна корпорація "Баостілгруп", Шанхайський університет. Фестиваль проводився під егідою Міжнародної організації з народної творчості (Австрія). Це єдиний в Китаї фестиваль такого масштабу, у якому брали участь 20 колективів з різних країн світу.

“Юність Поділля” — перша українська група за час проведення чотирьох міжнародних фестивалів у Китаї. Оргкомітет взяв на себе фінансування візиту українського танцювального ансамблю: переліт, транспортування, харчування, проживання та візову підтримку. Це стало можливим завдяки плідній роботі відділу міжнародних зв'язків і центру культури та мистецтв університету.

Сам фестиваль з його церемонією відкриття та закриття нагадував Олімпійські ігри в мініатюрі. Відкриття відбувалось на 10-тисячному стадіоні, а десятиденні змагання проходили на сценах театрів Шанхаю. Церемонія закриття відбулася біля розкішного нового готельного комплексу на штучному озері. Це було грандіозне шоу, в якому з 20 іноземних груп виступали лише колективи з України та Чилі. Фестиваль закінчився довготривалим феєрверком та народними гуляннями.

Леся ГУМЕННА