ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНУ ПОЛЬСЬКИХ НАУКОВЦІВ

Нещодавно на Хмельниччину завітала делегація Краківського політехнічного університету (КПУ) імені Тадеуша Костюшка. У складі офіційної делегації — ректор цього навчального закладу академік, професор Марцін Хшановський, проректор з питань розвитку університету професор Казімєж Фуртак, декан механічного факультету професор Станіслав Міхаловский. " Цей візит є першим офіційним візитом ректора Краківського університету до Хмельницького", — повідомила "ПВ" Леся Гуменна, керівник відділу зв'язків з громадськістю Хмельницького держуніверситету.

Під час перебування гостей у Хмельницькому відбулася зустріч заступника голови Хмельницької обл-держадміністрадіі Оргія Кіндзерського із польською делегацією. Було підписано протокол намірів співпраці з метою створення Українсько-польського центру навчання та трансферу(обміну) технологій. Затверджено робочі програми подальшої співпраці між інститутом механіки та інформатики Хмельницького держуніверситету та механічним факультетом Краківського політехнічного університету. Спілкуючись із делегацією науковців Польщі, заступник голови облдержадміністрації, зокрема, зазначив, що представники влади області в рівній мірі співпрацюють з усіма нацменшинами, котрі мешкають на території Хмельниччини. Він наголосив, що візит польських науковців на Поділля і зустріч їхня з представниками облдержадміністрації офіційно стали початком року Польщі на Хмельниччині.

В ході візиту представники польської делегації зустрілись з професорсько-викладацьким складом Хмельницького держуніверситету, проректорами, директорами інших вищих учбових закладів. Делегація відвідала бібліотеку та інформаційно-комп'ютерний центр ХДУ, ботанічний сад університету, де на алеї Дружби в урочистій обстановці посадили дубок. Під час перебування на Поділлі делегація відвідала Городоцьку школу, де ведеться навчання польською мовою.

Співпраця науковців двох держав, безумовно, вплине на подальше життя обох вищих навчальних закладів. Як саме? Про це і дізнаємося з перших уст — від ректора Хмельницького державного університету академіка, професора Миколи Скиби: "Цьогоріч у Хмельницькому державному університеті буде введено шість нових спеціальностей, які відповідатимуть засадам Болонської декларації. їх відкриття стало можливим завдяки співпраці нашого університету з науковцями Краківського політехнічного університету імені Тадеуша Костюшка. Вважаю, що таке співробітництво є основним чинником наукових здобутків. Саме завдяки КПУ незабаром в нашому вузі можна буде здобути спеціальності "Ландшафтна архітектура" та "Архітектурний дизайн". Також на базі ХДУ планується відкриття Українсько-польського центру навчання та трансферу технологій і впровадження міжнародних стандартів дистанційного навчання".

Марцін Хшановський доповнює колегу: "Вважаю, що у зв'язку зі вступом Польщі до Європейського союзу стосунки з Україною зміняться лише в кращий бік. Польщі зараз важливіше мати партнерів не тільки в спільній Європі, а й у тих державах, котрі ще не увійшли до ЄС, але, напевне, увійдуть. Я хочу наголосити, що Україна завжди була в Європі. І співпрацю, яку ми розпочали, продовжувало наше молоде покоління. Я смію стверджувати, що студенти відчувають потребу в співробітництві, оскільки перші зустрічі пройшли з ентузіазмом. У будь-якому разі я дуже задоволений динамікою розвитку наших контактів".

А. ЛЕОНІДОВА.