Лиши шинель, іди ... навчатись!

В українсько-британському центрі перепідготовки та працевлаштування (УБЦПП) колишніх військовиx офіцерів при Хмельницькому державному університеті відбувся міжнародний семінар з питань вивчення досвіду роботи Хмельницького УБЦПП та перспектив розвитку британського проекту в інших регіонах України, а також розаповсюдження його на інші країни. Про роботу семінару, діяльність новоствореного закладу розповідає директор Хмельницького українсько-британського центру перепідготовки та працевлаштування, професор, доктор економічних наук, проректор з навчальної роботи Хмельницького університету М.П. Войнаренко.

- Весна у Хмельницькому університеті, як ми знаємо, виявилась насиченою на події, пов'язані з реалізацією українсько-британської програми перепідготовки та працевлаштування колишніх офіцерів. Що було найважливішим у цій роботі?

- Насамперед, 18-19 березня цього року в українсько-британському центрі-перепідготовки та працевлаштування колишніх військових офіцерів при ХДУ відбулась зустріч представників Міноборони Великобританії, Міноборони Сербії та Чорногорії, факультету організаційних наук Белградського університету врамках семінару щодо вивчення досвіду Хмельницького УБЦПП. Делегацію зВеликобританії, Сербії та Чорногорії прийняв ректор університету, професор Микола Скиба. У семінарі ввяли участь координатор програми в Україні, Молдові та Грузії майор Дональд Сміт,підполковник Філіп Скофілд від Міноборони Великобританії, полковник Слободан Тадич (міноборониСербії та Чорногорії), професор Драгана Бечейські-Вуякліж та фінансовий менеджер Гордана Чирич (Белградський університет),представники ректорату ХДУ та працівники центру.

Семінар провели за напрямами забезпечення організаційно-правової бази Хмельницького УБЦПП, здійснення навчального процесу і методичного забезпечення, фінансового менеджменту, організації матеріально-технічної бази і програмного забезпечення слухачів і працевлаштування.випускників.

- А чому ці поважні гості приїхали саме в наш університет, у наш центр?

- По-перше, наш центр перепідготовки і працевлаштування колишніх військовиків поки що єдиний в Україні. По-друге, проведенню семінару передував мій виступ у Британському посольстві у Києві 12 березня цього року, де відбувалась зустріч представників міжнародних організацій, що надають гранти Україні для вирішення питань перепідготовки та соціального захисту колишніх офіцерів, за участю Крістофера Штаудта (ЄС, НАТО), Кордули Вольмутер (ОБОЄ); Джеда Другана (МВ8, Великобританія), Бена Робінсона(СЬО,США) та інших. Ми надали матеріали з досвіду реалізації українсько-британської програми в нашому університеті, результатів працевлаштування першого та другого випусків слухачів, структурної схеми виконання програми і т. д. Після презентації координатор програми Дональд Сміт зателефонував у Лондон до експерта міноборони Великобританії Філіиа Скофілда і запросив ознайомитись з досвідом нашого центру. Пан Скофілд через тиждень приїхав не сам, а з делегацією з Белграда, де найближчим часом планується організувати подібний центр.

- Югославські гості залишились задоволеними побаченим у Хмельницькому?

- Так, вони отримали вичерпну інформацію про організацію навчання, працевлаштування, звітності, поспілкувались із слухачами,обговорили можливі труднощі подібного центру

- Михайле Петровичу, а чи підтримують колишніх військовиків наші владні структури?

- Як ви знаєте, найближчим часом очікується значне скорочення Збройних сил України. А тому законодавча і виконавча влада шукаєкошти для вирішення соціальних проблем військовиків, котрі підлягають звільненню. Громадські організації, різні фонди прагнуть практично сприяти здійсненню програм, спрямованих на поліпшення соціально-економічного становища військовослужбовців ветеранів Збройних сил та їхніх сімей. Али й проблем дуже багато.

26 березня 2004 року в Києві відбулась VII конференція всеукраїнської благодійної спілки "Український фонд соціальних гарантій військовослужбовців і ветеранів Збройних сил", на якій були присутні народні депутати, керівництво Міноборони України та багато інших. На конференцію прибули близько тисячі делегатів з усіх регіонів України. Головним з питань, які обговорювались, були: проведення всебічного аналізу соціально-екойомічної ситуації, що склалася в умовах реформування ЗС та змін в усіх збройних формваннях і спецслужбах держави; уточнення пріоритетів діяльності фонду, реалізація заходів щодо соціального захисту військовиків тощо. Тобто розглядались усі ті болючі питання, які в нашому регіоні частково вирішує Хмельницький УБЦПП.

- Ви витрачаєте багато часу на реалізацію програми. А що це дає університету?

- По-перше, ХДУ бере участь у виконанні програми загальнодержавного значення, яка знаходиться на контролі Президента і Прем'єр-міністра України. По-друге, тісна співпраця з міжнародними структурами дозволяє створювати високий імідж університету в державі і в світовій спільноті, що дуже важливо при приєднанні до Болонської освітньої декларації.

По-третє, наші викладачі вивчають і застосовують за вимогами британської сторони нові технології навчання, модульні системи підготовки і викладання окремих дисциплін, тестові методи оцінки знань слухачів, які впроваджуються потім і в навчанні наших студентів. Далі — близько 40 викладачів отримують у центрі додаткову заробітну плату, не шукаючи приробітку в приватних навчальних закладах. І останнє: за час роботи , центру (а це трохи більше року) університет отримав безповоротної допомоги від британської сторони на суму близько 300 тисяч гривень, яка до останньої копійки була витрачена за цільовим призначенням, тобто на програму з перепідготовки і працевлаштування.

Розмовляла

Тетяна СЛОВОДЯНЮК,

До речі: УНІВЕРСИТЕТ ЗАПРОШУЄ НА ЯРМАРОК!

У середині квітня цьоґо року в ХДУ відбулись заходи щодо третього випуску слухачів УБЦПП та проведений "Ярмарок вакансій" для випускників університету.

На урочистій церемонії відкриття "Ярмарку вакансій" виступили ректор університету М, Скиба та представники Міністерств оборони Великобританії та України, керівники Хмельницьких обласної адміністрації та міської ради. Директор Хмельницького УБЦПП М. Войнаренко ознайомив присутніх з підприємствами-учасниками "Ярмарку вакансій". Майже ЗО підприємств Хмельниччини запропонували випускникам 370 робочих місць. Роботодавцями було проанкетовано 207 чоловік, з них отримали запрошення на співбесіди 70 студентів та Слухачів.

За підсумками "Ярмарку вакансій" 46 випускникам курсів запропоновано співбесіди на 18 підприємствах та посади менеджерів, маркетологів, програмістів тощо.

Після завершення "Ярмарку" відбулось урочисте вручення свідоцтв та сертифікатів 9 випускникам третього етапу перепідготовки Хмельницького УБЦПП за спеціальностями: "менеджмент підприємницької діяльності", "маркетинг на ринку товарів і послуг", "комп'ютерні технології в економічних системах", "комп'ютерні системи та мережі".

А 16 квітня в центрі відбулись установчі збори нової групи абітурієнтів з тих, що звільнені у запас із Збройних сил, які зараховані на 4-ий етап перепідготовки. Із майже 90 претендентів пройшли кваліфікаційний відбір 60 чоловік. Слід зазначити, що майже половина слухачів нового набору приїхали з різних міст Хмельниччини і України. На четвертому етапі навчатиметься майже третина іногородців. Для них британська сторона відшкодовує не лише кошти для навчання, а й на проживання у нашому місті на період перепідготовки.