“Юність Поділля” у Китаї

Нещодавно танцювальний ансамбль ХНУ "Юність Поділля" брав участь у IV Міжнародному фестивалі фольклорних мистецтв у Шанхаї. Фестиваль проводився під егідою Міжнародної організації з народної творчості (Австрія). Це єдиний в Китаї фестиваль такого масштабу, у якому брали участь 20 колективів з різних країн світу: США, Бельгії, Шотландії, Італії, Чехії, Німеччини, Японії, Швейцарії, України та інших. Ансамбль танцю ХНУ "Юність Поділля" отримав запрошення на цей фестиваль ще три роки тому. Фестиваль мав відбутися ще 2003 року, але був перенесений через епідемію САРС (нетипова пневмонія) на 1 рік.

Слід відзначити, що ансамбль "Юність Поділля" перший з України за час проведення фестивалів у Китаї (в цьому році четвертий). Це був перший в Україні мистецький колектив, якому посольство Китаю в Україні оформляло візи. Оргкомітет фестивалю повністю взяв на себе фінансування українського танцювального ансамблю: переліт, транспортування, харчування, проживання та візова підтримка...

Сам фестиваль з його церемонією відкриття та закриття нагадував олімпійські ігри в мініатюрі. Церемонія відкриття відбувалась на 1О-тисячному стадіоні Шанхаю, у якій взяли участь генеральний консул України в Шанхаї, численні мистецькі колективи, іноземні групи, журналісти. Десятиденний фестиваль проходив у багатьох театрах Шанхаю. Один з виступів відбувся в Шанхайському університеті.

Церемонія закриття відбулася біля розкішного нового готельного комплексу на штучному озері.

Отже, народний ансамбль танцю "Юність Поділля" не лише репрезентує українське мистецтво, але й популяризує ім'я Хмельницького національного університету за кордоном.

Л.ГУМЕННА,

відділ зв'язків з громадськістю