ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ В ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Розвиток нових інформаційних технологій докорінно змінює усі сфери сучасного життя, в тому числі сучасну систему освіти. XXI століття висуває до освіти нові вимоги. Пріоритетом розвитку освіти є впровадження сучасних інформаційних технологій, які забезпечують доступ до мережі високоякісних баз даних, розширюють можливості студентів до сприйняття складної інформації. Сьогодні дистанційна освіта - це самостійна форма освіти поряд з очною, заочною та вечірньою формами, сукупність інформаційних технологій тощо. Дистанційне навчання — це надання освітніх послуг на відстані. В Хмельницькому державному університеті ця система впроваджується шляхом побудови індивідуальних модульних навчальних програм різних рівнів складності, випуску електронних підручників та інше.

Офіційним наказом Міністерства освіти і науки України дозволено проводити експеримент з впровадження технологій дистанційного навчання в навчальний процес у ХДУ з метою надання вищої освіти всім бажаючим, в тому числі молоді з фізичними вадами. Цим же наказом затверджено відкриття 13 локальних центрів дистанційної освіти в різних регіонах України та отримано дозвіл Міністерства освіти та науки на прийом студентів на навчання 2 рази на рік. Дистанційне навчання надає можливість підвищити кваліфікацію, отримати професійну перепідготовку, вищу та другу вищу освіту. Філії дистанційної освіти ХДУ вже функціонують в Нетішині, Чернівцях, Коломиї, Донецьку, Луганську, Славуті та інших містах. Вартість навчання порівняно з іншими вузами невисока - 1200 гривень на рік.

Концепція дистанційної освіти Хмельницького державного університету постійно висвітлюється на різних науково-практичних заходах. Хороший резонанс про дистанційне навчання в ХДУ пройшов після сьомої міжнародної виставки навчальних закладів в Києві „Сучасна освіта в Україні-2004". Директора інституту заочного і дистанційного навчання, професора Ярослава Гладкого та декана інституту заочного і дистанційного навчання Миколу Мазура нагороджено почесними дипломами за розробку і впровадження у навчально-виховний процес сучасних педагогічних технологій. Нещодавно в Одесі на п'ятому спеціалізованому форумі „Світ високих технологій" ХДУ нагороджено золотою медаллю за розробку та ефективне використання системи дистанційної освіти. За цією формою у Хмельницькому державному університеті навчається майже 1000 студентів. Розроблено майже 250 модулів з дисциплін і майже 100 знаходиться в розробці. Кожен модуль з конкретної дисципліни містить в собі конспект лекцій; усі контрольні роботи, які має виконати студент, тести тощо. Кожен студент та викладач має персональну веб-сторінку у всесвітній мережі Інтернет. Отже, це дає доступ до безпосереднього спілкування між студентом та викладачем в зручний для них час, викладач може надати будь-які рекомендації, студент має можливість отримати додаткову інформацію у викладача, що стосується даного предмета. Приємним є той факт, що організація локальних центрів дистанційної освіти Хмельницького державного університету в різних регіонах України швидко набирає обертів. Так нещодавно в Донецькому технікумі промислової автоматики відбулося підписання договору про створення на базі учбового закладу філії дистанційної освіти Хмельницького державного університету. Представники Донецька і Поділля провели тестований відбір п'ятнадцяти абітурієнтів зі слуховими вадами, які отримуватимуть вищу освіту на базі дистанційної форми навчання. Технікум промавтоматики є одним із небагатьох в Україні, який готує спеціалістів комп'ютерних технологій із вадами слуху. І ось тепер новий крок: в співдружності з Хмельницьким державним університетом він буде сприяти особам з обмеженими фізичними можливостями, а також соціально незахищеним, але обдарованим дітям, отримувати спеціальну освіту та знайти своє місце в житті. Аналогічна робота ведеться з відкриття і прийому на навчання дітей з обмеженими фізичними можливостями в Кам'янець-Подільському та Автономній республіці Крим. Дистанційна форма освіти — це крок в майбутнє, який потрібно удосконалювати та розвивати.

І.ПЕЛИПЯК,

спеціаліст відділу зв'язків з

громадськістю ХДУ