Їх знають не тільки в Україні

Приємно, нічого не скажеш, коли про тебе знають далеко за межами рідного міста. А коли в зарубіжжі (хай навіть в недалекому), - це вже справді щось!

"Я знаю, що Хмельницький Студентський Будинок Моделей для України, як Омський —для Росії", - порадувала похвалою нашу Ірину Баннову заступник редактора журналу "L/Officiel" Ольга Спіріна у розмові, що відбулася на Міжнародному конкурсі молодих дизайнерів одягу "Подіум-2003”, який проходив у російському П'ятигорську. Мав він досить представницький рівень, бо, крім колишніх союзних республік - України, Росії, Білорусі та Казахстану, в ньому брали участь дизайнери одягу країн Єгипту, Франції, Південної Америки, Беніну (Південної Африки). Україну представляли Харків та Хмельницький. Щодо хмельничан, то вони презентували тут колекції "Смугастий настрій" Юлії Овчарик та "Гострі почуття" Ольги Слободянюк.

На міжрегіональний конкурс моделей одягу "Калинове намисто", організатором якого був "Укрсоюзсервіс" потрапили колекції Тараса Войткова та Віктора Терлецького "Фокстрот" та Маргарити Козак "Вальс квітів". Вони і стали володарями першого призового місця. Ольга Слободянюк з колекцією "Життя без кохання добровільний вибір" та Ірина Околіта з колекцією "Дитяча посмішка" вибороли друге місце, а третє - Юлія Овчарик (колекція "Смугастий настрій"). В цілому ж дизайнери-хмельничани завоювали командне третє місце.

Наступним модельним форумом був Всеукраїнський конкурс моделей одягу "Фейєрія краси", де "Фокстрот" (колекція Тараса Войткова та Віталія Терлецького) була визнана кращою з кращих. Друге місце журі присудило дизайнеру Ользі Слободянюк (колекція "Життя без вибір") , а третє - Ірині Околітій (колекція "Дитяча посмішка").

Закарпатське місто Мукачево на базі місцевого технологічного інституту приймало молодих українських дизайнерів на Всеукраїнському конкурсі, що мав назву "Новий колорит - 2003". Колекція "Фокстрот" Тараса Войткова та Віктора Терлецького перемогла у номінації "Мистецтво", "Життя без кохання - добровільний вибір" Ольги Слободянюк - "Мрії увісні", а "Смугастий настрій" Юлії Овчарик "Час-пік". Спеціального призу удостоїлась колекція Марини Новосадюк та Вікторії Костюк "Повітруля". У моделях цієї колекції є народні мотиви, зокрема вишивка гладдю, прикраси. Ефектність костюмів відзначили ставники дирекції Ужгородської швейної фабрики, які одразу запропонували молодим авторам співробітництво.

А ось Світлана Чорна та Любов Загородня презентували авторські костюми "АнтиСНІД" колекції "Просто живи" в програмі ART-AhтиСНІД.

На сезоні моди в Харкові "Паром - 2003" успіх чекав модельєра Тетяну Гар матюк і її колекцію "Інша", за яку вона отримала Гран-прі та ще виграла поїздку в Єгипет.

Окрім участі у показах колекцій одягу, директору СБМ Ірині Банновій пощастило побувати в Росії на форумі в рамках навчання кластерних моделей розвитку економіки. Досить цікаво було почути думку спеціалістів різних країн з приводу реструктуризації у них економіки та тих проблем, які на фоні цих процесів виникають.

Та ще в Полтаві та Херсоні вона знайомилась з тим, як нові виробничі системи впливають на підвищення конкурентоздатності економіки регіону. Хмельницький, в плані роботи швейного кластера, куди входять 27 підприємств (СБМ також є членом кластера), має вже певний досвід, а тому співробітник економічних питань секретаріату ООН Юрій Аджубей повідомив, що планується в травні 2004 року подібний міжнародний форум провести в Україні, зокрема в нашому місті. Досвід та авторитет, як відомо, завжди працюють на користь справі.

В. СТАНДРІЙЧУК